Inlägg från: Palsternacka |Visa alla inlägg
  • Palsternacka

    Pluggar samhällskunskap och behöver verkligen HJÄLP!

    det är ju en början, successionsordningen (SO) påverkas ju, men även regeringsformen (RF). Fundera på vilket sätt de påverkas, börja med att kolla vad som står i RF. Står det något om kungahuset? Vad? Hur behöver man ändra för att det ska passa i en republik?


    Jag antar att du har någon kurslitteratur, en bok i samhällskunskap, eller? Använd den! Vad gör kungahuset idag som rör Sveriges styre? Hur skulle det ändras om kungahuset försvann?

    Jag är lärare i samhällskunskap och kommer inte att ge dig färdiga svar men om du behöver mer hjälp kan jag var bollplank. Externa källor kan väl t ex vara riksdagens och/eller regeringens hemsida, där finns mycket information. Men ni har kanske fått instruktioner om särskilda källor?

  • Palsternacka

    Du kommer ju inte hitta svaret rakt av i din kursbok, då hade det ju inte varit någon analyserande uppgift.

  • Palsternacka

    Av din ts att döma förstår jag att du inte siktar på högsta betyg, utan vill klara uppgiften. Då är det bättre att skriva kortare men att se till att ha med korrekta faktauppgifter och inte svamla för mycket, det märks direkt om man inte har koll utan bara maler på för att det ska se mycket ut.

  • Palsternacka

    Jag är inte inne jättemycket här men jag kan kolla någon gång under dagen ifall du behöver mer hjälp.

  • Palsternacka
    Stålmamma skrev 2012-09-06 13:34:38 följande:
    Jag förstår att man måste ändra på regeringsformen men inte varför började argumentera om kungens immunitet men tyckte jag inte att det hörde till alls så då kom jag inte på mera där
    sen successionsordningen tycker jag inte borde finnas kvar alls om man lix inte ska ett kunga hus. och sen hur samhället skulle se ut i en republik har jag inte en aning om


    Okej, men du har ju kommit någonstans då! RF ska ändras, vad är det i den som måste ändras? Vad står det om kungen i RF? SO kan tas bort helt skriver du, det verkar väl rimligt. Varför?


    VAD är det kungen gör idag (det borde stå i din bok)? De uppgifterna måste rimligtvis någon annan göra, om kungahuset försvinner.

  • Palsternacka

    Bra jobbat Stålmamman!
    Följ rådet att dela upp svaret i olika delar. Först redogöra, sen diskutera.
    Tror du avskaffandet av kungahuset kommer att leda till några ekonomiska följder?
    Vilka andra följder kan det få? (Tänk t ex kultur, historia, reklam, media etc.)

Svar på tråden Pluggar samhällskunskap och behöver verkligen HJÄLP!