Inlägg från: Läntandelavendel |Visa alla inlägg
  • Läntandelavendel

    Hur förhåller man sig till människor med annat synsätt/bristande kunskap?

    lostinspace skrev 2012-08-09 00:09:50 följande:
    Ja, vad då då? Det är väl lätt att mäta blodtryck och antal hjärtslag med utan att fråga hur bebisen mår? Det är ganska enkelt att se på en bebis om den mår bra eller dåligt faktiskt. Jag har iallafall aldrig misslyckats med den saken, och då har jag ändå ingen doktorsexamen, men skrattar den och är glad och trygg så mår den nog ganska fint. Förutsatt att sömn, bajs, kiss, mat och dryck fungerar som det skall då vill säga Klart som tusan att närhet är viktigt för en bebis, precis som det är viktigt för en vuxen. Jag har aldrig hört talas om någon som testat femminutersmetoden för att den inte vill vara nära sitt barn? Det man vill med metoden är att barnet skall få lättare att sova, så att man kan ha det desto mysigare tillsammans under vakentiden utan att varken förälder eller barn är utmattat p g a sömnbrist...


    Nja. Många kör väl metoden för att de inte orkar med barnens uppvak på nätterna. Eller för att de inte vill samsova. Eller bära och vagga på natten. För att de som föräldrar lider av detta. Inte för att barnet lider.
  • Läntandelavendel
    OOU skrev 2012-09-23 06:23:02 följande:
    Finns en nästan sektliknande intolerans i vissa AP kretsar. Man har svårt att förhålla sig till "oliktänkande" som man bedömer har bristande kunskap och som ej ännu upptäckt den absoluta sanningen.
    Jag skulle föreslå att du försöker bevara lite ödmjukhet och inse att de allra allra flesta föräldrar vill sina barn väl. Om du tipsar om bärsjalens förträfflighet i en diskussion med andra föräldrar är det ingen som kommer att bli kränkt. Det är när mässandet om den absoluta sanningen, andra föräldrars bottenslösa okunskap och hur de skadar sina barn genom att inte följa den rätta läran kommer igång som man vill logga ut.

    Jag förstår dig! Men tänk omd et faktiskt ligger ngt i det?
  • Läntandelavendel
    OOU skrev 2012-10-08 15:19:19 följande:
    Jag försöker att förklara en sista gång. Metodens syfte är inte att få barn att upphöra med gråt utan det är att hjälpa dem att minska, eller helt eliminera, antalet uppvak om nätterna. Om man skall använda dina uttryck är det oönskade beteendet själva uppvaknandet. Teorin bakom varför barnet vaknar har jag beskrivit ovan. Det är inte min egenpåhittade metod utan forskingsreferenser går att hitta dels via Dr Eckerbergs egna artiklar och via hans referenser. Här är en start www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14989452

    Om man återgår mer till topic kan jag tycka att du läser hans hemsida som "fan läser bibeln". Citerar de passager som du tycker är värst "oliktänkande" och väljer att missförstå helheten i det han skriver. Vandringssägnen och vrångbilden blir mer sanning än det man själv enkelt kan läsa innantill. Sammantaget blir det ett bra exempel på det sektliknande beteende som jag beskrev i början av min medverkan i denna tråd.

    jesus vilken diskussion, man blir ju både svett och kylig samtidigt. Ja man ska eliminera barnens uppvak. Men det är högst normalt att ett barn vaknar på natten, vissa mer o andra mindre. Och när de vaknar så "ropar" de på mamma och/eller pappa. När ingen mamma/pappa kommer så gråter du mer o mer. Man ignorerar gråten och till sist lär sig barnet att mamma/pappa inte kommer och somnar till sist om ensamt, fast det eg ville ha mamma/pappar där. Men det e klart, om mamma/pappa inte kommer, till sist "måste" man ju somna själv. Är ganska enkelt att se kopplingen somna/gråt.
  • Läntandelavendel
    OOU skrev 2012-10-09 13:36:26 följande:
    Ja, jesus vilken diskussion är rätt uttyckt. 

    Tråden handlar om hur knepigt det kan vara för dem "med kunskap" att interagera med dem med "bristande kunskap". När någon som anser sig tillhöra gruppen "med kunskap" så uppenbart inte känner till syftet med ett så populärt hatobjekt som 5mm tyckte jag att det var på sin plats att påpeka dessa felaktigheter.

    Känns ungefär som att försöka förklara evolutionsteorin på ett massmöte med Livets Ord  

    dina argument håller inte alls. Ja syftet är att barnet ska somna själv så det inte vaknar (och ropar på mamma och pappa) på nätterna. Det är syftet. Men vad är VÄGEN dit. Jo det är att låta barnen gråta ensamma. Och ja, om det nu är så att det är skadligt för små barn att ignoreras när de söker närhet, så e det nog många föräldrar som inte har den kunskapen = har okunskap, och därmed kanske genomför en metod som de inte hade gjort ifall de hade mer kunskap inhämtad, tex om hur gråt (utan respons) påverkar små bebisar.
  • Läntandelavendel
    Flickan och kråkan skrev 2012-10-09 20:36:21 följande:
    Men snälla du det är ju du som inte ser/förstår vad vare sig du själv eller Eckerberg skriver.

    Du PÅSTÅR att metodens syfte inte är att få barn att upphöra med gråt utan att hjälpa dem att minska, eller helt eliminera, antalet uppvak. Du PÅSTÅR att detta är en beskrivning av metodens syfte. Jag hävdar att det inte är det. Eckerberg säger nämligen något helt annat.

    Han säger, som du själv t.o.m. citerar, att det är en metod att lära små barn sova om barnens täta uppvaknande utgör ett problem för föräldrarna. Om du besvärar dig att läsa lite längre ner i textens så specificerar han vad som menas med att "lära barnet sova" - nämligen att SOMNA OCH SOMNA OM UTAN HJÄLP. Det är alltså INTE uppvaken som elimineras utan barnet behov av hjälp - och denna tar man fortfarande bort via operat betigning. Han säger själv i sin text om barns sömn att alla har uppvak under nätterna - stora som små. Varifrån har du fått villfarelsen att det handlar om att eliminera uppvak? Du pratar om vandringssägner och fantastiska missuppfattningar. Vems?

    Vad gäller antalet uppvak före och efter genomförd metod så hoppas jag att du är medveten om att det handlar om föräldrarnas upplevelse. Hans studie bygger helt på föräldrarnas upplevelse. Det är alltså det antal gånger barnet vaknat och bett om hjälp för att somna om som har minskat.  Mina barn har som alla andra människor uppvak, men jag märker inte av dem för de somnar om själva. Min upplevelse är att de sover hela nätter utan uppvak, men det gör de självklart inte. Det de gör är att de sover, har ytlig sömn och uppvak som alla andra, men vanligtvis som du och jag somnar de om på egen hand utan hjälp.

    Sedan vore jag tacksam om du istället för att tillskriva mig en massa attribut som du inte har en blekaste aning om tar och svarar på direkta frågor. 

    Eckerbergs metod är fortfarande ett barn av sin tid. Den bygger på en lång behavoristisk tradition. Den bygger utan tvekan på operat betingning - fråga en psykolog - huruvida man anser det vara rätt eller fel är självklart en värderingsfråga.
    Men du, man kanske kan se det som att ts startinlägg om "okunskap" bevisar sig själv i tråden...
  • Läntandelavendel
    asta66 skrev 2012-10-13 14:36:22 följande:
    Du har rätt. Det handlar inte om att man måste förstå varför andra gör som de gör. Utan mer att man respektera dem nog för att inte ifrågasätta.

    Ja och nej. Om ngn behandlar sitt barn illa så kanske det är läge att ifrågasätta. Liksom vid misshandel och annan vanvård. Sen är väl just denna fråga svår, eftersom vissa inte tycker att det är "taskigt" eller fel att ignorera ett barn som ropar på föräldern.
Svar på tråden Hur förhåller man sig till människor med annat synsätt/bristande kunskap?