• Anonym (Listeria)

    Gravad/rökt lax

    Åh oron slog till på en gång!

    Igår så åt jag en skiva rökt lax som varit vacuumförpackad och idag blev det en gravlaxskiva på en påsklunch. Den första trodde jag det inte var någon fara med pga vacuumförpackningen och den skivan idag tänkte jag inte ens på att det var gravad lax. Hur stor är risken att man får en listeriainfektion? Är gravid i v. 5 är det någon fara för det (pytte)lilla livet? Med tanke på att den ännu försöjer sig själv via gulkroppen.

    Åh ångest! blir ingen mer gravad, rökt eller what ever lax för mig den här graviditeten den saken är säker iaf!

    Åt även en (pytte)bit blåmögelost innan jag visste att jag var gravid... kan man göra något för att se om man fått i sig bakterien?!

  • Svar på tråden Gravad/rökt lax
  • pappapappa12
    Anonym skrev 2012-04-04 15:57:53 följande:
    Höll de inte på och pratade om just lax nyss på nyheterna ? Nåt om att odla lax är så bra så man behöver inte v ara orolig?????
    odlad lax är sämre eftersom den innehåller mindre Ω-3 fettsyror (men å andra sidan innehåller den också mindre dioxiner än östersjölax).

    Är sill (eller strömming beroende på vad den heter där du bor) och makrill. Bra fet fisk med mycket lite miljögifter!
  • Sweet life
    pappapappa12 skrev 2012-04-04 16:01:37 följande:
    odlad lax är sämre eftersom den innehåller mindre Ω-3 fettsyror (men å andra sidan innehåller den också mindre dioxiner än östersjölax).

    Är sill (eller strömming beroende på vad den heter där du bor) och makrill. Bra fet fisk med mycket lite miljögifter!
    Jaså? Man ska ju inte äta strömming mer än 2-3 gånger per år för just miljögifternas skull....
  • pappapappa12
    Sweet life skrev 2012-04-04 16:03:18 följande:
    Jaså? Man ska ju inte äta strömming mer än 2-3 gånger per år för just miljögifternas skull....
    Har du ngn länk till detta påstående?
    Det måste i så fall gälla strömming från östersjön. Sill från västkusten kan inte vara dåligt att äta.
  • La Lola
    pappapappa12 skrev 2012-04-04 16:05:50 följande:
    Har du ngn länk till detta påstående?
    Det måste i så fall gälla strömming från östersjön. Sill från västkusten kan inte vara dåligt att äta.
    Se fisklistan:
    www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/gravida/
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Sweet life
    pappapappa12 skrev 2012-04-04 16:05:50 följande:
    Har du ngn länk till detta påstående?
    Det måste i så fall gälla strömming från östersjön. Sill från västkusten kan inte vara dåligt att äta.

    "Ät högst 2-3 gånger per år
    sammanlagt av följande sorter
    (kan innehålla dioxin och PCB)


    Strömming/sill från Östersjön,
    även surströmming


    Lax* och öring*, vildfångad från
    Östersjön, Vänern och Vättern
    Sik* från Vänern
    Röding*, vildfångad från Vättern

    Råden om dioxin och PCB gäller
    även barn upp till 18 år och
    kvinnor i barnafödande ålder.



    * Det gäller främst kvinnor som äter
    egenfångad fisk, eftersom dessa
    fiskar sällan finns i vanliga affärer.
    "

    www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Gravida/

    Så ja det gäller strömming, vilket det heter när det kommer från östra sidan av landet....
  • pappapappa12

    Hittade själv...
    Från livsmedelsverket

    För både barn och vuxna är det bra att äta fisk 2-3 gånger i veckan, och att välja olika sorter. Däremot rekommenderas barn, både flickor och pojkar, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år. Det gäller strömming, vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, sik från Vänern och röding från Vättern.

    MEN NI GRAVIDA: ÄT FÖR ALL DEL FISK! MINST 2-3 ggr per vecka! Era foster behöver fetterna!

  • Sweet life

    Livsmedelsverket ville ju om det var förra eller nu i höstas få till ett förbud mot surströmming med motiveringen att det kan vara dåligt för gravida... Så därför ska man straffa alla andra, för att gravida inte kan fatta egna beslut...

  • Sweet life
    pappapappa12 skrev 2012-04-04 16:09:32 följande:
    Hittade själv...
    Från livsmedelsverket

    För både barn och vuxna är det bra att äta fisk 2-3 gånger i veckan, och att välja olika sorter. Däremot rekommenderas barn, både flickor och pojkar, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år. Det gäller strömming, vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, sik från Vänern och röding från Vättern.

    MEN NI GRAVIDA: ÄT FÖR ALL DEL FISK! MINST 2-3 ggr per vecka! Era foster behöver fetterna!
    Sushi till lunch, fisk till middag, löjrom på helgen... Här vräker vi i oss fisk!
Svar på tråden Gravad/rökt lax