Inlägg från: HeavyD |Visa alla inlägg
  • HeavyD

    Jag vill ha en snäll vakthund! Tips på ras tack!

    En hund som vaktar i ordets rätta bemärkelse kräver fostran och kontroll...De flesta sällskapshundar skäller väl dock när ngn kommer även om det är av glädje eller bara för att varna dig att någon kommer. De flesta hundar av sällskapsras kommer dock aldrig att våga skydda/vakta på riktigt. Funderar också på om man verkligen ska skaffa hund enbart för det syftet? Vad har du mer tänkt dig med hunden än att den ska vara "gårdshund"?

  • HeavyD

    Ja okej. Får bara inte ihop ekvationen med en gullig vakthund som ska vara lätt att hantera. Du skriver inte heller vad du kan erbjuda hunden så mitt intryck blir att du kanske inte tänkt över det här med hund så länge ännu ?

    De raser du nämner kräver i alla fall rätt mycket stimulans (ja det gör alla hundar iofs) och ex. En Aussie måste valla varje dag eller träna lydnad/spår osv. Det är en brukshund! Likaså Husky, som är en draghund och svår att fostra och inte gillar varmt klimat.

    Hur tänker du kring pälsvård, träning, motion mm? Googla lite på nätet så finns det tester man kan göra på vilken ras som kan passa och tänk på vad du kan erbjuda hunden för liv.

  • HeavyD

    Howavart är också en brukshund och en skarp sådan även om man gärna låter sig luras av det söta utseendet...

  • HeavyD

    Läs om rasen på rasklubbens hemsida så får du nog en bra bild om rasen. De är ofta tjänstehundar och tävlingshundar vilket innebär att de visst kan vara bra familjehundar men de kräver mkt av sin ägare och en viss pondus (som alla hundar med riktig vakt i sig) och att man "leker militär" :)

  • HeavyD

    "kamphundarna" förutom rottweiler är lättare på så sätt att de inte kräver dagligt arbete för att må bra och inte få en massa felbeteenden. Så det är en missuppfattning att dessa skulle vara svåra på det sättet. Alla hundar är indelade i olika grupper beroende på användningsområde och jag föreslår att du tittar på de större hundarna i gruppen "sällskapshundar". Rottweiler, Howavart, Aussie tillhör brukshundsraserna och har större behov av arbete och en ägare som är mer erfaren av hundar.

  • HeavyD

    Man kan som sagt inte jämföra Howavart med en labbe...Man kan inte heller låta sig "luras" av deras utseende. En Howavart är mkt svårare att handskas med än både "kamphundar" och sällskapshundar.

  • HeavyD

    För att den kräver en ägare som kan sätta gränser och vara "militärisk" som du uttrycker det, för att den kräver dagligt arbete för att inte få olater, för att den har riktig vakt i sig och lätt kan ta över i en familj. Kanske markera/inte släppa in de som är välkomna, kanske markera mot barn osv om den inte får det den behöver.

  • HeavyD

    Absolut bättre med labbe än Howavart och då hellre Howavart än Schäfer...;)

    Det är tre helt olika hundar. Du får fundera igenom lite noggrannare och
    Längre om och varför du vill ha hund :)

Svar på tråden Jag vill ha en snäll vakthund! Tips på ras tack!