• Anonym (who)

    3-åring på dagis eller inte? Vem ska få som den vill?

    Jag är hemma med för stunden två barn, en bebis och en treåring. Treåringen är aktiv och social, men vi umgås inte speciellt mycket med andra barn eftersom de flesta häromkring går på dagis.
    Pappan tjatar om att hen ska få börja, men jag vill inte och hen vill inte heller när vi pratar om det. Jag tycker det är 2 mot 1, men det går inte han med på och tycker inte att hens röst väger in alls.

    Vem ska få som den vill? Ska hen få vara hemma eller inte? Det är eviga diskussioner och vi kan inte komma överens.  

  • Svar på tråden 3-åring på dagis eller inte? Vem ska få som den vill?
  • Tilda78

    Det där med att hamna i kompisgäng som är bestående till skolan börjar är ju inte lönt att grunda ett beslut på. Barn får alltid nya vänner i skolan. Hur ska jag annars tänka som har mina barn på ett dagis men kommer att ha dem på en annan skola?

    Jag tycker du ska göra som du vill det är ju ändå du som är hemma med båda barnen. Det sociala får de ändå. Hur många av oss som har barn nu har inte gått på förskola tex?? Jag är iaf hur social som helst utan uppväxt på förskola eller öf. ;)

  • tina14

    Har inte läst alla inlägg så ursäka om jag upprepar något. Jag är själv föräldraledig och har mina äldre barn på förskola, dels för att de gått tidigare och skulle sakna kompisarna för mycket, dels för att jag tycker att de utvecklas bra och får en stimulans jag inte riktigt orkar ge dem fulltid nu med en liten bebis, är helt enkelt skönt för mig att få chans att vila och umgås lite bara med bebisen (kunna sova när bebisen sover), på så sätt får de en piggare gladare mamma som orkar hitta på mer när de är hemma.

    Dock tycker jag inte att alla barn måste vara på förskola. Jag har själv inte gått på förskola som liten och kände inga problem med att hitta kompisar när skolan började, eller att jag på något sätt legat efter mina jämnåriga kamrater. Kunde läsa och skriva mer än de flesta i min klass när jag började ettan. Dock var min mamma aktiv och vi gick på öppna förskolan och liknande så jag hade kompisar att leka med och fick lära mig det sociala spelet.

    Tror det är vikitgt om man väljer att ha sina barn hemma att man då själv ser till att barnet får den stimulans som krävs. samt lär sig samspel med andra barn, och lekens regler, annars kan det bli problem. Eftersom du inte verkar göra detta för ditt barn tycker jag du bör överväga förskola, eller bli mer aktiv än vad som sägs i trådstart för att låta ditt barn utvecklas och träna i kontakten med andra barn.  

  • Anne69

    Jag tycker inte att barnet i sig behöver gå i förskolan. Men ni vuxna behöver komma överens om hur ni ska ha det i er familj, det är nästan det allra viktigaste! Och om någon ska ha utslagsröst så är det just nu du som är hemma och tar huvudansvaret för barnen. Om han sen, när han är föräldraledig, vill att ha stora i förskolan så kan han få ha det så. Men inbilla er inte att ni gör det för barnets skull, barnet har det allra bäst hemma med er i familjen.

  • Jessisca

    Det känns som att du har bestämt dig redan innan du startade tråden och egentligen mest letar efter folk som håller med dig. När andra är av en annan åsikt så ifrågasätter du det. Så vad var poängen med tråden från början?

    Sen tror jag - som många andra här inne - att din treåring  behöver mer socialt samspel med jämnåriga. Hur du löser det är väl upp till dig, men jag förstår inte varför du så benhårt ska hålla honom/henne hemma? I vilket syfte? Att gå på dagis måste ju inte betyda att du lämnar bort barnet hela dagarna varje dag! Låt barnet vara där några timmar per dag för att träna på att umgås och lära känna kompisar. Jag tror dagis är bra för barnen, även om jag inte tror att det är optimalt att lämna bort dem hela dagen. Vissa föräldrar har dem från öppning till stängning för att de inte har något val pga. arbete och pendlingstider, men om du ändå är hemma behöver det ju inte bli så!   

    Sen verkar du ju även ha bestämt dig för att vara hemma med den lilla tills han/hon börjar skolan - hur vet du att den här diskussionen med din man inte kommer komma upp igen och varför har du bestämt det redan nu?


  • Anonym
    Anonym (who) skrev 2012-06-11 09:24:05 följande:
    Jag vägrar ingenting, jag svarar på det som skrivs.

    Pappan är inte hemma med barnen och har aldrig varit, varför ska hans åsikt väga tyngre? Ett dagis kan inte ge mitt barn mer än jag kan. 
    Kanske pappan ska vara hemma lite istället för dig då? Han måste ju massa pappadagar att ta ut om han aldrig varit hemma. Då väger era åsikter lika mycket sen och då kan ni ta upp diskussionen igen.

    Jag anser personligen att barn över 3 år ska vara på dagis litegrann iaf så de får den sociala biten med andra barn och vuxna, den får man inte hemma när man lär barnet fyra språk och multiplikationstabellen...
  • IdaVasterflo

    Jag är lite delad vad det gäller det här med förskola från tidig ålder. Jag själv var hemma med mamma (och senare också lillebror) fram till att jag började skolan. För mig har det inte fört med sig några nackdelar, och jag kan inte påstå att jag bar haft det svårt på något sätt i sociala sammanhang. Oavsett om det gäller att skaffa kompisar eller när det gäller skolaktivkteter eller inom arbetet. Jag har väl aldrig varit en speciellt drivande person, men heller inte rädd för att ta tag i saker. Men sånt där är nog helt och hållet beroende på varje individs personlighet. Sedan så har min egen dotter varit på förskola sedan ett och ett halvt års ålder, eftersom både jag och min man båda jobbade då. Det har aldrig varit några problem med det, och hon är en väldigt social och rättfram person. Det har även funnits perioder då någon av oss varit hemma under längre period, men då har dottern fått vara på förskolan 15 timmar i veckan. Dels så trivs hon med att vistas där och umgås med kompisar, och dels så tror jag att det kan vara intellektuellt främjande eftersom de tidigt börjar med till exempel enkla begrepp inom matematik. Så jag tror nog att om man redan har introducerat skolväsendet och låtit barnet vistats på förskola så ska man nog inte göra långa uppehåll och ta därfrån barnet helt och hållet. Men jag tror inte att det är sämre att ha barnet hemma hela tiden från födseln fram till att h*börjar skolan.

  • TAN

    Jag gör som du ts! Har min snart treåring hemma på heltid då jag är mammaledig. Han kommer börja på fsk när han är 4 år! Borta bra men hemma bäst:) lita på sig själv och att du kan ge ditt barn precis det som han/hon behöver! Det gör jag:)

  • Anonym (why??)

     Barn nummer två ska väl också då ensam mamma/pappa tid, precis som barn nummer ett fick..?? Låt din 3-åring gå på dagis 15h/vecka så din lilla också kan få mysa mamma!

  • DesJoh

    TS, måste fråga - är det ett barn du har eller?!?  Undrar bara för att i min värld är barnen han eller hon, inte hen vad det nu är för ngt...........

    Om det är egtt barn -  låt han eller hon gå på dagis   eller hos dagmamma 15 tim/vecka för att få den sociala kontakten med andra barn.

    Du säger att - vad det nu är - inte vill gå på dagis............har "det" påverkats av ditt val? 

  • cloudberry79
    DesJoh skrev 2012-06-11 20:58:52 följande:
    TS, måste fråga - är det ett barn du har eller?!?  Undrar bara för att i min värld är barnen han eller hon, inte hen vad det nu är för ngt...........

    Om det är egtt barn -  låt han eller hon gå på dagis   eller hos dagmamma 15 tim/vecka för att få den sociala kontakten med andra barn.

    Du säger att - vad det nu är - inte vill gå på dagis............har "det" påverkats av ditt val? 
    Du tycker alltså på riktigt att det är ett bättre pronomen än hen? Bara för att lägga mig i den OT-debatten. Jag tycker hen är skitbra i såna fall då man inte vill avslöja könet eller då det är irrelevant för frågan.
    Sur, grinig och på smällen.
Svar på tråden 3-åring på dagis eller inte? Vem ska få som den vill?