• atool

    Hur tillagar ni klyftpotatis så de blir krispiga?

    Ja, hur gör nu?

  • Svar på tråden Hur tillagar ni klyftpotatis så de blir krispiga?
  • Jess86

    Jag kör med lite olja, tycker dom blir sunkiga annars. Lägger klyftorna i en påse, i med typ en matsked olja, skakar om så alla täcks och häller på en plåt. Kör mitt i ugnen på 230 grader typ 45 minuter :)

  • Dohgon

    skär upp potatisen (blir råstekta klyftisar) blandar det i en bunke med olja och kryddor. in i ugnen på 200 grader tills de är krispiga och goda. krispiga på utsidan, men mjuka på insidan.

    Annars sprayar jag på olja ifall jag inte gör kryddblandning med dem

  • Apopan
    Jess86 skrev 2012-02-24 13:43:15 följande:
    Jag kör med lite olja, tycker dom blir sunkiga annars. Lägger klyftorna i en påse, i med typ en matsked olja, skakar om så alla täcks och häller på en plåt. Kör mitt i ugnen på 230 grader typ 45 minuter :)
    Det är ju därför man kör på jättehög värme de sista minuterna, då blir det något av en friteringeffekt av allt matfett och de blir krispiga men klara på insidan för de har legat och puttrat innan ^^
  • Magriffe

    Hemligheten är att skölja klyftorna i iskallt vatten när du klyftat upp potatisen. Detta för att få bort stärkelsen som gör att potatisen blir kladdig/degig istället för krispig. Torka gärna av klyftorna lite i en kökshanduk innan du lägger den på plåten. Sen givet, smör, olja och valfria kryddor :)

  • Kimona

    Vänder de i olja och kryddor på plåten och så får de stå på 200 grader ganska länge. Du ser på dom när dom är krispiga

  • Pappa G

    Köper färdiga, frysta i påse (COOP Extra är bäst)..
    Värmer upp plåten en stund före i ugnen, så att den börjar tillagas direkt.
    Saltar första gången efter cirka 10 minuter.

  • atool

    Är det bara en av er som svarat i denna tråden som sköljer potatisklyftorna?

    Eller har ni bara glömt att skriva det?Skrattande

    Jag undrad bara vilket som är rätt.

  • Magriffe

    Tror nog att det bara är jag :) prova får du se.

  • Pappa G

    Självklart ska den råa potatisen sköljas noga.
    Samma sak om man exempelvis lagar potatisgratäng eller janssons frestelse..

  • Kimona
    Pappa G skrev 2012-02-24 15:36:40 följande:
    Självklart ska den råa potatisen sköljas noga.
    Samma sak om man exempelvis lagar potatisgratäng eller janssons frestelse..
    Det gör inte jag. Bara i samband med skalning
  • VilligaVera

    Jag har alltid smält smör som jag sedan skedar över potatisen.
    Tar aldrig av det vita som hamnar på botten. Jag sköljer aldrig potatisen mer än när jag skalar den och mina blir ändå alltid härligt krispiga. 

  • Kimona
    VilligaVera skrev 2012-02-24 20:36:14 följande:
    Jag har alltid smält smör som jag sedan skedar över potatisen.
    Tar aldrig av det vita som hamnar på botten. Jag sköljer aldrig potatisen mer än när jag skalar den och mina blir ändå alltid härligt krispiga. 
    Jag får inget vitt på botten o.O
  • VilligaVera
    Kimona skrev 2012-02-24 20:53:24 följande:
    Jag får inget vitt på botten o.O
    Får du inte?
    Det får jag alltid när jag smälter smör i en kastrull och då är det lätt att skeda upp det gula fina  
  • legba
    Pappa G skrev 2012-02-24 15:36:40 följande:
    Självklart ska den råa potatisen sköljas noga.
    Samma sak om man exempelvis lagar potatisgratäng eller janssons frestelse..

    Självklart ska man inte skölja potatisen när man gör gratäng eller jansson. Då vill man ha kvar stärkelsen så att den kan reda grädden och man får ett krämigare resultat.
  • Callan

    Kokar klyftorna några minuter bara först.
    Plåten och lite olja ska vara varma, på med potatisen och kryddor/salt och sedan in på ca 200grader för att de sista 5min vara på grillfunktion för få bra yta.

  • tro  hopp  kärlek
    legba skrev 2012-02-24 21:01:48 följande:
    Självklart ska man inte skölja potatisen när man gör gratäng eller jansson. Då vill man ha kvar stärkelsen så att den kan reda grädden och man får ett krämigare resultat.
    Helt enig, stärkelsen gör gratängen krämigGlad
  • Pappa G
    legba skrev 2012-02-24 21:01:48 följande:
    Självklart ska man inte skölja potatisen när man gör gratäng eller jansson. Då vill man ha kvar stärkelsen så att den kan reda grädden och man får ett krämigare resultat.
    Då tycker jag man får en gratäng som smakar stärkelse..
    Och det vill inte jag ha..

    Tydligen finns det olika läror även här..
Svar på tråden Hur tillagar ni klyftpotatis så de blir krispiga?