• Tom Araya

    samduschning

    Anonym skrev 2013-01-10 15:18:52 följande:
    Men är det jättesvårt att förstå att vissa människor har svårt att vara nakna ihop med andra? Är det jättesvårt att förstå att det är fel att tvinga människor till sånt de inte vill? Uppenbarligen finns det många här i tråden som faktiskt gjort detta mot sin egen vilja, och uppenbarligen är det något de trots allt inte lärde sig något alls på. Du är säkert inte heller så orädd för exakt allt, det finns säkert sånt du hoppat över i ditt liv av den anledningen att det väcker obehagskänslor hos just dig. Helt mänskligt.
    Absolut finns det saker jag hoppat över av obehag men inget så nödvändigt som att sköta hygien under rådande förhållanden.

    Jag har också lärt mig och vant mig vid vissa saker som jag tidigare känt obehag inför eller blivit bekvämare med det av vana, så jag vet att det i de flesta fall går att ändra på.

    Vi varken kan eller ska hoppa över allt vi känner minsta obehag för, utan istället jobba på att komma över obehaget. Ju mer nödvändigt det är, desto mer ansträngning att komma över det.
  • Tom Araya
    sär skriven skrev 2013-01-10 15:43:46 följande:
    Så när ska man få rätt att bestämma vem som ska få se ens nakna kropp?
    Till viss del gör man ju alltid det eftersom få visar sig nakna för vem som helst, till viss del aldrig, så som för mycket annat här i livet. Man slipper helt enkelt inte allt man känner obehag inför.

    Jag förstår inte varför obehag av nakenhet inför en begränsad skara människor av samma kön ska värderas högre än andra obehag. Vilka obehag ska man slippa och vilka bör man avvänja sig vid?
  • Tom Araya
    Anonym skrev 2013-01-10 14:47:30 följande:
    Och om nio år i grundskola inte fixat detta hur ska man lösa det då?
    Duschade du tillsammans med dina klasskompisar efter idrotten i alla 9 år?
  • Tom Araya
    Anonym (förbannad) skrev 2013-01-10 14:47:43 följande:
    nej, det finns många äldre som inte hade velat bli ombesörjd av familjen. för även äldre har integritet. jag skulle själv inte vilja att mina barn tog hand om min hygien eller blöjbyten när jag e äldre. vet själv hur det är som anhörig att också ta hand om sina egna. men man tycker olika. fast det handlar om det egna valet. vill man så gör det, vill man inte så finns det lösningar...som det borde finnas även i gympasalens duschar....
    Eftersom jag känner folk som jobbar med det så vet jag mycket väl hur oglamoröst det är och vilka brister som finns på många håll.
  • Tom Araya
    stina k skrev 2013-01-10 15:39:27 följande:
    Är själv en fd elev som slutade med ig i idrott därför att jag ville inte vara med för jag ville inte duscha rakt upp och ner naken inför alla. Jag känner mig inte bekväm med det. Så mycket kostar det inte att sätta upp duschskynken och förmodligen så skulle det rädda några som jag varje år och göra så att elever slipper ha en klump i magen. För det är en grundläggande rättighet i mina ögon.
    Det finns de som får en klump i magen av att gå till skolan, till jobbet eller bara av att leva.

    Jag tycker det är märkligt att du betecknar dina klasskamrater (som du i de flesta fall går flera år ihop med och troligen inte utgör fler 30 personer) och då bara tjejerna i detta fall som "alla".

    Det kostar kanske inte så mycket att sätta upp dem men så ska de hålla och vara rena, vilket innebär omfattande byten för....låt oss säga 5-20 duschar per skola gånger 30 skolor per kommun (höftade lågt)....du fattar väl nu att det kostar...
  • Tom Araya
    sextiotalist skrev 2013-01-10 15:48:52 följande:
    Jga har svårt att förstå nödvändigheten i att genomföra sin hygien bland andra bara för att.
    Nu är det inte "bara för att"....
    -Att sköta hygienen är nödvändigt.
    -Man går i skolan och däri idrottslektioner tillsammans.
    -Duschutrymmena är planerade för att effektivt tillgodose behovet av att många duschar samtidigt.
  • Tom Araya
    sär skriven skrev 2013-01-10 16:03:31 följande:
    Det finns olika typer av obehag. Ens nakenhet går hand i hand med ens integritet, något som är viktigt att värna om. Det är också viktigt att barnen får lära sig att respektera sina egna känslor inför kroppen, och att de lär sig att de har ensamrätt på/till sin kropp.
    Det finns olika typer av obehag, ja men vad avgör värdet?

    Ensamrätt till sin kropp har inget med med att behöva sköta sin hygien tillsammans med andra att göra.
    Du har lika mycket ensamrätt till din kropp med kläder på som utan.

    Integritet handlar inte om nakenhet, det är en mycket större sak varav nakenhet kan vara en liten del för vissa, i synnerhet som det nu inte handlar om vem som helst och hur som helst.

    Varför är känslorna inför kroppen viktigare än andra känslor?
  • Tom Araya
    Anonym skrev 2013-01-10 16:17:22 följande:
    Jag tror inte att tvång är rätt metod att bli bekväm med obehagskänslor och att utvecklas som människa. Tvång ger tvärtom bara mer obehag, ångest och olustkänslor. Det finns nog många som har svårt för saker i det vuxna livet som kommer från tvång i barndomen, helt i onödan. 
    Det beror på vad som ses som tvång. Vi slipper ändå inte ifrån det vi känner obehag inför.
  • Tom Araya
    sär skriven skrev 2013-01-10 16:28:51 följande:
    För att många människor känner sig oerhört mycket mer utsatta utan kläder än med kläder.
    Många människor känner sig väldigt utsatta i andra situationer, du kan inte värdera de mot varandra som du försöker, det kommer alltid sluta med dött lopp och jag undrar då om alla dessa ska lösas på liknande sätt?
  • Tom Araya
    Anonym skrev 2013-01-10 18:01:15 följande:
    Nähä, gör vi inte? Det hoppas jag verkligen att de flesta gör i möjligaste mån, annars är man jävligt destruktiv och borde söka hjälp.
    Nä, varför då? Vi ska anpassa allt så någon slipper obehag....Obestämd
Svar på tråden samduschning