Inlägg från: barnpsykologen margit |Visa alla inlägg
  • barnpsykologen margit

    Bajsproblem

    Hej!
    Ja, ni har verkligen konstaterat att föräldrar inte kan bajsa åt sina barn hur gärna de än vill.
    Det finns nämligen några grundaxiom när det gäller barns tidiga utveckling och det är just att det finns  saker som föräldrar inte kan bestämma över , nämligen kiss och bajs och att barnet ska äta eller sova.
    Problemet är att barnen inte fixar det här på föräldrarnas sätt och då försöker föräldrarna på olika sätt att ingripa och kontrollera o hjälpa till med t ex bajsandet.
    Där kommer vi in på känslan av övergrepp. Ja, det är ett övergrepp att tvinga på barnen microlax och därmed ta möjligheten från dem att själva kontrollera sin avföring. Det är ett mycket litet fåtal barn som har fysiska orsaker till att de inte kan bajsa. Detta utvecklas i stället till en maktkamp mellan föräldrar och barn där båda går ut som förlorare.
    Det kan vara ganska svårt att bryta sitt beteende både för föräldrar och barn och kan därför vara bra att ta hjälp från BUP.
    Det behövs ofta någon utomstående som pratar både med barnet och med föräldrarna. Till barnet är det tydliga budskapet att man vet att de klarar av att hantera sitt bajs själva. Till föräldrarna är budskapet att sluta lägga sig i.
    Med vänlig hälsning.
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Bajsproblem