Inlägg från: barnpsykologen margit |Visa alla inlägg
  • barnpsykologen margit

    Vi bråkar för mycket!!

    Hej!
    Som ensamstående mamma måste du ensam hantera alla de utvecklingsfaser din son går igenom. En del barn uttrycker sina protester kraftfullare än andra och blir därmed ännu svårare att hantera.
    Trotset och protesterna är ju egentligen uttryck för barnets utvecklingsvilja. Det vill ta mer och mer kontroll över sin tillvaro och bestämma mer och mer. I den utvecklingen behöver de någon som möter deras krav på ett sätt som passar just den utvecklingsnivån och detta blir en utmaning för de flesta föräldrar.
    Förälderns uppgift blir ju att hålla tillbaka, men ändå släppa det som är rimligt.
    Det som oftast inte är så framgångsrikt, precis som du märkt, är att försöka resonera bort dessa utvecklingspropåer. Barnet både vill ha och behöver en mamma som håller emot, som faktiskt är starkast och som ska skapa en vinna-vinna situation
    Försök att skapa 0-tolerans för vissa beteenden och hitta sanktioner som är starka och viktiga för sonen. Börja inte med allt utan ta några saker som triggar igång många bråk. Tala om för honom vad som gäller från och med nu och se till att du kan leva upp till det.
    Ibland kan det hjälpa att ta stöd av någon annan vuxen som sonen gillar och har respekt för. Kanske morfar eller farfar eller någon god vän.
    Lycka till!
    Margit Ekenbark
     

Svar på tråden Vi bråkar för mycket!!