• BuoBä

    Samboavtal? Dyrt? Hur ska man göra?

    Samboavtal kan man skriva själv. Det finns mallar och förslag på nätet om man googlar, men läs även på själva vad som gäller och vad man kan och inte kan reglera i ett sånt avtal.


     


    Testamente mellan sambos bör man däremot ta hjälp att skriva av någon som vet hur man ska formulera sig. Annars kan det bli väldigt fel.

  • BuoBä
    Ckillen skrev 2012-02-06 15:11:20 följande:

    Säker på att det är så enkelt. Finns det inte tonvis av saker man kan missa som newbie jurister i ett försök att skriva både samboavtal och att tolka sambolagen själva.


    Det jag vill göra är att skydda min sambos egendom som hon tagit med från början till lägenheten utifall det skulle hända mig något.


    Även om hon tagit med den själv och således borde ha äganderätten till den så är det ju inte säkert det blir så i slutändan om låt säga släkten kommer och börjar påstå att soffan t.ex. var införskaffad gemensamt.


    Vart finns bevisen för det då? Hur ska hon bevisa det? Osv.


    Finns många frågetecken.


    Då är det inte ett samboavtal ni vill ha utan ett testamente. Ett samboavtal reglerar bara vad som ska hända om man separerar.


    Ni kan till viss del skydda din sambo mot att dina släktingar ska få saker om nåt händer dig, genom att själva skriva ner vad var och en ägde innan ni flyttade ihop, och vem som har betalat vad medan ni bor ihop. Släktingarna kan bara göra krav på dina tillgångar. Om ni tex köper en lägenhet tillsammans och äger halva var kan ni teckna försäkringar så din sambo har råd att lösa ut dina släktingar.


    Det är rätt snårigt, så för att vara säker bör man ha hjälp av en jurist.


     


    Helt utan arv kan aldrig dina släktingar bli (eller eventuella barn) så länge ni är sambos. Vill man att partnern ska ärva allt måste man gifta sig.

  • BuoBä
    MajaVira skrev 2012-02-06 20:31:41 följande:
    Föräldrar, syskon etc har ingen arvsrätt utan man kan utan problem testamentera bort allt till någon annan. Det är endast barn som har arvsrätt, de har alltid rätt till sin laglott (dvs 50%).
    Aha, då har jag lärt mig något, jag trodde det gällde alla arvingar. 
  • BuoBä
    ardath bey skrev 2012-02-07 10:30:40 följande:
    Men ett samboavtal reglerar väl även en bodelning då någon av samborna dött? Eller gäller sambolagen då menar du?

    Ja, samboavtalet reglerar på så vis att man där kan skriva vem som äger vad, men man kan aldrig avtala i ett samboavtal vad som ska hända med den andra personens ägodelar vid dödsfall.


     


    Tex, om man köpt en bostad gemensamt, men sambo1 har gått in med 80% av pengarna, så kan man i ett samboavtal säga att sambo1 äger 80% av bostaden och ska få 80% av pengarna vid försäljning. Man kan däremot INTE skriva i ett samboavtal att om sambo1 dör så ska sambo2 få hela bostaden. För att det ska hända måste man ha testamente. Annars går 80% av bostaden till sambo1s släktingar (eller gemensamma barn).

  • BuoBä

    Nu läste jag TS igen, och om det bara är ägodelar ni har med er sen förr som ni vill skydda, så ska de egentligen inte räknas in i bodelningen, men för att det inte ska råda några oklarheter är det smart att skriva ett samboavtal.


     


     


     

  • BuoBä
    Ckillen skrev 2012-02-07 12:12:27 följande:
    Verkar som om det finns mycket man kan göra fel och nystla sig in i. Mycket man inte heller har koll på.
    Men måste jurister kosta så mycket.

    Blir till o spara.

    Det finns ganska mycket tips på nätet om du googlar om vad sambolagen gäller för, vad som är bra att tänka på och vad som går att reglera med ett egenskrivet avtal. Här har du några tips tex:


    www.svenskfast.se/Templates/Page____944.aspx


     


    Börja med att skriva ett enkelt samboavtal själva om ni känner att det behövs. Senare när ni köpt saker gemensamt och "trasslat ihop" era ekonomier mer kan ni ändra det eller skriva ett nytt, och ta ställning till om ni behöver testamente.

  • BuoBä

    Man skriver ett papper som båda signerar. Det ska inte registreras någonstans och du kan förvara det var du vill.

  • BuoBä
    Ckillen skrev 2012-02-08 11:19:29 följande:
    Hmm,

    tror nog det är en sån lista vi behöver.

    Asså jag vill t.ex. skydda hennes soffa och flera stora saker. Räcker det att skriva en lista att sakerna är hennes enskilda egendom?
    Ja, det räcker. 
  • BuoBä
    Ckillen skrev 2012-02-08 13:11:24 följande:
    Så det du säger så skulle det ju vara väldigt lätt att kopiera nåns underskrift då och skapa falska avtal och sen processa med dem.
    Det är som med alla andra avtal, hyresavtal, anställningsavtal, köpeavtal etc. Visst kan nån bestrida det, men avtalet väger tungt. 
  • BuoBä
    Ms H skrev 2012-02-08 14:38:43 följande:
    Visst kan man väl göra en lista även över grejer man köper under tiden man bor ihop? Tex om den ena har mer pengar och den (eller båda) tycker att det vore bra att köpa ny tv och en dyr säng, och det är helt okej för den med mer pengar att denne betalar helt. Då borde man väl också kunna skriva ett avtal, eller?
    I alla fall för dyrare saker är det bra att göra det.

    Bilar, båtar, sommarstugor mm anses tillhöra den som står som ägare oavsett vem som har betalat.


    Så om man tex köper en dyrare bil gemensamt kan det vara bra att komplettera sitt samboavtal med hur den ska hanteras vid bodelning, särskilt som bara en person kan stå som ägare i bilregistret.

Svar på tråden Samboavtal? Dyrt? Hur ska man göra?