• Anonym (Nygift)

    Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?

    Jag gifte mig med min man för någon månad sedan och kan inte sluta fundera på hur mycket som föräldrar vanligtvis ger sina barn i bröllopspresent.

    Det är första äktenskapet för oss båda och vi är i 20-årsåldern. Bott ihop i några år redan så vi önskade oss därför pengar i bröllopspresent, för att kunna åka på en bröllopsresa till Italien som vi alltid drömt om. Vi har båda jobb och inga barn. Vi båda har en bra relation till både föräldrar och svärföräldrar och träfar dem ett antal gånger per år.
    Vi hade ett regelrätt bröllop med kyrka plus middag på en restaurang. Ingen fick resa mer än ett par timmar för att komma till bröllopet.

    Om ditt barn skulle gifta sig, hur mycket skulle välja att ge honom/ henne i bröllopspresent? Från din själv (om du inte ger tillsammans med andra föräldern)? Från er som ett föräldrapar?

    - Vi fick tusen kronor av mannens föräldrar (mina svärföräldrar) som har det gott ställt. Femhundra av mannens bror med fru (som fick komma till bröllopet med två barn i övre tonåren)
    - Mina föräldar gav oss femtusen (de är pensionärer och hade sparat i några månader) och från min syster som kom ensam fick vi tvåtusen.
    - Våra gäster (både mannens och mina vänner) gav oss nästan alla tusen kronor per par (blir femhundra per person). Så tusen från svärföräldrarna och femhundra för bror med familj känns otroligt snålt, tyvärr...

    Jag mäter givetvis inte attityd i pengar och jag hade tyckt att det hade varit helt okej att få mindre pengar från vänner. Men att få så lite från mannens familj har verkligen fått mig att fundera på vad som faktiskt är normalt att ge sitt barn i bröllopspresent om man har det normalt ställt...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-01-03 16:24
    Tack för en härlig diskussion och för era ärliga åsikter! De är lika många som det finns människor- och det är precis det jag var ute efter!

    Min fråga var : Om ditt barn skulle gifta sig, hur mycket skulle du välja att ge honom/ henne i bröllopspresent? Vad som faktiskt är normalt att ge sitt barn i bröllopspresent om man har det normalt ställt.

    Några tycker att tusen kronor är snålt att ge i bröllopspresent som förälder om man har det bra ekonomiskt. Det verkar vara rätt vanligt att ge gåvor värda femsiffriga belopp som förälder till ett barn som gifter sig.
    Några tycker att ingen gåva från föräldrar i bröllopspresent är för liten utan att jag är snål. Jag respekterar er åsikt.
    Några tror att jag gift mig för pengarnas skull, haha Och att det är fräckt att önska sig pengar även om man redan har allt och själv har råd. Hoppas ni som tycker så inte ger gåvor av medlidande eftersom n tror att de som får gåvorna inte har råd att köpa det ni ger själva.

    Vi har inte "gått med vinst" på bröllopet, det har aldrig varit varken avsikten eller utfallet.

    Jag tackar er alla för denna diskussion och lämnar härmed tråden.
    Ha en riktigt bra dag!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-01-03 16:51
    P.S. Brudparet betalade hela bröllopet själva (lokal, mat, transport mellan kyrka till restaurang, fri bar etc). Svärföräldrarna hjälpte inte till med några förberedelser.

  • Svar på tråden Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?
  • Anonym (lyckligt gift)

    Vi fick hela bröllopet av mina föräldrar vi en fest för ca 40 pers. Av min mans föräldrar fick vi champangeglas med en flaska champange samt en bröllopsresa. Så ja 1000 :- är snålt

  • Anonym (...)

    För att svara TS på det hon ville ha svar på:

    När vårt barn gifter sig kommer vi erbjuda att betala bröllopet helt eller delvis, beroende på vilket upplägg de planerar och kostnaden på detta. Vill de stå för bröllopet själva (det var viktigt för oss), ger vi en pengagåva istället. Förmodligen runt 20 000 kr, men det beror också på bröllopets karaktär och ekonomiska belastning för brudparet.

    När vi själva gifte oss fick vi 10 000 kr av mina föräldrar och 10 000 kr av min mans. 5 000 kr av hans farföräldrar. Min pappa stod för min brudbukett samt dekorblomorna utöver det, totalt ca 5000 kr. Utöver det fick vi mellan 500-1000 kr/inbjudet sällskap. 

    Själva bröllopet betalade vi helt själva, det var dyrt och många gäster.  

    Pengarna gick till vår bröllopsresa men vi fick betydligt mer än resan kostade, så resterande användes till att betala insatsen till en sommarstuga. Det tyckte gästerna var roligt, att medverka till förverkligandet av en dröm vi haft länge.

  • Lillalila

    Ni som får 40-50.000 i bröllopspresent- har ni INGA andra perspektiv än ert eget!? HUR kan ni använda er själva som måttstock för vad som  är snålt eller inte!? Det är fanimig inte vanligt att få presenter för så mycket pengar.

    TS: Jag tycker absolut inte att det var snålt av dina gäster, oavsett släkt/vän. Man ger det man vill/kan/tycker och sen är det bra med det.  

  • Anonym

    Skulle jag gifta mig,skulle jag varken någon present eller någe öre i present.Så gnäll lagom.

  • Johans Pillerill

    Herregud vad mycket många ger/får!! Vi gifte oss som överraskning för alla på dotterns dop så jag klandrar ingen att vi inte fick ett dugg, men hade säkerligen inte fått flera tusen från varje familjemedlem ändå... Och sist vi var på bröllop gav vi bort ett fruktträd. Och jag kommer nog inte börja spara nu för att kunna ge mina barn 20-30 tusen när/om de gifter sig i vuxen ålder...

  • mion
    Lillalila skrev 2013-01-03 17:38:36 följande:
    Ni som får 40-50.000 i bröllopspresent- har ni INGA andra perspektiv än ert eget!? HUR kan ni använda er själva som måttstock för vad som  är snålt eller inte!? Det är fanimig inte vanligt att få presenter för så mycket pengar.

    TS: Jag tycker absolut inte att det var snålt av dina gäster, oavsett släkt/vän. Man ger det man vill/kan/tycker och sen är det bra med det.  
  • Lingonbär

    De kanske inte gillar dig TS och hoppas på att deras son ska skilja sig snart och gifta sig med nån annan som de hellre ödslar pengar på?

    Det är ju en ledsam slutsats som man kan komma fram till om man börjar spekulera i antalet kronor man fick i bröllopsgåva. Eller så kan man jobba på sin självkänsla och tänka sig att människor har olika referensramar när det gäller gåvor och att det inte är nåt personligt eller osedvanligt snålt när man "bara" får 1000 kronor. Eller brukar de vräka pengar omkring sig till andra? Har din make fått dyra gåvor under andra högtider i sitt liv, studenten, 20årsdagen etc? Då kanske det är nåt skumt.

  • Thaleya1

    Jag tvivlar på att jag kommer att få flera tusen när jag gifter mig ifrån föräldrar och släktingar.
    Kanske får jag ca 3000 från min pappa, ca 1000 från min mamma (som kommer svida hårt i hennes kassa), 500 var från systrarna, Sen kanske 700 ifrån svärmor och kanske 5000 från svärfar (men då kommer han endast att ge dem till sambon).

    Det låter mer rimligt utefter vad de har råd med. Herregud min pappa har det rätt gott ställt, men han har fem barn och inte kan han lägga några 40 000 till varje barn heller??? Mamma kommer aldrig att kunna skrapa ihop till att ens få ihop 10 000 på ett sparkonto. Min svärmor reser konstant, så hon brukar ha slut på pengar i slutet av månaden.

    Om man får något ska man vara tacksam anser jag.

  • Anonym (hm)

    alltså jag skulle nog kunna ge en rejäl summa.. nu är mina barn så pass små att det inte är aktuellt på väääääldigt många år..
    men kan berätta vad vi fick..

    2000:- från min mans föräldrar..
    500:- från min mamma
    och 300:- från min f.d styvpappa (har vuxit upp med honom o vi är ju som far och dotter liksom)...

    nu var det dock så att vi önskade oss presentkort på cervera för att köpa en finservis... :))
    så allt som allt, vi hade nästan 40 gäster, så fick vi 10 000 i presentkort, vilket jag INTE hade förväntat mig. :))

    men ts, jag kan förstå att du tycker att din mans föräldrar borde ha givit mer.. men de kanske tycker att 1000:- är MYCKET pengar??? 

  • Junia

    Jag tycker att hela frågan är konstig. Man kan inte förvänta sig presenter överhuvudtaget, och man kan i synnerhet inte förvänta sig att få dem i form av kontanter. Att vänta sig att få så mycket av sina föräldrar att det ska täcka en hel utlandsresa, låter väldigt märkligt i mina öron.

    Nu är det långt tills mina barn ska gifta sig. Men om jag försöker sätta mig in i det, så skulle jag bli ledsen om de var krävande och sa rakt ut att de ville ha pengar till en resa. (Det skulle vara en annan sak om jag skulle fråga vad de önskar sig, och om jag skulle ha väldigt bra ställt.)

    Jag skulle i normalfallet inte ge pengar, utan något till hushållet. Beroende på vad jag hade råd med just då. En hel servis om jag hade råd med det, annars kanske ett kakfat i tre våningar, ett fint påslakanset till dubbelsängen, en glasskål eller -vas, badlakan som jag broderat brudens och brudgummens sammanlänkade initialer på, eller en linneduk. Fördelen med att ge saker, är ju att man kan passa på att handla på extraerbjudanden, eller att köpa på sig när man är på t.ex. glasbrukets egen butik - där det blir billigare utan mellanhänder. Ingen behöver alltså veta exakt hur mycket man har gett för prylen.    

Svar på tråden Hur mycket är för lite att ge sitt barn i bröllopspresent?