Inlägg från: Självklar |Visa alla inlägg
  • Självklar

    Sunni kontra Shia och suffism

    Imam Ali Center i Jakobsberg är numera moské. Som mycket riktigt kryllar av araber och perser.

    De flesta islamisk lärda i shiitiska rättskolan hävdar att det är inte tillåtet att skada sin kropp, som till exempel vid Ashura. Men precis som inom andra grenarna i islam så finns det grupper som gör saker och hävdar att det är rätt.  Man visar gärna upp den här bilden av shiiter eftersom det är så blodigt och ger tittarsiffror. Men det är ju långt ifrån alla shia som praktiserar det eller ens anser det är ett riktigt sätt att sörja Imam Hussein. De allra flesta slår sig med handen på bröstet och det är allt. 

    Shia stammar från Profeten och Ali och händelse vid en plats som Ghadir Khumms (googla gärna). Det här är en återberättad hadith som anses sann och riktig av både sunni och shia. På denna plats utsåg Profeten sin efterträdare - Ali. "Mawla" tror jag ordet var som användes och som med många andra ord inom arabiskan kan ett ord betyda flera saker. Shiiter anser att ordet betyder efterträdare medan sunniter tolkat en annan betydelse och där kan man säga var orsaken till att islam delades upp i två; sunni och shia. 

    Att säga att shiiaislam tillkom senare är helt fel, shia är de som följer Ali efter Profeten, alltså redan vid Ghadir Khumms fanns de.

  • Självklar
    I Rose I skrev 2013-01-13 23:45:37 följande:
    Centret kommer aldrig kunna kalla sig för en Moske då det finns över 20 toaletter inne i byggnaden. Den som vet vad som krävs så får man inte ha toaletter i samma byggnad som en Moske så nej, det är ingen Moske utan vad den egentligen är. En center. 

    Vilka som går dit kan beskådas från nära håll en fredagkväll. En massa familjer till ambassadarbetarna som tvunget måste visa sig där plus araber och en hel del tadjekier och afghaner.     
    De har renoverat byggnaden och flyttat toaletterna och delen som blivit moské är separerad från dessa. 

    Rolig beskrivning av skaran! *tihi*
    Och kanske det varit så en gång i tiden. Nu är vi på 2000-talet förstår du och besökarna ser helt annorlunda ut - alla dagar i veckan. 
  • Självklar
    I Rose I skrev 2013-01-13 23:45:37 följande:
    Vilka som går dit kan beskådas från nära håll en fredagkväll. En massa familjer till ambassadarbetarna som tvunget måste visa sig där plus araber och en hel del tadjekier och afghaner.     
    Vart står du då när du beskådar dessa? Vid bensinmacken eller i huset bredvid där Jehovas Vittnen rumsterar?
  • Självklar
    I Rose I skrev 2013-01-14 09:41:22 följande:
    Jag har kört till stället flera gånger. Under en tid hade dem en mycket engagerad, trevlig, folkkär och kunnig lärare som eleverna tyckte om. Några av mina vänner brukade ta med sina barn till språklektionerna. 
    Jag må ogilla Islam av hela min väsen men jag har absolut ingenting emot vanliga muslimer som inte försöker trycka ner sin tro i halsen på en. Brukade prata med många av barnens föräldrar och alla bekräftade exakt samma sak. Att perserna som visade sig när det var högtider var alla några som tvunget måste visa sig där eftersom någon i släkten eller dem själva var i kontakt med antingen ambassaden eller mosken.

    Det är ju allmän känd att stället har svårt att locka dit vanliga iranier som avskyr regimen som pesten. Det är därför dem gör sitt bästa med att arrangera olika fester så att dem får dit fler iranier. Ibland lyckas dem och ibland inte. Oftast beror det på vem dem har bjudit (vilken artist) eller hur menyn ser ut.    

    Menar du att killtoaletterna vid ingången till "moskedelen" bara är till tvagning och fotsköljning? Och damtoaletterna framför köket bredvid kvinnoavdelningen?  Flört

    Vad är du själv?   
    Jag kan inte svara på hur det ser ut på killtoaletten men de ligger vägg i vägg med kvinnornas toalett (inget kök där inte).  Din blinkande smiley vet jag inte hur jag ska tolka riktigt, betyder den att du har varit där efter renoveringen?

    Det verkar som vi har helt skilda erfarenheter från Imam Ali Center. Många jag träffat säger själva att de gärna åker gärna till moskén. Jag har inte upplevt eller hört att folk känner sig tvingade besöka stället, 

    Hur som helst, det finns ett rum på platsen som numera är klassad som moské enligt dem själva. Menar du att de ljuger?

    Fotsköljning? 
  • Självklar
    MaryCaroline skrev 2013-01-14 10:27:59 följande:
     och så läser jag gärna fakta på nätet, finns ju olika sidor att läsa på, och då menar jag inte typ wikipedia eller andra sidor där vem som helst kan skriva. 
    Det finns väldigt många islamiska sidor och en del är bra och andra är direkt "farliga" och som man blir mörkrädd av att läsa på. 

    Ett bra tips är dock att inte läsa om shiislam på t ex en sunnitisk sida. Ett äpple kan inte tala om på ett rättvist sätt hur ett päron ser ut eller fungerar. Töntigt exempel men du kanske förstår vad jag menar. 

    Vill du läsa om shiislam, vänd dig till shiitiska sidor. Vill du läsa om sunniislam, läs sunnitiska sidor.  
  • Självklar

    Många sajter, ofta de åt det mer konservativa hållet, verkar ha som uppgift att tala om hur andra gör och är (utan någon egentlig kunskap) istället för att berätta vad de själva tycker och varför - vilket borde vara mer intressant att läsa om - tycker jag. 

  • Självklar
    I Rose I skrev 2013-01-14 11:13:08 följande:
    Det finns killtoaletter vid ingången till "moskedelen" och ja, det finns damtoaletter framför köket vid damavdelningen någon meter från den blågröna fontänen.  

    Tydligen, jag vet inte vilka du umgås med. Jag skriver bara mina egna erfarenheter. 

    Ja, i folkmun heter det att man ska till mosken men ska det vara rätt så är det inte det. Det är därför det heter Imam Ali Center.  

    web.comhem.se/~u18330832/Resa%20Jordanien/fot...
         
    Blågröna fontänen? Den har jag missat. Är det utomhus? 

    De blev moské nu i höstas enligt dem själva. Rättare sagt; ett rum har blivit klassat som moskédel. Eller menar du att de som driver stället ljuger? 
  • Självklar
    I Rose I skrev 2013-01-14 11:25:24 följande:
    Nej, inomhus. Men snälla, har du inte varit där så vet jag inte hur du kan uttala dig om saken. Precis när man kommer in så är det en fontän till höger och vid hörnan är det damtoaletter och en handikapstoalett.

    Nja, du kanske ska skicka mail till dem och påminna om bytet.
    www.imamalicenter.se/sv
     
    Varför den spydiga tonen? 

    Jag har inte sett någon fontän inomhus, men så har jag bara använt kvinnoingången till höger om stora entrén sedan ombyggnaden. I den andra delen (ingång från långsidan) har jag bara tagit mig via utsidan. Det brukar vara låst gången emellan de båda. 

    Imam Ali Center säger själva att de numera är moské, säger du att de ljuger? 
  • Självklar

    Tack. :=

    Måste verkligen kolla in den blå fontänen nästa gång jag åker dit. Jag diggar fontäner. 
    Du vill inte tro på mig när jag säger att de bildade moské i höstas? Det är helt okej.  

    Vad lär man ut i skolan idag om shia och sunni? Är inte böckerna uppdaterade? Har svårt att tro att dagens skolböcker lär ut att shiaislam är något som uppstått senare. 

  • Självklar
    MaryCaroline skrev 2013-01-14 10:27:59 följande:
    EJag förlitar mig bland annat på religionen vi läste i skolan och så läser jag gärna fakta på nätet, finns ju olika sidor att läsa på, och då menar jag inte typ wikipedia eller andra sidor där vem som helst kan skriva. 
    Förutom på dvv.se kan du även på www.al-islam.org/ läsa mer om just shiaislam. Det finns också en del trevliga forum inriktade på just islam (om du nu har intresse eller vill veta mer): www.systerskap.se/forum eller den här sidan som är för de som funderar på eller har konverterat: www.konvertitakuten.se/forum

     
  • Självklar
    nagellack skrev 2013-01-14 13:31:45 följande:
    Är Shia en persisk religion ? Varför skulle de som hatar perser hatar shia ? Vad är Sunni då ?Vem hatar man om man ogillar Sunni ?
    Shia är stort i Iran, men det betyder inte att alla som har iranskt ursprung är shiiter. Det finns kristna, sunnitiska och ateister som kommer från Iran. De största grupperna som kallar sig shiiter tror jag dock är iranier och irakier, men det finns även stora grupper av andra folkslag som följer den shiitiska inriktningen. 

    Shia är en av de fem rättskolorna i islam; den övriga fyra tillhör den sunnitiska inriktningen. Sedan finns det massor med undergrupper av båda och även grupper som inte anser sig tillhöra någon av rättskolorna, t ex Koranister (tror vill jag tillägga här).  

    De flesta sunniter hatar inte shia, liksom de flesta shiiter hatar inte sunniter. Men det finns förgreningar av grupper i båda skolorna som attackerar varandra. Det vanligaste man brukar stöta på är dock de som följer en tolkning av sunniislam efter Wahabi - dessa brukar tala illa om shia och hitta på att de t ex dyrkar Imam Ali etc. 

    En del av mina bekanta säger att de aldrig märkt av de här åsikterna förrän de kom till Sverige, utan har levt sida vid sida med grannar som lever efter en annan inriktning. Trots allt är det faktiskt mer som förenar de båda än vad som skiljer dem. Det är i alla fall min åsikt. 
  • Självklar
    Zhna skrev 2013-01-17 20:43:50 följande:
    Shia är nog mer nationalistiskt lagda än sunna vilket bl.a gör sig gällande i Iran där Abu Lo Lo hyllas och zoroastriska seder firas. Detta är jag glad för men felet med shia som med sunna är att dessa mer eller mindre hädar grundpelarna inom islam. Jag är den anhängare av den sanna qathemitisk-aishanitiska andan som förbjuder saker som omskärelse(Koranen 4:119-120), månggifte(Koranen 4:3) m.m. Men framförallt så är Koranen 65:4 gällande då det kommer till äktenskap och vad Haditerna beträffar så är samtliga utom dom av Aisha rena fabrikationer liksom påståenden att Aposteln gifte sig med "änkorna" under sitt sinnes fulla bruk då han i själva verket var besatt vid dessa tillfällen. Bara Aisha var oskuld, bara hon kunde befria mi n Apostel och bara hon är Qathems fru i Paradiset..

    Jag är även emot arabiseringen av alla muslimer. Tänk om t.ex kristna påtvingades grekisering eller hebreisering med hänvisningen att dessa är Bibelns ursprungspråk? Nej islam inom ett folk är så mycket bättre oavsett hur mycket internationellt samarbete och stöd som ges mellan muslimer.
    28:50
    ...de styrs bara av vad de själva önskar och hoppas, och vem är vilsnare än den som helt saknar Guds vägledning och styrs av sina egna önskningar och förhoppningar?

    Arabisering för att man läser bön på arabiska? Hänger inte riktigt med i resonemanget om jag får säga det...  
  • Självklar
    Muslim skrev 2013-07-13 00:02:17 följande:
    Sunni Islam kom före shia. Många många år före. Sunni är den rätta vägen, då Shia bytte delar utav religion så det passar dem. I sunni, finns det ingenting som heter "kärlek före äktenskap" (som ett exempel) däremot i Shia, finns Mutta "äktenskap" (www.mutah.com/how_do_i_do_mutah.htm) , som är tidsbegränsat. Kan vara 20 min, 60 min eller vad man nu kommer överens om. Detta kräver inte heller någon skilsmässa då det inte heller innebär att man skapar ett kontrakt. Äktenskap=kontrakt.

    Man får inte heller i islam, skada sig själv. Detta är något shia gör årligen = haram.

    /Mvh, Sunni Muslim.
    Det finns tre olika slags tillfälliga äktenskap som sunniter praktiserar. Det är lite lustigt när de kastar skit på Mutah-äktenskap och hävdar att det är haram, sedan smyger de hem och gifter sig tillfälligt.

    En skillnad, men ack så intressant, mellan tillfälliga äktenskap sunni vs shia är att sunniter inte behöver tala om för sin fru hur länge han tänker vara gift med henne. I mutah är det ett ömsesidigt kontrakt som ingås, där båda är väl införstådda i vad som krävs av båda parter och hur länge detta äktenskap ska gälla (för övrigt används mutah vanligtvis som ett sätt för två familjer att halal lära känna varandra innan det övergår i det permanenta äktenskapet). 

    Till sist, det är en minoritet av shiiter som slår sig blodiga. Det praktiseras inte av den stora massan. Men som vanligt är det "snaskiga" som kommer i fokus och etiketterar en grupp. Människan i ett nötskäl - älskar att förfäras över vad andra gör och älta det fram och tillbaka.
     
  • Självklar

    Kan man generalisera så? Jag tror uppfattningen kanske färgas av vilka kretsar man umgås i. 

    En erfarenhet jag har är att en del svenska kvinnor som konverterar till islam och till den mer ortodoxa sekten wahabi - där verkar kvinnorna vilja radera hela sitt tidigare liv. Man säger upp bekantskapen med syskon, skriker haram om födelsedagsfirande och att önska sina föräldrar god jul, bränner fotografier, sätter på sig niqab etc. Skulle någon av dessa ifrågasätta nödvändigheten av detta är man på hal is och illa ute. Det sunda förnuftet har blivit lika med en sheitan som viskar i örat.... 

Svar på tråden Sunni kontra Shia och suffism