Forum Inaktiva: Barnpsykologen - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur får jag mitt barn sluta slåss?

  Ons 9 jan 2013 18:15 Läst 5089 gånger Totalt 1 svar
  Visar endast inlägg av barnpsykologen margit - Visa alla inlägg
 • Ons 9 jan 2013 18:15 #1

  Hej!
  En sak är alldeles säker och det är att det inte finns någon som är född ond. Däremot är det så att barn från start visar sina känslor med kroppen och med oartikulerade skrik. De vet själva inte var känslorna kommer ifrån och de har bara kroppen att uttrycka sig med.
  Men så sakta tillägnar de sig språket  och lär sig då att inskränka de kroppsliga uttrycken i form av sparkar och slag och får så småningom mer adekvata uttryckssätt för sina känslor.
  Precis som ni har anat är språket och förståndet en bra väg att gå när man ska förklara sådant här för barn. Men när de, som er lille kille ,kanske inte riktigt är mogna för det ,så behöver de i stället någon som kroppsligen hindrar dem från de skadliga uttryck deras känslor tar, dvs när de slåss och rivs för att få sin vilja fram t ex. 
  Så det ni kanske inte har prövat fullt ut är att under en period se till att punktmarkera honom så att han inte får en chans att göra någon illa. Använd inte ord i första hand utan lyft bort honom, håll om honom så att han inte kan slå och gör det ända tills han blir lugn.
  Han har förmodligen lärt sig att det här är ett effektivt sätt att få sin vilja igenom och fortsätter därför. Men om det inte lönar sig kommer det att avta. Nästa steg är att visa honom hur han ska göra för att få sin vilja igenom och för att andra ska vilja leka med honom. Var med honom och gör det och träna med honom. Det räcker inte att prata om det .
  Lämna t ex inte barnen ensamma. Engagera honom i saker som han är duktig på och där han får visa att han är stor. Var med honom både i att hitta positiva lösningar men också i att hindra honom från att göra andra illa.
   Det är ni vuxna som handgripligen får visa honom vägen. Då kommer han snabbt att inse att det finns bättre sätt att ta sig fram än genom kroppsligt våld.
  Lycka till!
  Margit Ekenbark 

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll