Inlägg från: Prylhyllan nordic |Visa alla inlägg
  • Prylhyllan nordic

    Jag vill ha en snäll vakthund! Tips på ras tack!

    Jag vet en ras som passar in på alla kriterier utom ett. Hunden är ganska liten till storleken och inte avskräckande. Lättskött päls som enbart kräver en tvätt då och då. Dansk svensk gårdshun är rasen. trivs att få springa på stora ytor. Oerhörd vaktinstinkt och det kommer inte att komma in en enda inkräktare utan att hunden varnar (skäller annars inte i tid och otid). Barnvänlig, alert och en ras som inte har några direkta inavlade sjukdomar då det är en sk genuin lantras. Den ihop med Gotlandsstövaren är de enda svenska lantraser som finns i vårt land. Med lantras menas att man inte drivit hård avel på rasen så den är iregel aldrig sjuk. Det skiljer ganska mycket i storlek på tikar och hanar så vill du ha en lite större hund så skulle en Dansk/svensk gårdshundshane vara att föredra. Jag har själv en tik och hon vaktar ALLT, tom om en fjäril skulle flyga in på tomten. Hundarna är mycket lättlärda och kan bli ganska gamla (runt 15-20år är inte ovanligt).
    En D/S gårdshund är alltid en trogen vän och den bästa vän jag haft.
    Hoppas du hittar en lämplig hund.

  • Prylhyllan nordic

    Dansk svensk gårdshund heter helt enkelt danish/swedish farmdog på engelska.
    Detta hämtat ur wiki:
    Rasen är en av Sveriges och Danmarks genuina lantraser, omtalad sedan 1800-talet. Dess ursprungliga utbredningsområde var Skåne och Danmark där rasen var vanlig som gårdshund för att hålla efter skadedjur. Den fungerade bland annat som vakthund, sällskapshund och råttjägare. Det är oklart hur gammal rasen är. Vissa hävdar att den har anor ända tillbaka till vikingatiden medan andra anser att den är ett par hundra år gammal. Storleksskillnaden mellan tikar och hanhundar är påtaglig för dansk-svensk gårdshund. Rasen har utvecklad vaktinstinkt och den är utpräglat signalkänslig

  • Prylhyllan nordic

    Dansk svensk gårdshund är en värmesökande hund så den trivs inte i en kall hundgård, vill helst ligga under täcket eller i solen (om den väl ligger ner utomhus då den är oerhört aktiv. Den älskar agility och rasen användes förr mycket som cirkushundar. En nackdel är dock att den älskar att gräva, så har du anlagt en golfgreen så kan du räkna med att denna hund far fram som en grävmaskin. Men sorkar och mullvardar försvinner åandra sidan. Jag känner en dansk som är ägare av 2 katter och 2 Dansk svensak gårdisar. Hundarna fångar betydligt mer möss/sorkar än katterna. Så vill du bli av med de små gnagarna på dina ägor får du detta på köpet.

  • Prylhyllan nordic

    Jag har haft kennel med Rottweilers, haft olika terriers och har stor erfarenhet av Border collies, alla fina hundar. Men vill du ha en vakthund som gillar att arbeta dvs vakta stora ytor tror jag inte du hittar en bättre ras. Det är en stor hund i ett mindre format.

  • Prylhyllan nordic

    Ursäkta fråga 62 missade jag. nej folk blir inte rädda då de tycker hunden är gullig. Men hon låter inte främmande människor ta på henne och kan ganska fort visa att hon inte gillar vissa människor. Hon gör helt enkelt skillnad på familjemedlemmar och främlingar

Svar på tråden Jag vill ha en snäll vakthund! Tips på ras tack!