Inlägg från: Anonym (narkosen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (narkosen)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Anonym (ssk) skrev 2012-05-09 20:49:19 följande:
    Att arbeta på både IVA och Operation krävs vub och de gör bra mycket mera än du skriver i tråden. 

    På uppvaket ansvarar IVA-sköterskorna över patientens liv, de ska se till att patienten inte blir sämre, får den vård och omsorg som krävs samt att patienten är smärtlindrad.   
    Tror uskan inte vet vart hon jobbar, för det är då rakt inte på en operationsavdelning i alla fall av det hon beskriver Flört
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (usk) skrev 2012-05-09 20:53:00 följande:
    För att förenkla det hela:

    En läkare har den akuta delen när det gäller att rädda liv.
    En ssk har en kortsiktig del när det gäller att rädda liv och en 
    usk har den långsiktiga delen när det gäller att rädda liv.
    ja nu förenklade du både grovt och fel ändå....
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (usk) skrev 2012-05-09 21:00:15 följande:
    En läkare är den som arbetar på akuten med att rädda liv många gånger. Visst en ssk och även en usk kan rädda liv, det kan också en industriarbetare och en städare bara dom vet vad dom gör. Det är inte riktigt det jag menar.
    Men för det mesta så är ssk uppgift att tillkalla läkare om patienten behöver vård. Blir patienten akut sjuk så måste ssk kontakta läkare som är sista ledet i att rädda ett liv. En ssk måste se till så att patienten inte blir akut sjuk genom att sköta sina uppgifter men ssk måste alltid kontakta en läkare om det är akut.
    så inom industrin och på affären har de läkemedel som Adrenalin etc som de kan ge vid ett hjärtstopp som sjuksköterskorna kan och ska göra ( även om ingen läkare är där)
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (usk) skrev 2012-05-09 21:12:21 följande:
    Självklart har de inte adrenalin, menade HLR i största allmänhet, läs meningen. (dock bra att hjärtstartare blir mer vanligt!) Och jag vet att ssk kan ge adrenalin och rädda liv, både på akuten och i ambulansen och det är många som har överlevt tack vare ssk. Det ska jag självklart inte säga emot, det är toppen att ssk finns.

    För att försöka förklara igen:
    På många platser: (inte alla men många)
    En usk är den som gör livet drägligt i vardagen och ger en långsiktig vård, tex i hemvård eller äldreboende, en ssk ger patienten vård som tryggar den medicinska delen, om patienten blir feldoserad kan det snabbt leda till försämring vilket kan leda till för tidig död som kan undvikas. Om en usk låter bli att vända patienten så denne får liggsår kan det också leda till för tidig död, om inte annat onödigt lidande men det blir inget akut av ett liggsår eftersom det kommer krypande. 
    jag har nog helt enkelt en annan bild av ett teamarbeta mellan de tre grupperna.
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (usk) skrev 2012-05-09 21:16:38 följande:
    Många av de uppgifterna du uppger gör även usk ibland. Usk måste också hålla koll på medicinerna, trots att de ligger i apodos eller dosett.
    jag tror du jobbar utanför sjukhuset och kanske i hemsjuk eller äldrevården, därav att vi pratar lite om varandra i vilka sysslor och vilket ansvar vi har eller inte har.
  • Anonym (narkosen)
    Indianica skrev 2012-05-09 21:21:49 följande:
    Det är väll ingen som ifrågasätter att nästan alla som gått t ex en HLR-utbildning kan rädda liv, men att läkare har ett annat övergripande ansvar är inget att hymla om?

    På min mans arbetsplats (hälsocentral) har ledningen haft två galna idéer:

    1. Sköterskor och läkare ska ha samma lön (ja, det blev läkarflykt eftersom sköterskornas lön var riktmärket).
    2. Sköterskorna kan utföra läkarnas arbetsuppgifter, så läkarna prioriteras inte (= är underbemannade).

    Men ärligt talat. Om man som patient kommer till en akutmottagning eller hälsocentral, vad förväntar man sig i regel att träffa? En sköterska eller läkare? Blir man nöjd om man får träffa en sköterska som försöker avgöra om man kanske har coloncancer eller varför man blöder i baken? Nej, i regel inte. Man vill hellre träffa en läkare som har runt 10 års utbildning (inklusive AT och ST) för att avgöra det och på sikt: rädda liv.

    Den stora skillnaden mellan USK, SSK och läkare är att läkaren kan utföra uskan och sköterskans arbetsuppgifter, men dessa yrkeskatergorier kan aldrig utföra läkarens arbetsuppgifter. Så, om det skulle krisa och man på ett sjukhus skulle tvingas göra sig av med all personal, utom en kategori, skulle det inte vara särskilt smart att sparka alla läkare, om man nu vill maximera antalet patienter som får komma hem med livet i behåll! Så är det bara och det avspeglas i lönekuvertet, det är inget att hymla om?
    jag tror ingen, eller väldigt få sjuksköterskor ifrågasätter läkarnas löner eller att de ska ha mindre så vi kan få mer.
    Tror de flesta av oss kan föra en mognare debatt än så i ämnet.
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (usk) skrev 2012-05-09 21:32:34 följande:
    Konstigt att det är underbemannat med usk, brukar vara tvärtom. Med tanke på lönerna. Men tummen upp för att ni ssk faktiskt gör usk sysslor och inte är rädda för detGlad
    Jag måste fråga helt off toppic. varför är det så bra att en sjuksköterska göra usk jobbet?
    Ser du inte lite " faran" att ni rationaliserar bort er själva.
    För samma summa som en undersköterska kostar för arbetsgivaren så kan de få en syrra.
    NU är det förvisso brist på sjuksköterskor men ändå, jag förstår inte denna stora vikt att en bra sjuksköterska i många undersköterskors ögon är de som är ute och hjälper undersköterskorna mycket?
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (usk) skrev 2012-05-09 21:48:28 följande:
    För att det finns så många ssk som gnäller om de måste göra usk uppgifter. På sikt är det inte hållbart att ha det så på en arbetsplats, jag antar att det bara är tillfälligt. och givetvis är det inte hållbart ekonomiskt heller. Är väl inte farligt att ge tummen upp för att ssk gör uppgifterna istället för att strejka för att dom inte vill göra usk uppgifter. Hade en strekt varit bättre?
    Nu hängde jag inte med riktigt?
    Strejka för vad? Att ssk gör usk uppgifter, sorry är nog lite trött ?
    Det finns avdelningar som är helt utan undersköterskor redan i dag och det är kompetenshöjande och kostnadseffektivt.
    På sikt tror jag om man kommer tillrätta med sjuksköterskebristen att man kommer anställa mer syrror och mindre undersköterskor.
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (usk) skrev 2012-05-09 21:51:29 följande:
    Det är väl ingen som har klämt in?? Ssk jämför ju sig med vad de och läkarna gör....
    Är det inte viktigt att det framkommer vad som ssk gör och vad usk gör? Många är ovetande om arbetsuppgifterna och tror att ssk gör allt även på sjukhus. Ska man jobba på ett sjukhus som usk räcker det inte med en "simpel gymnasiekurs" som du skriver. Då krävs som regel vidareutbildning.
    nej det stämmer faktiskt inte, 99% av alla undersköterskor som jobbar på sjukhuset har vanlig usk utbildning från gymnasiet enbart.
    Så även jag när jag jobbade som usk på akuten.
  • Anonym (narkosen)
    Omorfia skrev 2012-05-09 21:57:53 följande:
    På en vanlig vårdavdelning så hjälper man inte undersköterskorna när man vänder och byter på patienter, det ingår i arbetsuppgifterna som sjuksköterska. Det är också ypperliga tillfällen att skaffa sig förstahandsinfornation om patientens tillstånd, vilket är en av anledningarna till att man har kunnat visa att fler sjuksköterskor på vårdavdelningarna minskar dödligheten och komplikationer.
    ja jag vet att det är så på en del avdelningar om man tillämpar parvård eller har det arbetsättet, vilket jag för övrigt tycker är bra av precis den anledningen du skriver.
    Men det var inte riktigt det jag menade med min fråga till personen i tråden.
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!