• annca

    Hur väljer folk bil?

    Tja...
    Håler faktiskt på att försöka välja vad vi ska titta på för ny bil nu, och kan bara tala om vad vi har för åsikter och kriterier:
    * Ett skapligt bra miljöval. Dvs vi vill tex INTE ha en gigatisk SUV eller annan jättestor sak med luftmotståndet Allan. Den bör också vara skapligt bränslesnål, men för den delen inte släppa ut en massa partiklar i onödan. (Dieselbilarnas partikelfilter är inte effektivt nog för kortare körningar och är dyrt att byta)
    * Den ska ha ett bra ax, så man snabbt kommer upp i hastighet och så att en omkörning går kviskt, främst ur säkerhetsaspekt.
    * Det är en stor investering, så därför bör den också vara 1) rolig att köra och 2) vara snygg, (här försvinner enlilgt min personliga mening Volvo, KIA, Hyundai och Mercedes) alldeles bortsätt från att den bör vara skapligt lätt och billig i försäkring och lätt och billig att reparera. (Här går tex Skoda bort på i stort sätt ALLA punkter )
    * Den bör ha ett gott rykte (Fiat & Alfa bort) och verkstäder med gott rykte. Och här skiljer det ju sig mellan städer också... (I denna stad stryks Renault, Peugeot och SEAT alldesles bortsett från vad jag personligen tycker om de franska bilarna :P )
    * Så bör man betänka vad man behöver bilen till. Långresor, kortare turer, har man stor familj, mycket att frakta runt eller kan man klara sig med mindre bagageutrymme, trängre baksäte... Är man bara två behöver man inte någon tung kombi som drar mer och är bullrigare, inte heller om man inte ska frakta mer än två barn utan allt för mycket bagage. En sedan ÄR tystare, även om skildnaden inte är riktigt lika markant nu som den var på 80-talet.


    ~*~ Ursäkta mig men hey! Man har väl rätt att ändra sig...? (W.Crafoord)~*~
  • annca

    ...och det är väl inte så märkligt att människor tycker olika, prioriterar olika, har olika urvalskriterier.
    Man får en känsla när man tittar på bilar. Vissa gilalr man, andra inte. Jag tex ogillar franska bilar, och smäck (i mina ögon) som Skoda.
    Vissa bilar känns som om de skulle falla i bitar när man stänger dörren, andra som om man klär på sig bilen, sjunker ner i en skön fotölj, andra som om man sätter sig på en campingstol... Det är inte enbart ett förnuftsval.


    ~*~ Ursäkta mig men hey! Man har väl rätt att ändra sig...? (W.Crafoord)~*~
  • annca
    Inkontinental skrev 2012-10-02 22:20:55 följande:

    Du köper en maskin efter känslor alltså. Märkligt.

     
    Är det verkligen så konstigt? Man *måste* trivas med sitt fordon. Aldrig någonsin att jag skulle lägga så mycket pengar som en bil kostar på något jag inte trivs med. (Som en Skoda tex...)
    Känslor OCH förnuft.
    Man kör faktiskt sämre om man sitter och retar sig på sitt fordon.

    Köper du tex en lägenhet enbart efter förnuft? Vinterjacka? Du ska ju BO där, bruka den, trivas där.
    Man tillbringar (Märk väl - inte spenderar!) ganska mycken tid i sin bil också, något man spenderat en tämligen stor summa pengar på.

    Det går MYCKET känslor in i ett bilköp.

    ~*~ Ursäkta mig men hey! Man har väl rätt att ändra sig...? (W.Crafoord)~*~
Svar på tråden Hur väljer folk bil?