Inlägg från: Anonym (ssk) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ssk)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Jo, sjuksköterskorna har ett medicinskt ansvar och ett omvårdadsansvar över sina patienter. De är inte assistenter.

    "Varför verkar alla sjuksköterskor tycka att de är värda så mycket mer än alla andra? Är det något man får lära sig under utbildningen?"                           

    1: Tre årig universitets/högskole utbildning.
    2: Kandidatexamen/filosofie examen + sjuksktöerskexamen = två examenia
    3: Har ansvar över liv
    4: Har både medicinsk ansvar och omvårdadsansvar
    5: Ska kunna jobba självständigt.

     Bara några av sakerna som gör att vi är värda högre lön än den lön som ges idag. Att få 22 000kr som sjuksktöerska idag är skamligt. Undersktöerskorna tjänar mer eller mindre samma som sjuksktöerskor, efter som en gymnasieutbildning och inget ansvar alls.      
        

  • Anonym (ssk)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 17:33:06 följande:
    Fast det där är ju det som stör mig och så många!! Det finns massvis med människor i olika yrken som har en lika lång och påfrestande utbildning men som inte anser sig förmer än andra.

    Jag tycker att det är bra med utbildning men om lönen var det viktigaste kunde du väl blivit läkare? Varför är en sjuksköterska mer värd än en lärare till exempel? Jag tycker inte det!

    Ingen har sagt att sjuksköterksor är mer värda än lärare. De har olika yrkesuppgifter som inte ens går att jämföra.

    Ja, att jag inte valde att bli läkare beror på att jag inte vill bli läkare av den enkla anledningen att jag gillar att ha patientkontakten. Men det innebär ju inte att jag inte förtjänar högre lön!
  • Anonym (ssk)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 17:37:04 följande:
    1. Lön efter ansvar. Läkaren har alltid yttersta ansvaret.

    2. Jo visst, men inte KRÄVA en hög ingångslön som nyutexaminerad!

    3. Jag tycker inte man ska jobba inom vården om man inte ser det som ett kall.

    4. Ta pengar från cheferna. Ok! Varför inte satsa dem på patienterna istället?

    1: Nu är du faktiskt ute och cyklar. Läkarna må ha det främsta ansvaret officiellt, men ger en sjuksköterska fel dos så är det h*n och inte läkaren som åker dit på det!

    2: Varför ska inte nyexade får kräva högre ingångslöner?   Jag tycker det är bra att de tar tag i saken.

    3: Yrket är inget KALL. Man jobbar med det för att man vill och tycker om att jobba med människor. Inte för att man är tvungen eller känner att det är nåt kall.   
  • Anonym (ssk)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-09 17:44:16 följande:
    Eget ansvar har man i vilket yrke man än väljer. Men det finns alltid någon som har mer ansvar och befogenheter och i ditt fall är det en läkare. Du kan inte ordinera medicin. Du kan inte operera.
    Jo, inom vården vinns generella ordinationer som en sjuksköterska får ordinera. Operera kan en op-syrra göra om det är bråttom.
  • Anonym (ssk)
    Anonym (mjanja) skrev 2012-05-09 19:27:03 följande:
    Jobbar på sjukhus, dock inte som sjuksköterska och tycker att runt 20-21 000 är rätt rimligt för en SSK. Arbetar på en operationsavdelning och vad gör SSK:orna hos oss, jo:

    Pratar lite med patienten innan op - är denne frisk in tar man in den och ger en standarddos av läkemedel, anpassat för ålder och vikt. Har patienten en riskfaktor tillkallas narkosläkaren som ger ordination.

    Hjälper patienten klä om och tvätta sig, lite ompyssling i väntan på läkaren som ska prata med patienten. Gör en anteckning i journalen.

    När patienten kommer tillbaka från uppvaket (på uppvaket arbetar IVA-sköterskor) ger dem smärtstillande vid behov och hämtar smörgås och kaffe till patienten, lite ompyssling innan kirurgen kommer och "pratar ut" patienten.

    Hjälper till med eventuell sjukresa etc.

    När patienten gått bäddar de om sängen och gör en anteckning i journalen. 

    Vill absolut inte klanka ner på SSK, det är ett jätteviktigt jobb och det är naturligtvis inte så här överallt men det är inte ett SÅ betungande yrke. Många av arbetsuppgifterna är ruljansarbete som även jag skulle kunna ta över efter en veckas genomgång! Och de flesta på sjukhus kan HLR och hålla en patient vid liv tills en läkare kommer. Nä, ser inga större problem att en SSK startar på runt 20 000:-...

    De som däremot ska ha en högre lön av SPECIALISTSKÖTERSKORNA! Narkos, operation, IVA, förlossning, distrikt etc... Dem har så mycket ansvar och ett väldigt krävande yrke!! Det är där man ska lägga de 4 000:-!!

    Men kan dock tänka tvärtom, det kanske inte är SSK som har för låga löner, de andra kanske har för höga, kräv en sänkning inom industrin etc så jämnar det ut sig :)

    Men önskar er lycka till!! 

    Att arbeta på både IVA och Operation krävs vub och de gör bra mycket mera än du skriver i tråden. 

    På uppvaket ansvarar IVA-sköterskorna över patientens liv, de ska se till att patienten inte blir sämre, får den vård och omsorg som krävs samt att patienten är smärtlindrad.   
  • Anonym (ssk)
    Anonym (usk) skrev 2012-05-09 20:53:00 följande:
    För att förenkla det hela:

    En läkare har den akuta delen när det gäller att rädda liv.
    En ssk har en kortsiktig del när det gäller att rädda liv och en 
    usk har den långsiktiga delen när det gäller att rädda liv.
    Förklara? (Är helt fel)
  • Anonym (ssk)
    Anonym (ullis) skrev 2012-05-09 23:35:15 följande:

    Jo, fast nu beskriver ju hon hur hon är avdelningssköterska på natten, hur hon står med hjälteglorian "mitt i blodbadet" och ger inte ens upp när hjärtat slutar slå....


    Det känns som något ur vita serien.


     


    I ambulansen är man ensam och utsatt och kan råka ut för brustna aortor och utblödda trauman och allt däremellan. Ansvaret är stort, det håller jag med om.



    Som ansvarig sjuksköterska på en vanlig avdelningen på kvällen kan man med råka ut för brusten aorta. Och inte fan skjutsar man den pat till IVA med en gång. Nej, man försörker soppa blodflödet i vänta på att läkare ska komma.
  • Anonym (ssk)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-10 13:16:43 följande:
    Jag tror inte en sekund på att du är färdig läkare om 2 veckor! Inte som du stavar, svär, förolämpar och pratar dynga.

    Om det skulle vara sant så sitter du och försvarar människor som ska jobba inom vården som svart på vitt har meddelat att om de någonsin får reda på vem jag är så skulle de vägra mig vård om jag behövde. Du blir säkert en helt fantastisk läkare! För de människor som har åsikter som passar dig i alla fall. Fy fan rent ut sagt!

    Det är inte upp till alla SSK att utföra kontroller. När du är helt ny går du med en handledare.

    P.s. Väl stava med ett l............

    Nej, man går inte med handledare som helt ny ssk. Man får upplöring (en vecka till två veckor) där man alltid har någon att vända sig till, men man har ingen handledning. 

    Handledning har man på parktiken.   
  • Anonym (SSK)

    Har bara läst TS, men snacka om nån som har skallen uppkörd i ändalyktan!
    Jobbar som ssk på en cardiolog/härtintensiv avd.
    NR 1 Nej jag ger definitivt inte bara läkemdel som doktorn ord. Jag kan med 100% säkerhet säga att utan mig, hade nog flertalet av pat. knallat vidare. Jag har generella ord. alltså mediciner. som jag ger utan att behöva jaga rätt på någon doktor.  Vilket bl a innebär Morfin vid t exbröstsmärta, furix IV, kan va behändigt vid ett lungödem=drukna pga vtsk i lungorna, Olika vtsk infusioner, inte så kul när nån chockar ner o har ett blodtryck på 60/40. Syrgas, ångestdämpande, inotropa lkm, kan ju va bra då nån kommer in med 20 s/m i hjärtfrekvens. Vem fan tror du vakar över pat. då inte doktorn är där, o en doktor ser pat. kanske 20 min per dag, vem ska ta snabba beslut mitt i natten då med. jouren inte finns på plats inom kort tid?

    NR 2: Eftersom du uppenbart är totalt och fullkomligt ovetande vad som gäller vid ett hjärtstopp så ska jag med glädje informera dig om att JA det är vi, alla ssk som har en A-HLR utbildning som sköter hjärtstoppen, och NEJ du kan inte rädda någon som ligger med ett ventrikelflimmer eller asystolie med bara hjärtmassage, utan läkemedel/deffillibrator  behövs. Och jag har haft min beskärda del av olika hjärtstopp, och läkarens roll är inte särskilt stor, på mitt place sköter ssk läkemedel, ssk sköter defillibratorn och ssk/usk sköter kompressioner och inblåsningar. 98% av ggr står mest läkaren och tittar på om inte ett akut hjärteko behöver göras under hjärtstoppet vilket är inte särskilt ofta.
    Så hur mycket är jag värd för att rädda livet på din mamma/pappa, farmor, mormor osv...? Jag älskar mitt arbeta, och brinner för att hjälpa folk,och ja utan mig dör folk. Inget liv går att mäta i pengar,men med tanke på vilket ansvar man har så nog fan vill man en rättvis lön!

  • Anonym (ssk)
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-11 11:29:05 följande:
    Det är tydligen viktigt att redovisa vad man jobbar med för att få behörighet att öppet kritisera SSK.

    Jag jobbar som produktionschef på ett mellanstort företag i Stocholm. Min sambo är ingenjör, min bror är pilot, min mamma jobbar inom försvaret och min pappa äger en liten bilfirma. Mina barn har inga jobb eftersom de är små men den ena vill bli brandman och den andre vill jobba på ICA (?). Vill du veta vad mina vänner jobbar med också eller räcker det så?

    Den här debatten har spårat ur helt totalt. Jag är och var från början kritisk till att NYUTEXAMINERADE SSK kräver en ingångslön på 24,000. Jag har aldrig sagt att en SSK inte gör ett viktigt jobb men att många (läs bara tråden) sitter på oändligt höga hästar! Jag tycker att en SSK lön ska höjas i takt med att hon lär sig saker, får erfarenhet, går utbildningar, löneförhandlar och gör ett bra jobb. Precis som i alla andra yrken.

    Jag tycker inte att man efter 3 års studier, helt färsk ur skolbänken med noll erfarenhet är värd en ingångslön på 24,000.

    Bara genom att läsa din egen trådstart så ser man att du tydligt anser att sjuksköterskornas jobb inte är viktigta, vi är bara assistenter utan medicinska ansvar (varje gång jag ger en spryta som doktorn ordinerat så är jag ansvarig över att det blir rätt), och vi räddar inte liv.
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!