• Anonym

    Fjantiga sjuksköterskor!

    Att vårda sjuka är bland det allra viktigaste jobbet som finns.
    Vi lär alla behöva deras tjänster nångång.

    Det är lustigt att vårda människor ska vara så lågprioriterat lönemässigt, medan att "vårda" andras pengar, det har vi inga problem att betala ut astronomiska summor till. 
    Då blir det inga ramaskri för skyhöga lönelyft, då heter det inte att du visste vad du sökte till och ska bliva vid din läst, vara tyst och nöjd.
    Nej, då anses det helt i sin ordning och nästan beundransvärt att vara den som kammar hem storkovan.
    Då är det ett tecken på status.
    Men när sjuksköterskan gör det då är hon fräck och girig och hennes insats ska granskas med oblida ögon, är hon månne värd sina kronor.
    Hur vågar hon begära lönelyft, att vara sjuksköterska är väl ett kall och inget man behöver leva på, eller......
          
    Kan det bero på att det är mest kvinnor som vårdar människor och mest män som jobbar med pengar tro?

    Självklart ska ett sånt viktigt jobb som sjuksköterskans också visa sig i lönekuvertet.

    Yo go nurse.          

  • Anonym
    Anonym (Hooo) skrev 2012-05-09 22:38:19 följande:
    So vadå...,vad är det du gör/kan som inte en uska kan
    Ingenting egentligen. En uska kan göra alla mina arbetsuppgifter. Om hon utbildar sig till SSK.

    Jag som SSK kan göra läkarens uppgifter också. Bara jag studerar och får en läkarlegitimation först.
  • Anonym
    Anonym (knäpp) skrev 2012-05-09 22:47:07 följande:
    Och när läkaren väl kommer kan han vända och gå igen då faran är över och någon annan kallar.

    Grejen är ju den att några av de du rabblar upp tjänar uppemot 10 000 mer än en sjuksköterska, ex en sopåkare utan utbildning, utan csn lån.
    Men visst, det kan väl vara lika lön för alla, lite kommunistiskt så där, ingen yrkeskategori får mer än 21000 i ingångslön och allas löner höjs med samma procent varje år Trevligt!!

    Tycker det är rätt lustigt att folk överlag tror att bara för att man är läkare så kan man per automatik mest!? Jag jobbar som barnmorska och hos oss blir det väldigt tydligt när kandidater, AT-läkare, underläkare, allmänläkare, ST-läkare osv rådfrågar barnmorskan innan de gör sitt formella medicinska beslut. En ny barnmorska kan tillräckligt för att bistå normala förlossningar- oftast varken mer eller mindre. En erfaren barnmorska kan ofta mycket mer än de flesta nyare läkare på avdelningen. Och det VET dessa läkare- annars skulle de liksom inte rådfråga barnmorskorna. Dessutom så är barnmorskor en väldigt självständig yrkesgrupp som arbetar ibland flera pass utan att en doktor ens behöver komma in på förlossningssalen. När det väl händer något så är vi självklart glada över att det finns erfarna läkare som kan dra sugklockor och utföra kejsarsnitt- och självklart ska de ha betalt för det ansvaret. Men detta att man skulle vara någon slags assistent till läkaren känns mycket omodernt och okunnigt. Alla hjälper alla i den bästa av världar. Tråkigt nog så värdesätts inte ssk och barnmorskor i lönekuvertet. Däremot så värdesätts vi oftas högt av både patienter och läkare.
  • Anonym
    Anonym (ullis) skrev 2012-05-09 23:10:18 följande:

    Tack för ett gott skratt!


    ? Är du full?
  • Anonym
    Anonym (Go ssk go!) skrev 2012-05-09 23:14:10 följande:
    Barnmorska är ett jättebra exempel på en yrkeskår med en helt unik, livsviktig kompetens. Lång utbildning. Hur många år är den? Och ett otroligt ansvar över liv och död.
    1,5 år efter ssk-utb. Dvs 4,5 år.
  • Anonym
    RockaTot skrev 2012-05-09 23:03:11 följande:
    Tycker att ditt exempel på en ssks uppgifter är en av de mer sällsynta, det är nog få som har sådan ruljans.... Och antagligen gör de betydligt mer än så.
    Tycker inte att jag har den bilden av de flesta andra avdelningar.
    Skulle du fråga uskorna på min avdelning vad vi SSK gör så skulle de svara ungefär samma sak, för att de inte egentligen vet och förstår allt som vi gör. Allt "osynligt" arbete. Att allt vi gör har en "baktanke" och en mening.

    Det handlar om att vi SSK alltför ofta har en otydlig arbetsbeskrivning.
  • Anonym

    Kan tillägg att man har HELA det medicinska ansvaret som banrmorska under en förlossning så länge man själv inte tillkallat läkare. DVS det är barnmorskan som avgör om barnet i magen (och även mamman) utsätts för någon risk eller inte. Det tycker iallafall jag är ett stort ansvar.

  • Anonym
    Anonym (Hooo) skrev 2012-05-09 23:12:00 följande:
    Du drar på svaret så jag frågar så här istället,vad gör du som ssk under en dag
    Det var inte jag som började det påståendet. Jag bara inflikade just det svaret. Det är alltså någon annan du egentligen väntar på svar från.
    Men vad jag som SSK gör under en dag kan du läsa i två långa inlägg tidigare.
  • Anonym
    Tom Araya skrev 2012-05-09 23:25:10 följande:
    Hade du lagt till ett nick till "Anonym" hade jag kanske orkat leta efter det.
    Glömde bort, förlåt.
    Inlägg nr 400 samt 411.
  • Anonym

    Det jag ser som det övergripande problemet är att stora delar av sjukvården i Sverige är katastrofalt dåligt organiserad. Skulle sjukvården i Sverige varit ett företag i näringslivet skulle den ha gått i konkurs för länge sedan. Det finns väldigt lite fokus på kunden (patienten) och ingen som helst uppföljning. Läkare, Sjuksköterskor och andra lider under usla rutiner och noll samordning. Innan jag blev "kund" i sjukvårdssystemet trodde jag att vi hade en bra och fungerande sjukvård - men får du en allvarlig sjukdom så gäller det fasen att du är stark och frisk för att orka kräva den vård du betalat i femtio år för skattemässigt - för annars fungerar inte på långa vägar.

    Jag har alltid varit socialist, trott på lika rättigheter men de fem senaste årens sjukdom har fått mig att tänka om för om sjukvården ska vara så usel som den är så tror jag mer på privatiserad vård, där en bieffekt är att sjuksköterskor personligen kan förhandla om sin lön - Gör han/hon ett bra jobb, uppskattas av kunderna (dvs patienten)  så stiger lönen snabbt för då behövs de- om inte, så ja då blir det en rätt usel lön framöver om de ens får behålla sitt jobb. Samma gäller för läkare, uskor och andra.

    Så, självklart ska sjuksköterskor få en anständig lön (har träffat flera som har bra mycket mer koll än läkarna) men problemet ligger inte i arbetsuppgifter eller titlar, utan hos ett sönderfallande system. Det är min åsikt.

    Mvh
    "Den som hellre åker till Cuba, Polen, Italien eller vart som förutom Sverige för att få vård"

Svar på tråden Fjantiga sjuksköterskor!