Inlägg från: Äggfis |Visa alla inlägg
  • Äggfis

    Jag vill ha en snäll vakthund! Tips på ras tack!

    avstängd skrev 2012-03-27 21:52:19 följande:
    Please. Jag har haft 6 hundar i 25 år av mitt liv. Jag vet vad det innebär att ha hund. Vad är felet om hunden ÄVEN roar sig med grannens boskap så länge grannarna samtycker och det vet jag att dom gör.
    Det beror på vad du definierar "roa sig med" med. Att släppa hund med boskap hur som haver stressar boskapen vilket i sin tur kan leda till skador - på både boskap och hund. Därav att man börjar vallträning i lina exempelvis. Att man har haft X antal hundar i X antal år är inget som talar för att man faktiskt besitter nån vidare kunskap.

    "Kamphundar" är terriers (rottweiler är fortfarande en bruksras, inte "kamphund") och det enda man behöver ha med dem är ett sjuhelvetes tålamod. Med andra ord snäppet mer tålamod än med brukshundarna. Om du nu vill ha en brukshund så överväg noga hur mycket drag du vill ha i hunden. Det finns bruksare man knappt märker av i vardagslivet (golden, labbe, etc) och det finns de som kräver bra mycket mer i vardagslivet än på appellplan (belgare, kelpie, en del schäfrar beroende på linjer, aussie, etc).

    Frågan är ju vad du vill ha, egentligen. En sällskapshund, en vakthund eller en larmhund? Är du inte beredd att lägga en hel del tid på träning, aktivering och socialisering rekommenderar jag att du kikar på rasgrupp 9. Majoriteten av de raserna som ingår där är oerhört bra larmhundar.
  • Äggfis
    avstängd skrev 2012-03-27 22:48:49 följande:
    Larmhund har jag aldrig hört förut. Kom du på ordet eller är det ett begrepp? För att svara på din fråga så vill jag ha alla tre i samma hund. Vad är problemet?
    Problemet är att du inte är tydlig med vad du letar efter i mentalitet, aktivitetsnivå, etc. Visst farao finns det större raser som kan funka, men i regel är det trots allt så att ju större hund desto mer kunskap krävs. Och av det jag läst framgår inte ett uns av hur mycket kunskap som verkligen ligger bakom. Därför kan i alla fall inte jag rekommendera nån annan ras än ur grupp 9 för tillfället.

    Larmhund = hundar som är genetiskt framtagna för att skälla, dvs de larmar när de anser att det behövs. Typ. Ett begrepp som funnits i ett flertal år.
Svar på tråden Jag vill ha en snäll vakthund! Tips på ras tack!