Inlägg från: Stålmamma |Visa alla inlägg
  • Stålmamma

    Pluggar samhällskunskap och behöver verkligen HJÄLP!

    Vet inte om jag lagt tråden rätt nu.
    Jag pluggar samhällskunskap på distans och det känns ungefär som det här kommer bli min död. Jag är så otroligt värdelös på detta så det är inte sant fattar inte hur man söker efter info eller sållar något viktigt ur en text. till frågan jag skulle behöva hjälp med. frågan lyder så här:

    Vilka grundlagar skulle behöva ändras om Sveriges riksdag skulle besluta att avskaffa kungahuset? Vilka effekter skulle ett sådant beslut kunna få på hur Sverige styrs? Ledord: Ett diskuterande och reflekterande svar med en analys som förklarar hur detta påverkar samhället omkring oss med hjälp av egna slutsatser som är förankrade i externa källor som fördjupar diskussionen.

    Har suttit i två dagar med samma fråga nu och har än så länge inte skrivit ett ord enda lagen jag kan komma på är successionsordningen

  • Svar på tråden Pluggar samhällskunskap och behöver verkligen HJÄLP!
  • Stålmamma
    Annelie 76 skrev 2012-09-06 08:46:05 följande:
    Du har väl kursböcker? Det måste väl stå nåt där som du kan använda...
    Jo jag har kursböcker men det står inget specifikt om vilka lagar man skulle måsta ändra på.
    Topcom skrev 2012-09-06 08:48:13 följande:
    Just därför man ska gå på riktiga föreläsningar där man lär sig hur man ska hitta information..
    jo det vore ju optimalt men tyvärr har jag inte möjlighet till det

  • Stålmamma

    Tusen tack för era svar och för att hjälpen med hur jag ska tänka. Ni behöver definitivt inte ge mig färdiga svar det räcker gott med att förklara hur jag bör tänka och hur jag ska leta för att kunna komma fram till mina svar jag uppskattar det verkligen!

    Palsternacka jag bollar gärna mina tankar o svar med dig om du inte tycker att det är till besvär?

  • Stålmamma
    Palsternacka skrev 2012-09-06 09:16:35 följande:

    Av din ts att döma förstår jag att du inte siktar på högsta betyg, utan vill klara uppgiften. Då är det bättre att skriva kortare men att se till att ha med korrekta faktauppgifter och inte svamla för mycket, det märks direkt om man inte har koll utan bara maler på för att det ska se mycket ut.


    Nä satsar definitivt inte på högsta betyg blir överlycklig om jag klarar kursen med ett betyg alls!
    Palsternacka skrev 2012-09-06 09:17:22 följande:
    Jag är inte inne jättemycket här men jag kan kolla någon gång under dagen ifall du behöver mer hjälp.
    Tusen tack ska sätta mig o läsa på om regeringsformen nu både i boken o på nästet o se om jag kan komma fram till något. tusen tack igen

  • Stålmamma
    angeni skrev 2012-09-06 10:26:13 följande:
    Jag läser statskunskap och kan med bolla ideer eller frågor om du behöver hjälp. Detta är ett ämne jag brinner för och tycker är intressant :)

    Tack har fått fram lite ideer nu sitter jag och grunnar på hurbjag ska få ihop infon till en disskution lägger upp första utkastet när jag fått ihop något tusen tack igen
  • Stålmamma
    angeni skrev 2012-09-06 13:02:02 följande:
    ?? Vadå mitt lag sopade banan?
    Inte så jag mena =) tog till mig alla era tips läste p och försökte förstå och sammanfatta texten till en disskution men det gr inte fattar inte vad jag läser än mindre kunna diskkutera fram ett svar. Blää för denna kurs eller för mig som tydligen är så korkad
  • Stålmamma
    angeni skrev 2012-09-06 13:21:58 följande:
    Om vi säger såhär, vad är det du inte förstår? Se om vi kan hjälpa dig bringa klarhet i det:)
    Jag förstår att man måste ändra på regeringsformen men inte varför började argumentera om kungens immunitet men tyckte jag inte att det hörde till alls så då kom jag inte på mera där
    sen successionsordningen tycker jag inte borde finnas kvar alls om man lix inte ska ett kunga hus. och sen hur samhället skulle se ut i en republik har jag inte en aning om
  • Stålmamma
    Kjell2 skrev 2012-09-06 14:16:13 följande:

    Du ska i först steget inte argumenter för eller emot. Utgå  från frågorna, t ex "Vilka grundlagar skulle behöva ändras om Sveriges riksdag skulle besluta att avskaffa kungahuset? "

    Läs igenom de lagar du fått. Vad behöv ändras för att avskaffa kungahuset? Inte om det är bra eller dåligt, inte heller vad du tycker. 

    Därfter, vilka effkter skulle det få`? har kan du spekulera lite, undvika att tycka för mycket. Ett knep är att fokusera på ett ämne, t ex kostnaden, medborgarinflyttandet eller Sveriges möjlighet att profilera sig. Låt inte din åsikt lysa igenom utan var ärlig och ta upp olika sidor och konsekvenser.
    Nä jag förstår att jag inte ska argumentera i mina svar och inte heller skriva vad jag tycker det va bara som jag gjorde med mig själv för att försöka förstå vad jag läser. =)
  • Stålmamma
    PumpkinQueen skrev 2012-09-06 14:23:50 följande:
    ...om jag skulle behöva läxhjälp så skulle jag verkligen inte vända mig till folket på FL...

    Nä det behöver du väl inte göra. Själv tycker jag att jag fått bra hjälp här
  • Stålmamma
    Palsternacka skrev 2012-09-06 22:01:24 följande:
    Okej, men du har ju kommit någonstans då! RF ska ändras, vad är det i den som måste ändras? Vad står det om kungen i RF? SO kan tas bort helt skriver du, det verkar väl rimligt. Varför? VAD är det kungen gör idag (det borde stå i din bok)? De uppgifterna måste rimligtvis någon annan göra, om kungahuset försvinner.

    So intefattar ju bara kungaguset så om det inte finns något kungahus behövs ju heller inte den lagen eller tänker jag fel? Kungen är idag statschef men har inget igentligen att säga till om hans uppgift är bla att förklara rikstadsmöte öppet och vara sveriges ansikte utåt. Har vi ingen kung vore det ju rimligt att istället ha en president
  • Stålmamma

    så här står det om kungen
    Kungen är Sveriges statschef han saknar all politisk makt men enligt grundlagarna har han vissa funktioner som att förklara rikstadsmötet öppet men det sker på talsmannens begäran kungen är ordförande i utrikesnämnden men han bör inte delta i diskussionen eller föra fram egna åsikter och han är ordförande i konseljen som sammanträder dels när en ny regering bildas dels när kunen informeras av regeringen någon gång per år.

  • Stålmamma

    so måste tas bort eftersom det bara innefattar kungen sen måste Ff ändras på det  representativa statsskicket och parlamentalismen. är jag på rätt spår nu?

  • Stålmamma
    Stålmamma skrev 2012-09-07 09:23:30 följande:
    so måste tas bort eftersom det bara innefattar kungen sen måste Ff ändras på det  representativa statsskicket och parlamentalismen. är jag på rätt spår nu?
    Rf ska det st inte Ff
  • Stålmamma

    nu har jag gjort ett första utkast har dock inte svarat färdigt på frågan men ni får börja läsa o ge kritik

    Successionsordningen(SO) skulle försvinna då den enbart omfattar kungahuset. Man skulle behöva ändra på regeringsformen på ca 20 ställen. Om kungahuset skulle avskaffas så skulle statschefens uppdrag falla på statsminnistern, det i sin tur bidrar att statsministerns uppdrag skulle likna en president och vårat statskick skulle bli till republik. Kungen är ordförande i utrikesnämnden. Skulle inte kungen (statschefen) finnas skulle hans uppdrag i utrikesnämnen tilldelas statsministern.Republiker kan ledas av sitt statsöverhuvud på ett sätt som påminner om regenter i monarkier.

  • Stålmamma

    Tänkte att jag måste uppdatera och tacka för all hjälp fick betyget D på uppdraget vilket var långt över förväntan =)

Svar på tråden Pluggar samhällskunskap och behöver verkligen HJÄLP!