Inlägg från: Madick |Visa alla inlägg
  • Madick

    Vansinnig, arg, förtvivlad, förbannad :-( Om detta stämmer vill jag inte vara med.......

    "Avpixlat är en oberoende Sverigevänlig webbplats för nyheter och opinion" - dvs främlingsfientligt, oavsett vad de vill kalla det hela.

    Vad gäller källan stadskontoret.se skulle jag vilja ha mer specifika hänvisningar var siffrorna hittats och var en och samma person får exakt allt det här.

  • Madick

    Läs hur felaktigt räkneexemplet är här med förklaringar till varför:

    http://fmalm.blogspot.se/2012_09_01_archive.html 
    Fredrik Malm, Riksdagsledamot Folkpartiet


    Beräkningen baseras på en icke-existerande familj som har konstruerats enkom för att maximera påstådda bidrag per person i familjen. Den innefattar bidrag som är omöjliga att kombinera med varandra, som är delvis beräknade på felaktigt sätt och i något fall bara osannolika. Några av bidragen är inga rättigheter, utan förutsätter en motprestation. För andra måste man ha verkliga kostnader som är högre än bidraget. För att få bidragen enligt exemplet måste den ensamstående mamman plugga svenska och delta i arbetsmarknadsinsatser på heltid. Den verkliga bidragsnivån för en nyanländ familj enligt exemplet är på samma nivå som riksnormen för försörjningsstöd för en motsvarande svensk familj.
  • Madick
    Duckan skrev 2012-10-19 14:38:14 följande:
    Och återigen: är det ok att ta ut föräldrapenning om en infödd svensk blir på smällen och får barn innan de hunnit betala ett öre i skatt?
    Jag förstår väl att en nyanländ mamma behöver bidrag från det att hon kommer hit för att få det att gå runt varje månad, men varför retroaktivt för flera år som hon inte varit här?

    Om nyanlända kvinnan tar ut föräldrapenning får hon inte göra något annat, t.ex. gå på SFI och få bidrag på det sättet, det blir alltså inte BÅDE FP och annan ersättning, utan man måste välja.
  • Madick
    Bubsan skrev 2012-10-19 14:42:13 följande:
    Här kommer länk till statskontorets källor: läs kapitel 5.

    www.statskontoret.se/upload/Publikationer/201...

    Då jag inte vill tro vad jag läser och helst ser källor själv så fick jag letat upp det, jag trodde inte på siffrorna innan,kan jag tillägga.

    Om du tror på siffrorna nu så tycker jag du ska ta och läsa en gång till och dessutom förstå villkoren för de olika pengarna.
  • Madick
    Duckan skrev 2012-10-19 14:46:56 följande:
    Ja, ja det är lite same same Butterscotch, det låter faktist helt galet det med.
     Madick, jag förstår, men fp och bb är också ett slags bidrag (som vi alla får), eller?

    Ja, barnbidrag får alla i Sverige. FP får också alla OM de inte gör annat samtidigt. Att sätta ihop bidrag och ersättningar som man aldrig kan få samtidigt funkar ju inte. Exemplet blir värdelöst eftersom det inte är möjligt.
  • Madick
    Duckan skrev 2012-10-19 14:51:43 följande:
    Madick, jag förstår nu hur du menar. Jag är den förste att erkänna att jag är dåligt påläst om bidrag hit och dit och vad man får och hur mycket. Tyckte bara att det som ts skrev om att man ska få pengar retroaktivt är lite snett.

    De får ju liksom inte ut allting i en klump. Nog är det väl ändå ett bättre alternativ än att sätta tre ungar på dagis direkt?

    Jag har en ingift släkting från annat land och det är inga stora pengar där precis. Detta trots utmärkta betyg och arbetserfarenheter, mycket god svenska och fullständig närvaro på SFI. Det hen erbjudits är praktikplats UTAN BETALNING där egna arbetskläder skulle användas. Därefter praktikplats heltid där hen iaf fick 2000 kr/mån. Hen sliter som ett djur både med praktik och studier (svenska) men lever på nästan ingenting. Det är skamligt!
  • Madick
    Bubsan skrev 2012-10-19 14:52:34 följande:
    Ja, jag tror på siffrorna nu, det kan diffa nån hundralapp, bostadsbidraget beror ju på hyran mm.

    Menar du att det inte stämmer det som står i dokumentet?

    ”Sedan etableringsreformen trädde i kraft får en nyanländ arbetslös invandrarmamma med tre barn följande bidrag varje månad”
    Svar: Nej, de flesta nyanlända mammor ”får” inte dessa bidrag. Runt 40 procent av alla invandrare till Sverige tillhör kategorier som ha jobb eller annan egen försörjning för att över huvud taget få uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i landet (arbetskraft och studenter). Därtill är huvudregeln för ytterligare 20 procent, EU-medborgarna, att de ska kunna försörja sig för att få uppehållsrätt (även om det kan vara komplicerat i praktiken). Flera av bidragen i räkningen gäller inte ”invandrare”, utan endast nyanlända flyktingar och vissa av deras anhöriga under de första två åren i landet. De utgör i runda slängar en femtedel av invandrarna.
    För att ”få” etableringsersättning måste man plugga svenska, delta i samhällsorientering och vara med i andra utbildningar eller arbetsmarknadsinsatser på heltid. Man kan inte få föräldrapenning samtidigt. För att ”få” sfi-bonus måste man klara av den högsta nivån på sfi inom loppet av ett år från utbildningsstart. För att ”få” underhållsstöd krävs att den andra föräldern inte bidrar till försörjningen. För att ”få” bostadsbidrag krävs en boendekostnad som är betydligt högre än bidraget.
    6 510 kr i etableringsersättning
    Svar: Stämmer i stort. Ersättningen är 308 kronor per dag man deltar i aktiviteter på heltid. En månad består ungefär av 21 dagar vilket ger en månadsersättning på 6468 kronor. För att få full ersättning ska man plugga svenska och samhällsorientering samt delta i utbildningar eller arbetsmarknadsåtgärder fyrtio timmar i veckan. Ersättningen finns bara för nyanlända flyktingar och deras anhöriga under de första två åren i landet.
    4 500 kr i etableringstillägg
    Svar: Detta är maximalt belopp för etableringstillägg, oavsett hur många barn man har. Möjligt om alla tre barnen är minst 11 år gamla (bidraget är mindre för yngre barn), men bara om man av någon anledning inte får underhållsstöd för mer än två av dem. Om man får underhållsstöd för det tredje har man bara rätt till etableringstillägg för två barn. Det här bidraget finns bara för nyanlända flyktingar och deras anhöriga under de första två åren i landet.
    4 500 kr i bostadsbidrag
    Svar: Teoretiskt möjligt. Familjen kan få 4 500 i bostadsbidrag, om den har en hyra på över 5 700 kronor i månaden och det tredje barnet i familjen helt saknar försörjning. Om det tredje barnet har en pappa som bidrar till försörjningen så kan bostadsbidraget minska, om det i stället har underhållsstöd så minskar etableringstillägget. Maximalt bostadsbidrag för en familj med 3 barn är 4900 kronor oavsett hyreskostnad. Alla bosatta i Sverige har rätt till bostadsbidrag om de uppfyller villkoren.
    3 754 kr i barnbidrag
    Svar: Stämmer, barnbidraget är lika för alla i Sverige
    2 546 kr i underhållsstöd
    Svar: Osannolikt, bygger på antagandet att kvinnan bara får underhåll för två av de tre barnen. Underhållsstöd betalas bara om barnens pappa inte bidrar till deras försörjning. Om pappan är med i bilden så försvinner underhållsstödet. Om det tredje barnet har en pappa som bidrar till försörjningen så kan bostadsbidraget minska, om det i stället har underhållsstöd så minskar etableringstillägget.
    = 21 810 kr i månaden skattefritt.
    Mer korrekt beräkning för en ensamstående mamma som pluggar svenska och deltar i andra insatser på heltid, med tre barn över 11 år utan någon pappa som bidrar till försörjningen är:
    6 468 kr i etableringsersättning
    3 000 kr i etableringstillägg (om man får underhållsstöd för tre barn )
    4 500 kr i bostadsbidrag (förutsatt en hyra på 5 700 kronor i månaden)
    3 754 kr i barnbidrag
    3 819kr i underhållsstöd (underhållsstöd för tre barn i stället för två)
    =21 541 Detta har man rätt i under högst två år, och förutsätter att den ensamma mamman deltar på heltid i utbildningar och andra insatser.
    Jämför detta med riksnormen för försörjningsstöd i motsvarande situation(ensamstående mamma, tre barn på 11, 12 och 15 år, ingen pappa som bidrar, hyra på 5 700 kronor i månaden, deltar i någon form av arbetsmarknadsinsatser:
    4 500 kr i bostadsbidrag
    3 754 kr i barnbidrag
    3 819 kr i underhållsstöd
    7 967 kr i kompletterande försörjningsstöd (antaget 1 100 kronor i månaden för hushållsel, hemförsäkring, fackföreningsavgifter och kollektivtrafikresor till arbetsmarknadsinsatser m.m.)
    = 20 040. Därtill kan man få ersättning för bl.a. tandvård, hälso- och sjukvård, läkemedel, glasögon,  underhåll, reparation och inköp av hemutrustning och möbler, flyttkostnader, barnomsorg m.m.
    Etableringsersättningen är alltså 1040 kronor högre än försörjningsstödet, men ger inte rätt till ersättning för något av de sistnämnda kostnaderna. En nyanländ invandrare kan i stället få lån för att skaffa hemutrustning. Lånet ska återbetalas och har samma ränta som studielån.
    Utöver detta har invandraren rätt till 259 200 kr i retroaktiv föräldrapenning. Invandraren kan själv välja i vilken takt föräldrapengen ska betalas ut.
    Svar: Nej. Beräkning ovanför utgår från att barnen är minst 11 år gamla. Då har rätten till föräldrapenning upphört. Nästa år ska också reglerna för föräldrapenning ändras så att 80 procent av dagarna måste tas ut innan barnet fyllt 4 år. Därmed blir det svårare att ta ut långa sammanhängande perioder med föräldrapenning för flera barn som är födda utomlands. I gengäld får de övriga 20 procenten av dagarna sparas tills barnet fyllt 12. Om man har yngre barn och tar ut mycket föräldrapenning under de första två åren så brinner etableringsersättningen och –tillägget inne. Dessutom kan föräldrapenning inte kombineras med full etableringsersättning och etableringstillägg.
    Invandraren har rätt till 12 000 kr i skattefri SFI-bonus. SFI-bonusen betalas ut vid avklarad kurs.
    Svar: Nej, man har inte rätt till sfi-bonus utan det är något som man förtjänar. Sfi-bonus är ett engångsbelopp. 12 000 kronor är högsta bonus, som bara betalas ut om man klarar den högsta nivån (kurs 3D) av sfi inom tolv månader från utbildningsstart och 15 månader från folkbokföring. Den nivån är ungefär jämförbar med svenska för sjätte klass i en svensk grundskola. Om man klarar sfi på lägre nivåer i samma tid kan man få ett lägre bonus.
    Inget av ovanstående bidrag kan dras in för att invandraren vägrar att ta ett erbjudet jobb."
    Svar: Etableringsersättningen kan dras in eller sättas ned om man inte medverkar i sin etableringsplan på heltid. Reglerna är på väg att ändras så att det framgår tydligt att det också betyder att man ska tacka ja till ett lämpligt arbete. Efter de första två åren är det precis samma regler som gäller oavsett om man är invandrare eller infödd.
  • Madick
    Micke skrev 2012-10-19 14:56:31 följande:
    Läste du hans inlägg om vad som är en mer korrekt beräkning?

    Han kom fram till siffran 21 541 kr i månaden. En skillnad på 261 kr mot exemplet i TS.

    Så tycker nog inte alls att exemplet i TS är speciellt felaktigt.  


    Såg du på alla "om" som fanns i beräkningen? Hur "dessutom FP" inte stämmer. Att det bara gäller i 2 år? Hur mycket en svensk i samma hypotetiska familj får under obegränsad tid?

  • Madick

    Vad jag tycker är bra mycket värre än att invandrare får pengar under två år så de överlever och kan lära sig svenska är de svenska brudar som skaffar barn på barn på barn, aldrig haft något jobb mer än tillfälligt, ser till att mannen inte kan behålla något jobb eftersom han ständigt måste vabba trots att mamman är hemma, som lever på bidrag år ut och år in och bara glider runt. DET är skamligt. Vidrigt rent ut sagt.

    Sluta ge en massa bidrag åt friska människor som inte ens försöker. Invandrare som kommer hit och kämpar för att lära sig språket ger jag bra mycket hellre av skattepengarna till. De tar ju dessutom de "skitjobb" som de fisförnäma bidragstagande storfamiljerna inte vill ha.

Svar på tråden Vansinnig, arg, förtvivlad, förbannad :-( Om detta stämmer vill jag inte vara med.......