• SolSolSol

    flytta till spanien. behöver tips, någon som bor där ?

    Hej!
    Jag bor i Andalusien så det jag skriver gäller här. Det finns ju olika regler och olika bidrag, kostnader osv beroende på var i Spanien ni kommer bo. Jag skriver under på det som Culete skrivit. Det är dyrt, rörigt, krångligt och låga löner. Kan man inte språket så kan det vara körigt att "komma in i systemet".
    Som tidigare sagts så finns det egentligen ingen som helst anledning till att ansöka om spanskt medborgarskap. Du är ju EU medborgare liksom. Däremot så måste du ansöka om ett NIE nummer och residencia när du kommer. För att få sjukvård måste du ju vara med i den spanska försäkringskassan (Seguridad Social) och där är du med om du har jobb, eller om din man har jobb, då får du vara med på hans försäkring. Är ni med i svenska försäkringskassan så kan ni även söka sjukvård med E111 kortet, men flyttar ni från Sverige så blir ni förmodligen utskrivna ur försäkringskassan.
    Att vara gravid här funkar bra, men man är som Culete sagt en i mängden. Du kan inte förvänta dig att "din" barnmorska kommer ihåg vad du heter. Om du ens får träffa samma barnmorska flera ggr i rad.
    Mammaledigheten är 16 veckor (100% lön) och pappan får 10 dagar. Barnbidrag har du bara rätt till om mamman jobbar och bara upp till barnet är 3 år gammal (100 euro per månad).
    Dagis är som tidigare sagt dyrt. I Andalusien var maxtaxan 278 euro inklusive mat för år 2011 om man lyckas få plats på ett subventionerat dagis. Ibland tillkommer extraavgifter, som till exempel uniform, material, försäkring osv. De subventionerade daghemmen har öppet till kl 17 vanligtvis. Något som kan vara svårt att kombinera med de spanska arbetstiderna om båda föräldrarna arbetar. Vissa dagis har öppet till kl 20 men då får man betala extra.
    Jag tycker hyrorna har gått ner lite, men det som är värt att veta är ju att man hyr ju i princip alltid i "andra hand". Det finns ju inga hyresrätter som i Sverige. Standarden på bostäderna är lägre än i sverige.
    Jag skulle gjort som någon skrev tidigare, skaffa barn i Sverige för att kunna utnyttja mammapengen och barnbidraget och passa på att flytta under föräldraledigheten. Då kan ni ju testa ett år och se om det funkar.
    Lycka till!

Svar på tråden flytta till spanien. behöver tips, någon som bor där ?