Inlägg från: Romanticus |Visa alla inlägg
  • Romanticus

    Hur länge kan man ha en älskare/älskarinna?

    Ja, med sådana partners behöver man inga fiender!
    De kan verkligen konsten att ruinera människors liv. Jag är äldre och har en del tråkiga erfarenheter av livet ,inte av just detta slaget för egen del, men har försökt trösta vid flera tillfällen då vänner blivit bedragna. Jag tycker att Du "Glada" uttrycker det bra, man har alltid ett val, den som bedrar alltså,inte den bedragna. Visst kan det finnas många olika orsaker till att det händer, ibland i och för sig förståeliga, men att gå bakom ryggen är alltid fel. Hur man klarar att göra det under lång tid utan att förgås av samvetskval är en gåta; många hävdar att vem som helst kan men det tror jag inte på. Det måste saknas empati och inlevelse.
    Jag är naturligtvis en moraltant bland många andra som hävdar att vi människor  måste på något sätt ta hänsyn till varandra om vi ska leva tillsammans som social varelse. Vissa saker regleras i lagar annat förväntas vi införliva via etiska värderingar och ... ja, moral. Visst har det funnits moralregler som används i maktsyfte (kyrkan) men det är inte dessa jag tänker på. Jag såg för ganska länge sedan en undersökning (vetenskaplig sådan) om vad människor tycker är viktigast i vänskap och det verkar som i de flesta kulturer genom tiderna ärlighet och uppriktighet var det viktigaste. Det borde då rimligen också gälla i livets viktigaste relation!

  • Romanticus

    Naturligtvis kan man inte döma och fördöma människorna bakom handlingarna; speciellt inte i ett forum som detta.  Man vet alldeles för lite om den totala situationen. Jag känner nära en person som var otrogen; personen är mycket sympatisk och en mycket bra förälder med, numera, god kontakt med sina barn. Man kan däremot verkligen ifrågasätta handlandet; jag har blivit berörd av flera fall i min närhet och jag tar konsekvent parti för den bedragna parten. De kan vara delaktiga i orsakerna till otroheten men inte ansvariga för handlingen.Speciellt konstigt blir det om man påstår sig leva i en lycklig relation med kärlek, det går inte ihop med lögn och bedrägeri.

Svar på tråden Hur länge kan man ha en älskare/älskarinna?