Inlägg från: avstängd |Visa alla inlägg
  • avstängd

    Jag vill ha en snäll vakthund! Tips på ras tack!

    Jag har ett gäng katter redan och nu behöver jag en snäll vakthund som kommer att komma överens med katterna. Jag vill INTE ha en rottweiler, pitbull och liknande "kamphundar" utan tänker mig mer en ullig och gullig men ganska stor hund. Jag har tittat lite på Aussie, Husky, Golden retriever och Labradoodle/Goldendoodle men kan inte så mycket om stora hundar. Jag har haft små spaniels när jag växte upp.

    Jag vill ha en lättskött och snäll hund som ändå är ganska bra på att vakta och som folk har lite respekt för. Jag förväntar mig inte att hunden ska attackera någon människa utan mer varna mig att någon är där och förhoppningsvis skrämma bort personen bara av att han ser hunden.

    Hunden kommer att ha en flera hektar stor tomt att springa runt på så om den behöver springa mycket så är inte det något problem.

    Jag vill inte behöva ha superdisciplin på hunden utan det ska vara en ganska "snäll" ras som även en för snäll djurmänniska kan ha pli på utan att leka militär.

  • Svar på tråden Jag vill ha en snäll vakthund! Tips på ras tack!
  • avstängd
    U never saw me skrev 2012-03-27 21:04:22 följande:
    En labbe är ju snäll och vissa blir kanske skrämda för att den är ganska stor och svart. Den skäller om någon kommer in på tomten men det är ett välkomnande skall. Någon större vaktkapacitet utöver det har den inte.
    Jag läste nyss att Golden är en dålig vakthund så den utesluter jag. Är inte labbar väääldigt krävande och har non-stop energi när dom är yngre? Jag har sett Marley-filmen. Tungan ute
    Tror du din labbe skulle bli lite aggresiv om någon försökte hoppa på dig? Fast egentligen så vill jag ha hunden mer för att varna mig om någon kommer runt huset och på gården just för att gården är så himla stor. Sen är det ju en bonus om storleken på hunden gör att folk blir lite skrämda.
    villbligravid2012 skrev 2012-03-27 21:06:26 följande:
    beror på om du vill ha en stor eller liten =) själv så har jag en amstaff tik hur go och snäll som helst.. och hon vaktar till tusen för dom hon gillar :) min lilla sessa :)
    I storlek tänker jag mig ungefär som en schäfer eller golden. Är inte amstaff en "kamphund" som kräver militärdisciplin? Jag vet redan nu att jag inte kommer att kunna vara så hård mot en hund.
  • avstängd
    dezibel skrev 2012-03-27 21:13:20 följande:
    Bullmastiff är ju en otroligt snäll men "skräckinjagande" hund pga sitt utseende och storlek. Frågan är ju vad du tänker göra och aktivera hunden med, att springa på en stor tomt räcker ju inte för någon hundras.
    Bullmastiffen är inte så fin till utseendet så jag tror inte jag vill ha en sån. Oskyldig
  • avstängd
    U never saw me skrev 2012-03-27 21:19:58 följande:
    Nja, jag anser inte att Marleys ägare var speciellt kunniga eller engagerade så en normal hundägare borde inte få samma problem. Ni har ju stor mark så den får ju motion där, och det är perfekt att lägga lite spår då. En labbe vill inte bara gå i koppel en timme om dagen, utan behöver främst arbeta med huvudet. Det behöver ju inte vara så komplicerat. Lite apportering, lydnad eller spår gör den nöjd.

    Jag vet faktiskt inte hur min hund hade reagerat om jag blev attackerad. Man brukar ju säga att alla hundar skyddar sin ägare när det verkligen är allvar, och det kan jag nog också tro stämmer. Men det krävs mycket för att en labbe ens ska markera genom att morra. Det kan ju vara en fördel också. Den är ingen ras som kommer att morra i tid och otid när man inte vill att den ska göra det. De flesta som vill ha en vakthund är främst ute efter att hunden ska markera om någon kommer, och det gör den.  En skarpare vakthund kräver också mer av dig som ägare. Det krävs uppfostran och kunskap för att man inte ska få en labil och potentiellt farlig hund. En ouppfostrad labbe blir sällan aggressiv eller farlig.
    Det låter som om jag skulle kunna klara av att göra spår, apport och det du föreslog utan större problem. Hur många timmar om dagen pratar vi om ungefär? Hunden ska vara ute på gården väldigt mycket, säkert också när han är ensam hemma. (bor i ett varmt land så oroa dig inte för att han kommer att frysa och han kommer förstås att ha skydd för regn och sol)

    Det du skriver om riktiga vakthundar stämmer väldigt väl på mig och jag vet att jag inte skulle klara av en sån hund. Jag är mest ute efter att den skäller och markerar om någon rör sig på gården och runt huset. På natten skulle den förstås vara inne i huset och då reagerar den ju säkert om någon rör sig på andra sidan av huset eller på gården antar jag? Sen tror jag iofs att storleken skrämmer en ganska många även fast det är en snäll hund. Men känner man inte hunden så vet man ju inte om den är farlig och då kanske man inte tar risken att gå in på just vår gård.
  • avstängd
    HeavyD skrev 2012-03-27 21:29:15 följande:
    En hund som vaktar i ordets rätta bemärkelse kräver fostran och kontroll...De flesta sällskapshundar skäller väl dock när ngn kommer även om det är av glädje eller bara för att varna dig att någon kommer. De flesta hundar av sällskapsras kommer dock aldrig att våga skydda/vakta på riktigt. Funderar också på om man verkligen ska skaffa hund enbart för det syftet? Vad har du mer tänkt dig med hunden än att den ska vara "gårdshund"?
    Vem har sagt att det är enbart i det syftet jag ska skaffa hund?
  • avstängd
    HeavyD skrev 2012-03-27 21:31:01 följande:
    Ingen men du skriver inga andra önskemål/egenskaper på hunden
    Det skrev jag väl? Jag skrev att jag vill ha en ullig och gullig vakthund så mao en bra familjehund som har som bonus att den kan skrämma folk pga sin storlek och vakta lite mer än vad en Cocker spaniel gör.
  • avstängd
    johsjo skrev 2012-03-27 21:34:53 följande:
    hofavart  är en fin och bra hund, familjekär och vaktihund,, hade en i 10 år,, så nöjd, 
    Den var fin och jag snabbgooglade lite och det står att det är " an estate guard dog" vilket är precis vad jag letar efter. Kan du berätta mer om den rasen och hur din hund var? Jag har nog aldrig hört om den men av det jag vet just nu så ligger den och labben högst på listan.
  • avstängd
    U never saw me skrev 2012-03-27 21:40:27 följande:
    Hur mycket den kräver är olika från individ till individ. Man får prova sig fram. Blir det för lite så får man en hyperaktiv hund som hittar på hyss. Promenader utanför gården tycker jag att hunden ska ha varje dag. Jag bor i lägenhet och tycker att det behövs 2h motion om dagen då. Det behövs kanske inte fullt så mycket om hunden får mycket motion på gården. Jag försöker träna mer seriöst 2-3 gånger i veckan. Det kan vara 30-60min åt gången oftast. Däremellan räcker det att hunden aktiveras med att t.ex gömma hundgodis på gräsmattan som hunden får leta upp. Det tar 2sekunder och roar hunden ett bra tag.
    Det låter som om det är överkomligt. Grannarna har hästar och kossor så jag antar att hunden kommer att roa sig med att följa dom också. Hur många och långa promenader tror du den behöver när den har en så stor inhängnad gård att springa på?
  • avstängd
    U never saw me skrev 2012-03-27 21:43:59 följande:
    Tänk på att det är en ras som har ett stort behov av att vara nära sin familj, den tycker inte om att vara ensam för mycket.
    Jag är hemma väldigt mycket men han ska kunna vara ensam, helst utomhus, när jag är borta några timmar på dagen. Det brukar oftast inte vara längre än två timmar kanske.
  • avstängd
    heli8 skrev 2012-03-27 21:40:51 följande:
    Det låter som om du vill ha lite av allt men inte ändå inte??

    Oavsett vilken hund du kommer att skaffa dig så kommer du att behöva lägga ner mycket tid på den. Den behöver omsorg och träning både fysiskt och mentalt för att kunna bli en "snäll" hund. 

     Ska du bara ha en hund som varnar när det kommer någon så finns det många snälla, lättare raser som passar nybörjaren, varav labben är en av dem. En utpräglad vakthund kräver ofta en van hundförare och det innebär "militärdiciplin". 

    Däremot ska du nog känna till att ALLA valpar-unghundar oavsett ras har massor av energi och det krävs mycket  tid och tålamod och vilja att uppfostra den till att bli en snäll och trevlig hund. 

    Något som du inte alls frågar efter men som du bör tänka på är att inte köpa en hund från "valp-fabriker". Köp inte första bästa hund från blocket utan vänd dig till en seriös uppfödare som avlar på FRISKA hundar. Inte alla gör det tyvärr vilket kan resultera i att hunden blir sjuk eller lider i onödan.

    En länktips som jag tycker är bra: www.kopahund.se Kika gärna där och tänk till ordentligt innan du skaffar hund.
    Jag är djurrättsaktivist så någon valpfabrik kommer jag inte att köpa en hund ifrån. Det blir med största sannolikhet en rescue dog.

    En utpräglad vakthund som "kamphundar" är inget för mig så det måste vara en lätt och snäll ras. Jag har bara haft små spaniels förut och dom kräver ju inte alls lika mycket som en stor hund. Jag vet mina begränsningar.
Svar på tråden Jag vill ha en snäll vakthund! Tips på ras tack!