• Anonym (Nygift)

    Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?

    Jag gifte mig med min man för någon månad sedan och kan inte sluta fundera på hur mycket som föräldrar vanligtvis ger sina barn i bröllopspresent.

    Det är första äktenskapet för oss båda och vi är i 20-årsåldern. Bott ihop i några år redan så vi önskade oss därför pengar i bröllopspresent, för att kunna åka på en bröllopsresa till Italien som vi alltid drömt om. Vi har båda jobb och inga barn. Vi båda har en bra relation till både föräldrar och svärföräldrar och träfar dem ett antal gånger per år.
    Vi hade ett regelrätt bröllop med kyrka plus middag på en restaurang. Ingen fick resa mer än ett par timmar för att komma till bröllopet.

    Om ditt barn skulle gifta sig, hur mycket skulle välja att ge honom/ henne i bröllopspresent? Från din själv (om du inte ger tillsammans med andra föräldern)? Från er som ett föräldrapar?

    - Vi fick tusen kronor av mannens föräldrar (mina svärföräldrar) som har det gott ställt. Femhundra av mannens bror med fru (som fick komma till bröllopet med två barn i övre tonåren)
    - Mina föräldar gav oss femtusen (de är pensionärer och hade sparat i några månader) och från min syster som kom ensam fick vi tvåtusen.
    - Våra gäster (både mannens och mina vänner) gav oss nästan alla tusen kronor per par (blir femhundra per person). Så tusen från svärföräldrarna och femhundra för bror med familj känns otroligt snålt, tyvärr...

    Jag mäter givetvis inte attityd i pengar och jag hade tyckt att det hade varit helt okej att få mindre pengar från vänner. Men att få så lite från mannens familj har verkligen fått mig att fundera på vad som faktiskt är normalt att ge sitt barn i bröllopspresent om man har det normalt ställt...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-01-03 16:24
    Tack för en härlig diskussion och för era ärliga åsikter! De är lika många som det finns människor- och det är precis det jag var ute efter!

    Min fråga var : Om ditt barn skulle gifta sig, hur mycket skulle du välja att ge honom/ henne i bröllopspresent? Vad som faktiskt är normalt att ge sitt barn i bröllopspresent om man har det normalt ställt.

    Några tycker att tusen kronor är snålt att ge i bröllopspresent som förälder om man har det bra ekonomiskt. Det verkar vara rätt vanligt att ge gåvor värda femsiffriga belopp som förälder till ett barn som gifter sig.
    Några tycker att ingen gåva från föräldrar i bröllopspresent är för liten utan att jag är snål. Jag respekterar er åsikt.
    Några tror att jag gift mig för pengarnas skull, haha Och att det är fräckt att önska sig pengar även om man redan har allt och själv har råd. Hoppas ni som tycker så inte ger gåvor av medlidande eftersom n tror att de som får gåvorna inte har råd att köpa det ni ger själva.

    Vi har inte "gått med vinst" på bröllopet, det har aldrig varit varken avsikten eller utfallet.

    Jag tackar er alla för denna diskussion och lämnar härmed tråden.
    Ha en riktigt bra dag!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-01-03 16:51
    P.S. Brudparet betalade hela bröllopet själva (lokal, mat, transport mellan kyrka till restaurang, fri bar etc). Svärföräldrarna hjälpte inte till med några förberedelser.

  • Svar på tråden Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?
  • nicke nyfiken76
    aldrigmer skrev 2013-01-03 15:05:12 följande:
    Då jag fyllde 50 år ville jag ha pengar till en resa men jag ville inte veta vem som mer eller mindre. Detta meddelade jag i inbjudan. En låda klädd i guldpapper placerades på ett bord vid entren, en skåra fanns att lägga ner saker genom. Jag fick ett antal chokladbitar, ett gäng kapsyler, en sönderriven DN samt drygt 6000 kronor - och 200 Euro!! jag har än idag ingen aning om vem som gav vad, ingen behövde känna sig snål eller fattig, jag behöver inte fundera varför någon gav mycket eller litet......ett kul kalas senare och en därtill underbar resa till Italien sitter jag nöjd med hur det blev!!
    Vilken bra idé.

    Hoppas bara inte chokladen hade hunnit börja smälta...
  • Anonym

    Känns som om vissa gifter sig enbart för att få pengar och saker i bröllopsgåva.
    Tycker det är småaktigt att bli besviken över summan. Det är väl inte meningen att gästerna ska bekosta eran bröllopsresa, har ni inte råd att åka på den utan bidrag så sparar ihop ett par år och åk sedan.
    Att du inte skäms ts!!!!

  • Poena

    Om de inte hjälpte till på bröllopet (antingen med arbetskraft eller ekonomiskt) och inte har någon slags ekonomisk kris tycker jag 1000:- var snålt.

    Vi fick visserligen inget alls av svärföräldrarna när vi gifte oss men då hade vi sagt att vi inte förväntade oss gåvor (har varit tillsammans länge). Men en blomma eller så hade ju varit trevligt att få som "lyckönskning".

  • Anonym (?)

    Jag fattar heller inte funderingen faktiskt. Människor är olika, inget nytt med det..?

    När vi gifte oss så erbjöd sig mina föräldrar (skilda) att dela på kostnaden för bröllopsmiddagen. Det var en enklare variant, men på restaurang. För att kunna bjuda båda våra familjer gick det på 10 000 nästan och det delade de alltså på. Jag var helt chockad, hade ingen tanke alls på att de skulle bidra med nåt alls, tycker att det var vårt jobb. Sen toppade pappa (som har det lite bättre ställt) med att bjuda oss på en bröllopsresa (billigare variant av vissa anledningar men väldigt fint, blev aldrig utnyttjad...) samt boka bröllopssviten under natten vilket gick på ytterligare några tusen (utnyttjades ju knappt för vi gick ju aldrig och la oss nästan...).

    Makens föräldrar gav inget alls till oss. De betalade för sitt och två av makens syskons (med familjer) boende, i campingstugor på samma ställe som middagen var. Syskonen hanterar inte pengar så bra... En bror och hans familj skulle betala själv, och det slutade med att de åkte både hit och hem samma dag för de ville inte vara kvar - rastlösa människor. Det kostade säkert några tusen totalt för resten att bo där en natt samt ta sig fram och tillbaka, men det handlar inte om några stora summor.

    I present av mina syskon fick vi småsaker, och samma av hans. Inget som kostat mer än 300-500 kronor MAX per person eller par (samma nivå ungefär).

    Det är ju helt oväsentligt. Alla kom! Det gjorde också alla våra kompisar utom två par. De skickade inget. Av de som kom fick vi pyttegrejer av de flesta, nån finare vas av paret som var tärna/marskalk. Av min bästa vän sen tonåren fick jag 200 kronor, en gammal sten från stället där vi lekte som yngre, och ett kort. Alla människor är inte såna som funderar efter och anstränger sig för att "göra som alla andra" = ge "rätt summa". Många bara gör, utan att tänka mer. Tack och lov! De värderar inte i pengar. Jag kanske hade reagerat om ett föräldrapar som någon sa tidigare gjort helt olika för sina båda barn, men troligtvis inte ens då om det inte var så markant skillnad som ovan beskrivet. It´s not about the money. Och skulle jag ge något till nån som har det så pass gott ställt att de redan själva kan stå för både bröllopsfest av det slaget och en sån resa, så skulle jag nog absolut inte ge pengar. Det skulle kännas rätt tomt för mig. 

  • Anonym (Nygift)
    Anonym skrev 2013-01-03 15:35:15 följande:

    Känns som om vissa gifter sig enbart för att få pengar och saker i bröllopsgåva.
    Tycker det är småaktigt att bli besviken över summan. Det är väl inte meningen att gästerna ska bekosta eran bröllopsresa, har ni inte råd att åka på den utan bidrag så sparar ihop ett par år och åk sedan.
    Att du inte skäms ts!!!!


    Skäms inte du över att inte ha läst mina svar innan du kommer med pekpinnar?

    Vi hade råde haft råd med resan om vi hade fått betala själva. Man får väl inte presenter för att givarna tror att man inte har råd? Eller tror du att du ger julklappar och födelsedagsgovor för att de som får sedda inte har råd med biobiljetter och brödrostar?
  • Anonym

    Alltså gifter folk sig bara nuförtiden för att få pengar?? Det känns jävligt snålt om något:-/. Jag har varit tillsammans med min kille i över tio år och vi har två barn tillsammans, vi träffades när vi var väldigt unga. Hans släktingar som finns kvar i livet bor på andra sidan Sverige och mina släktingar hatar min kille över allt annat. De hatar honom så mycket så att de inte ens vill träffa barnen, och de har till och med pratat om att få honom mördad Skulle vi gifta oss idag så skulle INGEN komma till bröllopet, och ingen skulle bli glad för våran skull. Barnen är inte önskade av släkten heller medans mina syskonbarn får massa kärlek. Så att sitta och gnälla om pengar på det viset som du och så många andra gör, är helt främmande för mig. Var tacksam att du har några släktingar där som BRYR sig! Sen är det du och din man som valt att gifta er, varför ska ni ta för givet att alla vill ge er en massa pengar bara för det? Och att ni dessutom fått pengar men är ändå inte nöjda? Sjukt!

  • Anonym (Nygift)
    Anonym ( ) skrev 2013-01-03 15:20:17 följande:
    Tycker synd om er TS för att ni själva inte har råd att betala en resa till Italien oc därför behöva gifta er för att gå med vinst! Ni kanske ska se över era liv och skaffa mer välbetalda jobb om pengar nu är så viktigt.. I så fall behöver ni inte klaga på era föräldrar..
    Jag tycker synd om dig som verkar känna ett behov av att försöka trycka ner andra människor istället för att ha en vettig och respektfull diskussion.

    Tråkigt om du tolkade att vi ville gå med vinst, för det var varken avsikten eller utfallet.

  • Juste

    Jag skulle ge det jag kan. Men en gåva är alltid en gåva och kan aldrig vara för stor eller för liten.

    Jag tycker det är bortskämt av människor att tycka att de får gåvor som inte är nog bra eller nog dyr. Ex. nu bröllopsgåvor, Julklappar, födelsedagspresenter. etc..

    Alla har sitt sett att se på vad en gåva är. Min svärmor ger alltid hemmastickade strumpor. Det är vad en gåva är för henne, hon ger av sin tid för att skapa något som vi skulle kunna ha nytta av. Helt perfekt. För min del så räcker det gott och väl med att min familj dyker upp när jag gifter mig. Vi ska nämligen inte tala om att det är ett bröllop, så några gåvor hoppas vi att dem inte har med sig. Precis så som vi vill ha det. Inga presenter, inget tjafs, inga pimpinättiga människor som måste köpa nya asdyra kläder till bröllopet. Helt härligt, sommar/ trädgårdsbröllop där vi får njuta av varandras närhet.

          Sluta va så jämarns fjompig å lämna tillbaka pengarna då om dom inte räcker åt dig.

  • Anonym (Gav bort)
    Anonym (Nygift) skrev 2013-01-03 15:49:18 följande:
    Jag tycker synd om dig som verkar känna ett behov av att försöka trycka ner andra människor istället för att ha en vettig och respektfull diskussion.

    Tråkigt om du tolkade att vi ville gå med vinst, för det var varken avsikten eller utfallet.


    Har du fått den medkänsla du förväntade dig då du startade tråden?
  • Anonym (Nygift)
    Anonym skrev 2013-01-03 14:37:10 följande:
    Ni får börja att värdera andra saker i livet, och att träffa sin familj BARA några gånger per år ä inte mkt.
    Och ska man vara riktigt småaktig så är det BRUDENS föräldrar som ska stå för bröllopet.....inte mer än rätt att de gav mer,
    Hahaha det var roligt
    Jag trodde att sådana åsikter blev kvar någonstans i början på förra århundradet då kvinnan förväntades bli en ekonomisk belastning för mannens familj och behövde "giftas bort" av egna föräldrar.

Svar på tråden Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?