Inlägg från: Anonym (narkosen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (narkosen)

    Fjantiga sjuksköterskor!

    BAKOFRAM skrev 2012-05-09 21:53:12 följande:
    Vad gör en ssk som inte en usk skulle kunna göra med delegering?
    Frågar du seriöst eller raljerar du?
    Rätt mycket uppgifter som en ssk gör som inte kan delegeras bort.
    Men min största aha upplevelse när jag läste till ssk efter at tha jobbat som usk var detta att jag _förstod_ sammanhanget på ett helt annat sätt. Inte bara gör kunskap utan varför och vad händer om jag inte gör, eller gör fel.
    En mycket djupare kunskap och förståelse helt enkelt utöver en de medicinskt tekniska uppgifterna såklart av alla de slag.!
  • Anonym (narkosen)
    BAKOFRAM skrev 2012-05-09 22:34:55 följande:
    Hoppas aldrig jag kommer till ditt sjukhus,där man får förblöda utan att en läkare dyker upp....
    Jobbat på många sjukhus genom åren och problemet är tyvärr samma lika överallt!
    Och jag vidhåller att det kommer bli värre i samband med att kompetenta sjuksköterskor kommer sluta och inte tillräckligt många kommer utbildas eller anställas.
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (ehh) skrev 2012-05-10 18:24:51 följande:
    Jag tycker TS har rätt!

    Ja, ni har ett superviktigt arbete men när ni rabblar upp alla era arbetsuppgifter och berättar att nii minsann räddar liiiv osv, så får jag en dålig smak i munnen. Det är ert jobb! Hur hade det låtit om en förskollärare, en polis eller vem tusan som helst hade radat upp sina arbetsuppgifter, som för att bevisa att de jobbar? Det ser otroligt löjligt ut!

    Ja, ni förtjänar en bra lön. Men att kräva 24.000 som nyutexaminerad är att ta i! Tre år på högskola, som såå många andra och som inte får i närheten av det.

    Ni anser alltså att ni är värda mer pengar än alla andra med lika lång utbildning och lika omfattande jobb??
    åter det handlar i botten om en mycket dålig eller obefintlig löneutveckling.
    Om den funnits och varit sund hade detta anspråk på hög ingångslön inte funnit så stort stöd som det nu gör.
    Vi pratar om sjuksköterskor som jobbat i 10-20 år och som har löner på 24-26 000kr.
    DET är dålig smak i munnen!
  • Anonym (narkosen)
    Regnig måndag skrev 2012-05-10 18:33:34 följande:
    Det är därför man inte kan hävda att det beror på taskig förmåga att löneförhandla därför att om Lisa får 700kr i lönepåslag kommer Majsan bara få 100 därför att potten tagit slut.
    Arbetstagare ställs helt enkelt mot arbetstagare på ett sätt som saknar motsvarighet i den privata sektorn.
    ja jag vet, har själv suttit i arbetsgivarsituation och man delar ut 50 och hundralappar.
    Ger man en duktig syrra en 500 kr extra för att hon förtjänar det genererar det i att en annan endast får 50 kr det året!
  • Anonym (narkosen)
    svarta skrev 2012-05-10 18:41:41 följande:
    Högre sjuksköterskelöner kan ju förvisso också leda till färre sjuksköterskor, om arbetsgivarna inte anser sig har råd att betala alla. 
    det tror jag inte kommer hända för då kan man inte säkerställa god och säker vård.
    Landstingen kommer sakta men säkert tvingas att betala bättre löner, det är jag helt övertygad om!
  • Anonym (narkosen)
    svarta skrev 2012-05-10 19:01:01 följande:
    Det är jag också. Det kommer inte att hålla annars. Men det ska ju, som många påpekat, betalas också. Och ska vi titta på ex. kommunala vårdgivare så kan dom ge sina syrror bra betalt för att dom är få. Jag tycker inte att det är orimligt att diskutera vilka eventuella negativa konsekvenser en löneökning skulle kunna få.
    nja så kan man inte se det, att de är få för det är de ju inte i förhållande till antal patienter de har. Dvs ett lika stort antal ungefär per ssk som i den offentliga förvaltningen.
    De har ett bättre ekonomiskt upplägg däremot och bedriver oftast verksamhet som går med vinst vilket itne Landstinget gör.
    Bland annat beroende på dåliga och felaktiga prioriteringar, långa och kostsamma beslutsvägar, många mellanchefsled och en administrativ  kostsam stor koloss.
    Inte antalet ssk!
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (både ssk/ läkare) skrev 2012-05-10 20:07:00 följande:
    Hej, jag är både utbildad och erfaren sjuksköterska samt också läkare. Jag tycker att det skiljer oerhört mycket i kunskap och innehåll i ssk jmft läkarutbildningen och att ssk utbilningen bara skrapar på ca 10% av det man läser på läkarutbildningen...

    Som AT läkare får man ca 25 550 i Skåne till runt 30000 i Norra Sverige. En AT -läkare med min bakgrund som ssk under många år får ändå gå ned ett par tusenlappar i lön från runt 30 000 till ca 27 000 som AT....

    Jag gnäller inte för att jag vet att jag om ett par år efter AT och ST kommer att ha 40 000 minst i lön..

    Jag har långvarig erfarenhet från ssk-kåren. Man bör satsa på en löneutveckling ist för hög ingångslön. Premiera dem som läser VUB.

    En specialistutbildad ssk kan sin sak mkt väl men just då bara sin sak... en läakre skall kunna mkt om allt och en specialistläkare skall vara oerhört kunnig.

    En AT-läkare förväntas kunna rätt mkt och får mkt ansvar direkt...att det då i Skåne skulle skilja 1500 i lön för en nyfärdig läkare och en nyfärig ssk känns befängt...

    Nej.löneutveckling och premiera den ssk som vubbar sig tycker jag...

    Märk väl att jag står på både ssk sida och läkarasidan..av erfarenhet..

     
    I sak håller jag med dig, att det är löneutvecklingen som egentligen är det viktiga och inte ingångslönen.
    Men som flera påpekat i tråden så håller det inte längre och jag har verkligen ändrat mig i denna fråga och stödjer helt de nyexade ssk krav på en högre ingångslön.
    Just för att jag tror att det kan tvinga upp lönerna generellt på olika sätt, vilket gynnar all.
    För att få en debatt och för att belysa det stora problem som kommer att komma med att bemanna sjukhusen med kompetenta ssk för att driva en säker vård.
    Jag förstår de här unga nyexade att de nobbar våra sjukhus för löner på 21 000kr när de kan få 24-25 000kr inom äldreomsorgen, rehab och psykiatrin. varför skulle de då ta landstingens jobb med varannan helg, dåliga ingångslöner OCH obefintlig löneutveckling?
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (min) skrev 2012-05-10 17:37:45 följande:
    Jag har aldrig påstått att SSKor inte kan göra HLR och rädda liv, men om jag kommer in dödligt sjuk eller skadad till en akutmottagning så förväntar jag mig att få en läkares uppmärksamhet så fort som möjligt. Man får inte hjärt-lung-fel bara ur det blå - vanligtvis ligger det någonting allvarligt bakom det behövs en läkare för att kunna diagnostisera detta och ge rätt behandling . Vem som helst, inklusive SSKor och USKor och vaktmästare, kan utföra HLR. Det är ju vad som händer sedan som verkligen behövs djup medicinsk kunskap för att klara av.

    Inte sällan en ssk som initialt tar hand om hjärtstoppen innan läkaren kommer, inte sällan är det en nybakad AT du möter med ditt hjärtstopp och med all respekt för läkarens profession så finns det en del att anmärka på omhändertagandet här då.
    Det är INTE den nya AT doktorn på medicins fel, utan såklart en organisationsfråga som jag tror få i allmänheten känner till.
    Men faktum kvarstår, utan de här kompetenta sjuksköterskorna som omhändertar larmpatienter så är de de som räddar patienten i alla fall tills en mer erfaren kardiolog eller narkos kommer och ryter i .
    De ger läkemedel och deffar och jag som jobbar med hjärtstopp på sjukhuset förvånas inte sällan över hur duktiga de är!

  • Anonym (narkosen)
    Anonym (gnälligt) skrev 2012-05-10 20:19:42 följande:
    Jag tycker att det är bra att man kämpar men jag håller med om att det gnälls rätt så mycket, på vårdpersonal, lärare, ja lite överallt kanske med betoning på kvinnor inom kommun och landsting. Jag jobbar på en kommun som tjänsteman och där sitter ett gäng högutbildade kvinnor på administrativa tjänster med pisslöner. De har i princip inget större ansvar utan har ett "utförande"-jobb. Det gnälls lite här och där. Men vem har ansvaret om inte en själv? INGEN annan kan förändra din situation. Byt jobb eller sluta gnäll!

    Sen funderar man ju också på de som börjar plugga till ssk eller lärare... vet man inte hur löneläget ser ut? Eller bryr man sig inte just då när man är ung och bekymmersfri? Är pengar viktigt får man väl gå en annan utbildning. Eller man kanske inte kom in på nåt annat....... *hukar mig* (Har läst grundskollärarprogrammet och många var inte de vassaste knivarna. Sorgligt men sant)
    jag tycker det är beklagligt när man anser att ansvarsfulla kvinnor som sköter skola, vård och omsorg kallas gnälliga då de kräver en rimlig lön för sitt ansvar, sin utbildning och sitt jobb.
    Hur många män kallar vi gnälliga då de begär rimliga löner?
    Någon som hört talas om gnälliga civilingenjörer eller sjukhustekniker som begär 25-30 000kr i lön?
    Nä det har vi visst inte....
  • Anonym (narkosen)
    Anonym (både ssk/ läkare) skrev 2012-05-10 20:53:51 följande:
    Jag tog min ssk examen i början på 90 talet så jo jag har varit med länge. Men det är naivt att tro att man kommer att höja samliga ssk löner med en ingångslön på 24 000 kr. Det kommer definitivt inte påverka löneutvecklingen...

    Man får helt enkelt se till att profilera sig som specialutbildad ssk och inte acceptera enbart ett par hundralappar mer efter en VUB..Men att kräva 24 000 som nyutbildad....naivt.

    Sedan så är det ju ingen direkt vidareutbildning som ssk jmft med en läkares AT och ST som sammanlagt tar ca 7 år..mer än VUB förutom alla interna kurser man går på som ssk..därför måste den enskilda ssk lära sig att löneförhanlda rejält..jag lärde mig det och hade bra lön inom landstinget innan jag slutade som ssk...
    det har jag med, men det är naivt att tro att alla kan förhandla till sig bra löner som ssk.
    Som du säkert vet så ger man den ena så tar man från den andre och vi pratar hundralappar och jo, jag är arbetsgivare och försöker förtvivlat och inte sällan patetisk fördela dessa små summor mellan de olika ssk.
Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!