• Anonym (Nygift)

    Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?

    Jag gifte mig med min man för någon månad sedan och kan inte sluta fundera på hur mycket som föräldrar vanligtvis ger sina barn i bröllopspresent.

    Det är första äktenskapet för oss båda och vi är i 20-årsåldern. Bott ihop i några år redan så vi önskade oss därför pengar i bröllopspresent, för att kunna åka på en bröllopsresa till Italien som vi alltid drömt om. Vi har båda jobb och inga barn. Vi båda har en bra relation till både föräldrar och svärföräldrar och träfar dem ett antal gånger per år.
    Vi hade ett regelrätt bröllop med kyrka plus middag på en restaurang. Ingen fick resa mer än ett par timmar för att komma till bröllopet.

    Om ditt barn skulle gifta sig, hur mycket skulle välja att ge honom/ henne i bröllopspresent? Från din själv (om du inte ger tillsammans med andra föräldern)? Från er som ett föräldrapar?

    - Vi fick tusen kronor av mannens föräldrar (mina svärföräldrar) som har det gott ställt. Femhundra av mannens bror med fru (som fick komma till bröllopet med två barn i övre tonåren)
    - Mina föräldar gav oss femtusen (de är pensionärer och hade sparat i några månader) och från min syster som kom ensam fick vi tvåtusen.
    - Våra gäster (både mannens och mina vänner) gav oss nästan alla tusen kronor per par (blir femhundra per person). Så tusen från svärföräldrarna och femhundra för bror med familj känns otroligt snålt, tyvärr...

    Jag mäter givetvis inte attityd i pengar och jag hade tyckt att det hade varit helt okej att få mindre pengar från vänner. Men att få så lite från mannens familj har verkligen fått mig att fundera på vad som faktiskt är normalt att ge sitt barn i bröllopspresent om man har det normalt ställt...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-01-03 16:24
    Tack för en härlig diskussion och för era ärliga åsikter! De är lika många som det finns människor- och det är precis det jag var ute efter!

    Min fråga var : Om ditt barn skulle gifta sig, hur mycket skulle du välja att ge honom/ henne i bröllopspresent? Vad som faktiskt är normalt att ge sitt barn i bröllopspresent om man har det normalt ställt.

    Några tycker att tusen kronor är snålt att ge i bröllopspresent som förälder om man har det bra ekonomiskt. Det verkar vara rätt vanligt att ge gåvor värda femsiffriga belopp som förälder till ett barn som gifter sig.
    Några tycker att ingen gåva från föräldrar i bröllopspresent är för liten utan att jag är snål. Jag respekterar er åsikt.
    Några tror att jag gift mig för pengarnas skull, haha Och att det är fräckt att önska sig pengar även om man redan har allt och själv har råd. Hoppas ni som tycker så inte ger gåvor av medlidande eftersom n tror att de som får gåvorna inte har råd att köpa det ni ger själva.

    Vi har inte "gått med vinst" på bröllopet, det har aldrig varit varken avsikten eller utfallet.

    Jag tackar er alla för denna diskussion och lämnar härmed tråden.
    Ha en riktigt bra dag!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-01-03 16:51
    P.S. Brudparet betalade hela bröllopet själva (lokal, mat, transport mellan kyrka till restaurang, fri bar etc). Svärföräldrarna hjälpte inte till med några förberedelser.

  • Svar på tråden Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?
  • Anonym (Brud)

    Vi fick 40 000 av mina föräldrar så kag tycker 1000 är SNÅLT. Och nej, mina föräldrar har det inte bra ställt, men dom har sparat till alla sina barns bröllop.

  • Anonym

    Vi har det väldigt gott ställt och om våra barn gifter sig så kan jag absolut tänka mig att betala delar av bröloppet, tex maten.
    Och i present skulle jag kunna tänka mig att betala resan till tex Italien + aktiviteter där. 

  • Ramborg Persdotter

    Hmmm! Ja, alla gåvor oavsett vad de kostat, eller summor pengar är ok, för min del. Tja, inte 20 spänn eller en dajm då kanske... För många måste plånboken avgöra. Fast ändå kan jag nog tycka att brudgummens familj kunde gett lite mer. Jag personligen skulle känt mig snål om min bror gifte sig och jag kommer dit med man, två tonårsbarn och bara en femhundring. Även som förälder hade jag tyckt 1000 kr var rätt litet för att vara en bröllopsgåva. ...lite dubbelt det här. 

  • Anonym (Snåla svärisar)

    När min son gifte sig fick de gåvor av ett värde av minst 50 000 kronor.
    Av brudens föräldrar fick de knappt någonting alls.

    TS om du läser detta så tycker jag att din mans föräldrar var väldigt snåla.
    Dina är pensionerade och då har man så att man klarar sig men inte mycket mer i de allra flesta fall.

     

  • Anonym (höstbruden)

    Vi fick närmare 40 000 av mina föräldrar, 10 000 av min mans föräldrar och själv hade jag sparat ihop runt
    10 000.
    Hans föräldrar har dålig pension och gav den summa som de kunde. Jag skulle aldrig i livet begärt mer men hade de kommit med ynka 1000 kr från båda dem.... nja.
    Jag skulle inte ha dragit upp det till diskussion men nog hade jag tyckt att det varit konstigt att de inte vill ge en högre summa när deras son gifter sig.
    Nu menar jag inte sådana summor som vi hade på vårt bröllop då alla inte kan men tusen spänn.... det är ju inte som om man får reda på bröllopet dagen före.

  • Olympia

    Människor har väldigt olika uppfattning om pengars värde.
    För en är 1000 kronor väldigt mycket pengar, medan det för någon annan är kaffepengar.
    Att som en vuxen och förhoppningsvis självförsörjande människa tycka att man får för lite pengar i födelsedagspresent, bröllopsgåva eller julklapp av sina föräldrar är enligt mitt förmenande riktigt sniket.
    Jag tror att det är väldigt få barn som har full insyn i sina föräldrars ekonomi.
     
    När det sedan gäller bröllopspresenter så känns det i väldigt många fall som att slänga pengar i sjön.
    En kompis till mig gifte sig och tre månader senare var skilsmässan ett faktum.
    Av de bröllop jag har varit på under åren så är hälften av paren skilda idag. 

  • Tom Araya

    Barn till föräldrar som gifter sig får bröllopspresent...? Har aldrig hört talats om! Obestämd
    Det är väl de som gifter sig som får presenter vid bröllop....Drömmer

  • Jellybeanbaby

    Med tanke på att jag och min karl tillsammans ger 1000 till oss närstående som gifter sig så tycker jag det är sjukt snålt att bara ge 500 kr om man är brudens bror.

    Och om man är svärföräldrar så tycker jag man ska hjälpa till ekonomiskt före själva bröllopet. Med mycket mer pengar än så. T ex erbjuda sig att betala för all dricka, eller betala halva hyran av lokalen eller liknande.


    Well behaved women rarely make history
  • Jellybeanbaby
    Tom Araya skrev 2013-01-03 17:10:19 följande:
    Barn till föräldrar som gifter sig får bröllopspresent...? Har aldrig hört talats om! Obestämd
    Det är väl de som gifter sig som får presenter vid bröllop....Drömmer
    jaja, rubriken är åt fanders...

    Jag som alltid trodde att föräldrarna till brudparet skulle ställa upp med MEST pengar. Här verkar det mest handla om hur mycket (eller lite) man ska ge som bröllopspresent!
    Well behaved women rarely make history
  • purple box
    Anonym (Gav bort) skrev 2013-01-03 14:43:35 följande:

    Hemliga bröllop är en annan sak.Då skulle inte jag ens förvänta mig gåvor
    Gjorde inte jag heller. Men vi var tvungna att låta bli att ha fest för att min mamma berättade att hon minsann skulle bråka med halva släkten. Tyckte jag kunde fått ett lugnt bröllop i present men fick istället avstå helt.
Svar på tråden Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?