Inlägg från: Missermajser |Visa alla inlägg
  • Missermajser

    Är djur och människor lika mycket värda?

    La Lola skrev 2012-12-21 15:07:41 följande:
    Näe.

    Inte ens alla människor är värda lika mycket.
    Jo, jag vet det är mer korrekt att säga att alla har lika värde men jag kan inte se hur en pedofil tex kan ha lika värde som barnet som blev utsatt.
    Egentligen så är ingen värd ett skit.

    Egentligen är det även en lögn att barn är mer värda än vuxna eftersom alla barn är potentiella blivande pedofiler. 
  • Missermajser

    De som påstår att att alla inte är värdefulla är de som är minst värda i rent praktisk mening eftersom de bygger logiken på känslor istället för principer.

    Bara för att man t.ex. känner mest för sitt eget barn så bör man inte använda den känslan för att legitimera ett sådant resonemang.
    Lever man i ett samhälle där alla ska följa känslan av att ens eget är värt mest istället för principen om att alla är ovärderliga så faller hela iden med ett samhälle tycker jag.

  • Missermajser
    FIame skrev 2012-12-22 13:34:32 följande:
    Ingenting är lika mycket värt. Det råder en strikt hierarki, och den innefattas i 99.9 % av människornas tankesätt, trots att de spottar ut flosker som att "alla är lika mycket värda". Det enda som är skillnaden är bristande självinsikt hos de människor som snackar strunt.

    Egna barn är värdare än andras, en vän är värd mer än en främling, en hund är värd mer än en mus som är värd mer än en fluga osv osv osv.

    Generella regler är att intelligens och större storlek uppvärderas, söthet/gullighet uppvärderas enormt, och parasiterande och aggressiva beteenden nedvärderas tillsammans med beteende som kan få negativt inflytande i den egna vardagen.

    Fästingar är väl typexempel på ett väldigt hatat djur. Fult (äckligt), litet, parasiterande och kan orsaka men för livet. Ingen gråter om en eller tusen fästingar hade blivit uppbrända.

    Men katten, det söta men smarta djuret som ofta är associerat med positivt inflytande i människors vardag. Många hade blivit om en eller tusen katter blivit uppbrända.
     
    Så vad man känner är samma sak som vad man tycker för dig?
  • Missermajser
    Fyan skrev 2012-12-21 20:50:41 följande:
    Ja precis. Men finns det egentligen någon intellektuell förklaring på varför människor skulle vara mer värda än djuren? Är inte det strikt känslomässigt också, att vi alltid sätter människan i första rummet?Människans intelligens kan man ju inte skylla på, då det ju finns vissa djur som är smartare än vissa människor.
    Ja, det beror nog mycket på vad man lägger i ordet "värde".
Svar på tråden Är djur och människor lika mycket värda?