Forum Inaktiva: Barnpsykologen - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • hur berätta om biopappa och halvsyskon?

  Tis 1 jan 2013 23:09 Läst 9053 gånger Totalt 3 svar
  Tis 1 jan 2013 23:09

  Jag och min 5-åring har börjat prata om att min man inte är hennes biopappa. hon var först ledsen och sa att hon vill ju att han ska vara hennes riktiga pappa. sedan började hon istället fråga efter biopappan, att hon vill träffa honom. han bor i en helt annan världsdel och kan inte komma till sverige på väldigt många år pga av ett straff han fått. dottern har träffat honom när hon var yngre men kommer såklart inte ihåg det. min man vill inte alls att jag har kontakt med biopappan pga att han varit riktigt elak och hemsk mot mig och struntat helt i sin dotter. nu ringer han då och då men jag brukar inte svara (han ringer oftast när dottern sover vilket såklart inte uppskattas, det är ju henne han ska vilja prata med). jag är inte heller sugen på att ha kontakt med honom men tänker på dottern ju. behöver tips och råd! hon har dessutom ett halvsyskon på sin pappas sida som inte bor så långt ifrån oss men vi har ingen kontakt pga mamman ogillar mig starkt. hur ska jag förklarar att hon inte kan träffa sin bror? (jag har inte berättat om honom än. hennes bror är väl drygt 1 1/2 år äldre än henne)

  jag är också orolig för min och mannen relation i förhållande till detta då han verkligen vill vara hennes riktiga pappa.

 • Ons 9 jan 2013 19:28 #1

  Hej!
  Du beskriver det som att du faktiskt har oro och bekymmer hur du ska förhålla dig i dina olika relationer till dels ditt barn, ditt ex, din nuvarande och ditt exs ex.
  Om vi tar det i ordning tycker jag att du ska göra så här.
  Tala om för din dotter att man kan ha olika sorters pappor. Att det faktiskt kan vara något positivt att ha flera stycken. Hon har en pappa som bor i ett annat land, som tycker om henne men som inte kan hälsa på henne för han får inte resa därifrån. Sedan har hon en pappa som hon bor med, som tycker jättemycket om henne och alltid vill vara med henne. Du kan kalla dem pappa + förnamn så är det klart och tydligt att de är precis lika riktiga pappor till henne trots att de är så olika och har så olika plats i hennes liv.
  Till ditt ex ska du säga det du skrev, nämligen att han får ringa när hon är vaken så får han prata med henne då. Då kan du också berätta lite om henne för honom, men låt det stanna vid det.
  Till din nuvarande sambo tycker jag att du ska säga att han har alla chanser i världen att bli hennes bästapappa vilket han förmodligen redan är. Hjälp honom att leva upp till det och visa vad du önskar av honom i det avseendet.
  När det gäller storebror kanske det var så att hans mamma blev övergiven för din skull och därför är arg på dig. Men om du kan skriva ett brev till henne och förklara att du förstår att hon tagit illa upp men att situationen nu är en annan och att du gärna för barnens skull skulle vilja att de fick lite kontakt. Tala också om att du vill berätta för din dotter att hon har en halvbror och att det oftast är bra för barn att få veta det så tidigt som möjligt. De tar det mycket naturligare då.  Då får du förhoppningsvis ett positivt svar.
  Lycka till med alla dina relationer!
  Margit Ekenbark 

 • Anonym Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 16 jan 2013 21:58 #2

  Mamman blev inte övergiven för min skull, det var hon som skaffade barn med honom när jag och han var tillsammans (visste inte om hans otrohet förräns långt efter). Något brev är inget alternativ heller, mamman skriker efter mig om hon ser mig ute och har även försökt spotta på mig. Som det är nu vill jag inte ha hennes i mitt liv alls. 

  Ska jag ändå berätta om halvsyskonet även fast att chansen till kontakt är minimal? 

 • Sön 20 jan 2013 15:18 #3

  Hej igen!
  Eftersom mamman till halvsyskonet är så oresonlig tycker jag att du kan vänta tills din dotter blir betydligt större med att berätta om hennes halvsyskon.
  MVH
  Margit Ekenbark 

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll