• Anonym

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Du är ju helt fel ute om du tror att en sjuksköterska är assistent. Hen är expert på omvårdnad, hon är omvårdnadsansvarig och har kompetens som både läkare och undersköterska saknar.

    Du är djupt okunnig.

  • Anonym

    "En SSK delar ut redan ordinerad medicin, sätter nålar, tar prover, sköter omvårdnad och assisterar läkare."

    Det där är ju en stor förenkling. Det mesta av en sjuksköterskas arbetstid består av omvårdnadsplanering, utvärdering och dokumentering. Journalföring, arbetsledning och sådant.

  • Anonym
    RockaTot skrev 2012-05-11 01:40:11 följande:
    "
    Anonym skrev 2012-05-10 07:36:46 följande:
    Men vänta nu, en kroniskt sjuk mamma, det är ju mig du pratar om.

    Jag har sjukpension så jag är inte utförsäkrad, men om du sänker skatterna så måste pengarna tas nånstans.
    Och dom som det tas från är såna som jag, sjuka, arbetslösa osv, dom svaga grupperna är det som får betala skattesänkningen för dom som har pengar.
    Så då vill du ge mig råd, bra gör det.

    Ge mig råd om hur jag ska kunna gå till läkaren när inga pengar finns till det, för att jag har för låg inkomst, inte för att jag inte kan sköta min ekonomi.
    Utan för att jag ligger under existensminimum och pengarna jag ändå har måste gå till hyra, mat och räkningar.
    Så vad gör jag när jag blir sjuk, när jag får en lunginflammation till som hotar mina lungor och i förlängningen mitt liv om jag inte får antibiotika.
    Vad gör jag då?

    Nu väntar jag på ditt råd.      "

    Men om pensionen är 8000, hur mycket skatt behöver sänkas för att det skall gå runt när inte ens 8000 går runt??
    kan du inte räkna och se efter att den ekvationen inte går ihop om inte människan börja sova i din trappuppgång??
    Klart hon är rädd för sänkt skatt, hon kanske får 500 kr mer samtidigt som mat, hyra, mediciner, läkarbesök, hjälpmedel kommer att kosta mer. Har hon barn lärd de bara kosta mer och mer ju äldre de blir med, mat fritid etc.

    Så vad är ditt råd till denna kvinna? Hur skall hon ha råd med medicin? D återstår bara socialbidrag och de lär väl knappast räcka om ingen betalar en tillräckligt hög skatt...
    Tack, för jag ville verkligen få det där rådet.

    /den kroniskt sjuka mamman.  
  • Anonym

    En liten undrar. Hur många utav er vet hela sanningen i sjuksköterske upproret? Vad ligger till grund för att sjuksköterskorna som  inte är färdig utbildade inte får högre lön??

    Grunden är att vi i Västerbotten fick en ny landstingsdir för ett år sedan.
    Många har nog hört om Projekt Balans som har skadat vården i västerbotten och dess inland. Vi ska spara 300 miljoner på två år. I år innebär det att många avdelningar på våra tre sjukhus har fått dra ner på platser på avdelningarna, säga upp personal, flytta mycket utav vården till primärvården. Ambulanser i inlandet har ersatts med akutbilar som inte fungerar. Dom flesta vet att avstånden är stora.
    Blir du allvarligt sjuk och bor ca 20-30 mil från Umeå universitetssjukhus så kan du få vänta på ambulans. Detta innebär att många i inlandet gör uppror och kan dö innan dom kommer till sjukhus. Akutbilen som ersatte ambulans får inte transportera eller lämna kommunen den arbetar i. Akutbilen tar prio 1 bla  hjärt  patienter och tillkallar sedan ambulans eller hellikopter. Dom övriga får snällt vänta på ambulans som kan finnas många mil bort.
    På min avdelning tar vi patienter från övre norrland, östersund, ner mot sundsvall. Det innebär halva sverige. Jag jobbar på en av det fysiskt mest tyngsta avdelningar med patienter som bilolyckor, mc brytna ben där flertalet inte tar sig upp från sängen utan hjälp. För oss så har vi dragit ner på den planerade sektionen som opererar höft och knä proteser till bara åtta platser. Det innebär längre vårdköer och vi håller inte vårdgarantin. Den akuta sektionen med benbrott m.m drar nu ner till  ca hälften av vårdplatser i sommar. 16 platser ( inte helt klart ännu men får vi inga sjuksyrror så blir det 14+2 pga.
    Det finns ingen brist på sjuksköterskor bara för litet pengar pga Projek Balans bla. Det kommer att kosta ca 50 miljoner för landstinget att ge sjuksköterskorna 24 000 i ingångslön. Sedan måste man tänka på dom befintliga sjuksköterskorna som har en lön under 24 och höja den. Där sköt budgeten i höjden och det blir nog inte 150 mille som dras in nästa år utan betydligt mer.
    Sjuksköterske upproret började här i Umeå. Detta är en infekterad debatt här där många vägrar att höja skatten som redan ligger på 34%.
    Jag hoppas att ni i Norrland sitter på rumpan och läser en bok hela sommaren. Inga dumdristiga äventyr som kan innebära sjukvård. Vi har inte möjlighet att ta emot er.
    På avdelningen är redan personalen i botten och många gråter av trötthet. Alla försöker göra sitt bästa men när det inte finns personal och det ökade trycket från patienter som blir sjukare och sjukare.

    Vad ska vi göra?? Måste få säga att personalen gör sitt bästa men problemet ligger hos ledningen.
    Visst önskar man att högre lön och status ska finnas hos alla kategorier inom vården men det är långt dit. Vården är kvinnodominerat.

    Mvh specialiserad USK

  • Anonym
    pluralfamilj skrev 2012-05-11 10:18:37 följande:

    De viktigaste yrkesrollerna är Sjuksköterskor och Lärare.

    /Usk                        


    Alla yrkesroller fyller en funktion och är viktiga. Poliser, brandmän är två yrken som jag anser vara otroligt viktiga, lärare är en självklarhet att de är viktiga för samhället, personal i förskolan, om busschauffören strejkar kommer jag inte till jobbet, om kassörskan strejkar kan jag inte handla mat, om löneavdelningens personal vägrar jobba får jag ingen lön osv i all oändlighet. Syrror sitter inte på någon jäkla pedistal och är bättre än andra. De ska sköta sitt jobb precis som alla andra, annars får de söka sig till en annan bransch. 
  • Anonym
    Fenrisulven skrev 2012-05-11 10:26:01 följande:
    men eller hur?! vad troro du hade hänt om alla ssk hade slutat?
    Vad tror du hade hänt om alla poliser slutade, om alla brandmän slutade, om alla lärare slutade, om alla busschaufförer slutade, om alla handläggare på försäkringskassan slutade, om alla handläggare på socialen slutade (speciellt de som arbetar med ekonomiskt bistånd), om alla läkare slutade, om alla lönehandläggare slutade, om alla elektriker slutade, om om om om om om om i evigheter. 
  • Anonym
    Anonym (Arg!) skrev 2012-05-11 11:29:05 följande:
    Det är tydligen viktigt att redovisa vad man jobbar med för att få behörighet att öppet kritisera SSK.

    Jag jobbar som produktionschef på ett mellanstort företag i Stocholm. Min sambo är ingenjör, min bror är pilot, min mamma jobbar inom försvaret och min pappa äger en liten bilfirma. Mina barn har inga jobb eftersom de är små men den ena vill bli brandman och den andre vill jobba på ICA (?). Vill du veta vad mina vänner jobbar med också eller räcker det så?

    Den här debatten har spårat ur helt totalt. Jag är och var från början kritisk till att NYUTEXAMINERADE SSK kräver en ingångslön på 24,000. Jag har aldrig sagt att en SSK inte gör ett viktigt jobb men att många (läs bara tråden) sitter på oändligt höga hästar! Jag tycker att en SSK lön ska höjas i takt med att hon lär sig saker, får erfarenhet, går utbildningar, löneförhandlar och gör ett bra jobb. Precis som i alla andra yrken.

    Jag tycker inte att man efter 3 års studier, helt färsk ur skolbänken med noll erfarenhet är värd en ingångslön på 24,000.
    Tja, du har inte redovisat för vad dina svärföräldrar arbetar med och din sambos eventuella syskon. 

    Skriver under på detta inlägg.  
  • Anonym
    Regnig måndag skrev 2012-05-11 12:11:57 följande:
    Jag håller inte med om att ingångslönen är mindre viktig.

    Med tanke på att man kan få 24' utan att ens ha gått färdigt gymnasiet så anser jag att det är viktigt.

    Jag tänker ju på det lönespann som anses rimligt för sjuksköterskor. När man börjar på 24000 krymper utrymmet för löneutvecklingen och en lönespridning inom gruppen som baseras på kompetens och bidrag till verksamheten. Naturligtvis är det inte så i teorin, men i praktiken är vi långt ifrån att acceptera att vanliga grundutbildade, men erfarna, sjuksköterskor ska kunna ligga på över 30000 i mån. Jag tycker också att man som ny syrra måste acceptera att ens kompetens i början av karriären är rätt begränsad och att man lär sig otroligt mycket de första åren innan man kan anses vara en självständig del av teamet.

    Jag tänker dock inte sätta mig emot deras löneanspråk eftersom det vi som kollektiv tidigare har gjort inte har funkat. Jag är nyfiken på var det slutar.
  • Anonym
    Anonym (SSK-stud.) skrev 2012-05-09 18:29:01 följande:
    Vi fick direktivet att inte lägga oss under 25...

    Men varför ska en byggnadsingenjör med lika lång utbildning som oss och enligt mig med mindre ansvar få flera tusen mer? Om det ska vara lika så ska ju alla treåriga högskoleutbildningar isåfall ge samma ingångslön?
    Tycker du att det är rimligt med en ingångslön på 25,000 utan erfarenhet och i stort behov av handledning och hjälp? 

    Tja, om det är hög lön du är ute efter så ska du inte arbeta inom offentlig sektor. Kollade du inte upp det innan du började studera till SSK? Det gjorde byggnadsingenjören som vet att det är högre lön inom det privata näringslivet.  
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-05-11 12:50:16 följande:
    Tycker du att det är rimligt med en ingångslön på 25,000 utan erfarenhet och i stort behov av handledning och hjälp?  Tja, om det är hög lön du är ute efter så ska du inte arbeta inom offentlig sektor. Kollade du inte upp det innan du började studera till SSK? Det gjorde byggnadsingenjören som vet att det är högre lön inom det privata näringslivet.  

    Tja, eftersom det finns andra områden inom vården så som privat osv ser jag inte varför man ska nöja sig? Bestämmer man sig för att man vill ha en viss lön och sen tackar nej till erbjudanden under den så har man ju knappast gjort fel? Varför är det fel att tacka nej till ett jobberbjudande och vänligt förklara varför man gör det? Ska man tvingas ta jobb nu eller vad? Hur tänkte ni er att det skulle fungera? Jag får jobb som ssk ändå då jag har andra erbjudanden så varför ska jag ta ett erbjudande med lägre lön än jag måste?
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!