Inlägg från: Anonym (Dora) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Dora)

    Avundsjuk på svenska familjer som ärver hus

    Jag undrar vilka kretsar du umgås i för jag känner ingen i min egen ålder som ärvt hus eller pengar. Möjligen någon arbetskamrat som är 50-60 år gammal vars mor eller far har gått bort och där man ärvt en summa pengar eller ett fritidshus som man delar med sina syskon. Men som sagt, då är dom människorna också i övre medelåldern själva och har väl det som man behöver ordnat för sig redan.

    Jag är 30+ och mina vänner har nästan alla köpt hus nu, för dyra pengar. Eftersom vi bor i Stockholmsområdet de flesta av oss så har vi väl lagt mellan 2,5 och 5 miljoner skulle jag tro. Ett par har gjort "bostadskarriär" genom att vara med vid ombildning eller köpa nyproducerat och sedan flytta inom något år. Men annars är vi födda i fel generation, vi kan inte göra samma vinster som våra föräldrar kunnat göra. Min mans föräldrar exempelvis köpte första bostadsrätten på 70-talet för 2000kr 2rok. Bytte 7 år senare mot 3rok som kostade 55000kr. Den såldes i början av 90-talet för 475 000kr varpå de köpte hus för 675 000kr som idag är värt ca 3mkr. Vi sena 70 och 80-talister har inte riktigt samma chans att göra den resan. Men vi prioriterar boendet och tycker tydligen att det är värt det. Man börjar inte heller med att köpa hus utan skaffar barn och gifter sig innan. Sen när ekonomin är stabil, man närmar sig 30 och känner att man har råd så kommer husköpet. Så har det i alla fall varit för oss. 

  • Anonym (Dora)

    Avundsjukan är för övrigt inte konstruktiv. Du verkar ha det fint ändå med jobb och bostad och du kan till och med hjälpa dina släktingar med en slant. Var glad för det! Känn glädjen i att hjälpa dina medmänniskor och njut av tak över huvudet. Och en vacker dag blir du säkert belönad, om kanske inte i pengar. What goes around comes around.

Svar på tråden Avundsjuk på svenska familjer som ärver hus