• Gumsegumsan

    Dispens på dagis?

    jag vet de som fått dispens av olika orsaker och din situation låter ju helt klart som ett skäl till utökad barnomsorg! det är rektorn på förskolan som beslutar om detta, så det hänger väl lite på deras välvilja. även om det kan skilja från kommun till kommun så kan det skilja från fsk till fsk också beroende på hur human rektorn är.

    som någon sa, hellre stressa en stund på för- och eftermiddag och låta barnen få lite stimulans med jämnåriga kompisar än att själv stressa en hel dag. att gå hemma på heltid med barn i så olika åldrar och låta alla få utlopp för sina behov låter som mer än heltidsjobb.

    lycka till!!! 

  • Gumsegumsan
    skogsvitter skrev 2012-08-28 10:09:49 följande:
    Jag skulle resonera precis tvärtom i ditt fall, att ha barnen hemma på heltid underlättar ju mer än att stressa för att hinna med tiderna på förskolan... dessutom har du en pytteliten 1-åring, hon bör ju inte ens vara på förskolan över huvudtaget?

    hur många barn har du?
  • Gumsegumsan
    skogsvitter skrev 2012-08-28 10:09:49 följande:
    Jag skulle resonera precis tvärtom i ditt fall, att ha barnen hemma på heltid underlättar ju mer än att stressa för att hinna med tiderna på förskolan... dessutom har du en pytteliten 1-åring, hon bör ju inte ens vara på förskolan över huvudtaget?

    missade fortsättningen...

    och hur stimulerande är det för de äldre barnen att sitta hemma medan en utmattad sömnlös mamma har fullt upp med att mata sina tvillingar och inte har ork över att hitta på roliga saker för storasyskonen alla dagar?
  • Gumsegumsan
    eviglängtan5 skrev 2012-08-28 13:33:45 följande:

    Fast det är dock man själv som väljer hur många barn och hur tätt man skaffar barn, ingen annan. Därför anser inte vår kommun att det inte är själ nog.



    förvisso är det så i de flesta fall, men ts har ju inte valt att få två bebisar gissar jag.

    dessutom om nu mamman behöver hjälp och avlastning för sitt välmående när nu barnen redan existerar så bör man kunna få den hjälpen under den period som man behöver den. nya familjesituationer kan påverka familjemedlemmarnas välmående på sätt som man inte kunnat förutspå.
  • Gumsegumsan
    Hannah76 skrev 2012-08-28 16:21:06 följande:
    Fast ska förskolan vara en avlastning för föräldrar? Om man är behov av avlastning (annars far barnet illa)så få man vända sig till tex soc.


    att få beviljat några timmar extra på fsk under särskilda perioder är förmodligen en mindre uppoffring från kommunen än att dra igång utredningar hos soc om du tänker på stödfamiljer etc.

    att få dispens några timmar extra per vecka under de perioder som är lite extra tuffa kan göra mycket för familjen. jag har sett det på nära håll och är glad att det finns vettiga rektorer som inte resonerat så fyrkantigt som många här inne utan faktiskt sett familjen som en helhet och velat hjälpa till för att få det att fungera. 
  • Gumsegumsan
    skogsvitter skrev 2012-08-28 17:29:23 följande:
    Helt korrekt. Om det behovet finns så kan man få avlastningsfamilj istället tex, vilket antagligen är bättre i synnerhet för de yngsta barnen, än att utnyttja en skola som avlastning ...

    personligen tror jag att 5-10 tim extra i veckan på en fsk där barnet redan känner sig hemma är att föredra framför att bli bortskickad till stödfamiljer samtidigt som man får småsyskon.

    vilket tror du är bäst för barnet?  

     
  • Gumsegumsan
    Hannah76 skrev 2012-08-28 19:46:29 följande:
    Fast om man när man är två inte orkar med, då kanske man är i behov av en avlastningsfamilj? Eller annat stöd?

    Det är i min värld inte att tänka fyrkantigt, snarare att tänka lite längre.

    att få bebis är en stor grej för alla i familjen. att föräldrarna orkar med känns som en förutsättning och här pratar vi om tillfälliga perioder.

    tror du alltså att barnet skulle må bättre av att bli bortlämnat till en stödfamilj i samband med bebisens ankomst framför att få några timmar extra på en fsk där barnet med största sannolikhet ändå gått på mer än 15 tim innan bebisen kom?
  • Gumsegumsan
    Hannah76 skrev 2012-08-28 19:53:53 följande:
    Och du får stödfamilj att låta som något dåligt, trist.
    Dessutom finns det annat stöd än att man lämnar iväg ett enda barn.

    nej jag tycker det är jättebra att möjligheten finns. dock verkar det överarbetat att dra igång en process för en så tillfällig tid. jag gissar att man bara inte ringer och får en familj hur som helst utan förmodar att det ligger diverse utredningar bakom.

     
  • Gumsegumsan
    Hannah76 skrev 2012-08-28 19:53:09 följande:
    Nej jag tänker mer att några få timmar inte räcker om man inte som två vuxna hemma samtidigt inte orkar. Att det då behövs mer stöd.

    vad får dig att tro att båda är hemma samtidigt? i de flesta familjer måste en förälder arbeta för att få det hela att gå runt.
  • Gumsegumsan
    Hannah76 skrev 2012-08-28 20:08:17 följande:
    Fast blir det bara tillfälligt? Hur blir det sen när bara en förälder kan vara hemma? klarar man det inte på två så lär man inte klara det själv.

    För att tvillingföräldrar får den möjligheten? Och för att det är möjligt för alla att vara det nu?

    tvillingföräldrar får ytterligare tio dagar i samband med födseln. med andra ord är man inte hemma tillsammans så mycket längre om man inte tar semester eller dubbeldagar, något som tyvärr inte alla har möjlighet till så det är lite dumt att förutsätta det.


    hur som helst så tror jag att det bästa för alla parter, såväl föräldrar som storasyskonen, är att få hjälp från fsk. jag förmodar att förskolan är bra eftersom ts vill utöka tiden där, något man inte velat om det var dåligt. barnen lär alla gånger få mer stimulans där än hemma med en trött mamma. dessutom kan det säkert vara skönt för barnen att få lite paus från hemmalivet. med en föräldraledig mamma är man hemma tillsammans mycket nog ändå.
Svar på tråden Dispens på dagis?