Inlägg från: barnpsykologen margit |Visa alla inlägg
  • barnpsykologen margit

    2-åring som slår sig själv!

    Hej!
    Det är alldeles tydligt att er dotter har ett kraftfullt temperament och det som inte går att uttrycka med skrik och ord använder hon kroppen till. Även som vuxen kan man ju ibland bli så arg att man vill slå hårt på något, men vi har lärt oss att det är ett felaktigt sätt att uttrycka sig och dessutom bara blir värre om man skadar andra. Er dotter kanske har förstått att det inte är OK att slå på andra, men har då svårt att få utlopp för sin otyglade ilska på annat sätt än genom att slå sig själv eller dra sig i håret.
    Detta är nog mer ett uttryck för hennes temperament än att det skulle ligga något annat bakom.
    För att hjälpa henne kan ni försöka att ta henne i famn och trösta henne när hon får sina utbrott. Hindra henne från att göra sig själv illa genom att hålla i och hålla om henne så kommer hon snart att hitta bättre uttryck för sin ilska.
    Prata gärna med henne om vad hon blev så arg för så att hon får ord för sin känsla.

    När det gäller er 2månaders son är sugbehovet fortfarande mycket centralt. Om han dessutom inte äter på hela natten så tycker jag att det är mycket tidigt att börja med att vänja honom av med nappen. Försök att följa hans behov och utveckling snarare än att börja med olika uppfostringsrutiner så här tidigt. När han blir lite större kommer han att kunna stoppa in nappen själv . Försök också att ge honom en ordentlig amning innan sovdags så  vaknar han inte lika lätt och känner behovet av den tappade nappen.
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden 2-åring som slår sig själv!