Inlägg från: gavlemamma |Visa alla inlägg
  • gavlemamma

    Sunni kontra Shia och suffism

    Är sunnimuslimer överrepresenterade bland Sveriges muslimer? Det känns lite så. Detta verar konstigt tycker jag. Det är väldigt sällan man hör om någon som är shia eller suffi. Finns det Shia- och Suffimoskeer i Sverige?
    Jag tycker det känns konstigt att sunni är så stora när det verkar vara en sämre religion både andligt och praktiskt.

  • Svar på tråden Sunni kontra Shia och suffism
  • gavlemamma
    MaryCaroline skrev 2013-01-13 19:14:45 följande:
    "Jag tycker det känns konstigt att sunni är så stora när det verkar vara en sämre religion både andligt och praktiskt"

    Hur menar du här? Det är väl ändå shia som är värre...
    Varför skulle shia vara värre? Jag menar att både shia och suffi verkar ha mer koll på andliga saker medan sunni mest verkar fungera som en politisk ideologi där man gör saker för att en mäktig gubbe sagt att det ska vara så och helst ska man inte fundera så mycket om varför det är så.
  • gavlemamma
    MaryCaroline skrev 2013-01-13 19:24:56 följande:
    Vet du vad det är för skillnad på sunni och shia? 
    Ja absolut.
  • gavlemamma
    MaryCaroline skrev 2013-01-13 19:30:46 följande:
    Sunni handlar om Muhammed. Shia om Ali. Och om deras efterträdare. Eller hur man ska säga... Sunni menar att man kan välja själv och utifrån Koranen se vad som är rätt och fel. Shia menar att människan behöver andlig hjälp och vägledning. Shia har också en högtid där man piskar sig själv. Minns inte ad den heter eller vad den går ut på. Shia har tydligen även andra regler för exempelvis fasta och bön.
    Vad är din poäng? Du har heller inte förklarat med vad shia skulle "värre"? Att du använder det ordet betyder ju att du på något sätt har skapat en skala över någon egenskap. Vad är detta för egenskap?
  • gavlemamma
    MaryCaroline skrev 2013-01-13 19:30:46 följande:
    Sunni handlar om Muhammed. Shia om Ali. Och om deras efterträdare. Eller hur man ska säga... Sunni menar att man kan välja själv och utifrån Koranen se vad som är rätt och fel. Shia menar att människan behöver andlig hjälp och vägledning. Shia har också en högtid där man piskar sig själv. Minns inte ad den heter eller vad den går ut på. Shia har tydligen även andra regler för exempelvis fasta och bön.
    Och shia handlar ju lika mycket om Mohammed också.
  • gavlemamma
    MaryCaroline skrev 2013-01-13 19:53:04 följande:
    Ashura heter högtiden jag var ute efter. Den är en ibland flera saker inom shia som strider mot islam då de straffar sig själva genom att tex piska sig själva blodiga på ryggen, ibland med kedjor. 
    De gör ju för att sörja profetens familj? Hur kan det strida mot islam när shia är en del av islam? Eller bestämmer sunni vad som är islam och vad som inte är islam? Det låter väl lite orättvist?
  • gavlemamma
    MaryCaroline skrev 2013-01-13 20:07:46 följande:
    Inom islam ska man inte skada någon annan eller sig själv...
    Men shia gör ju det och de är ju muslimer? Alltså måste du anse att det är sunni som har rätt att bestämma reglerna för vad som är islam och vad som icke är islam, varför tycker du så?
  • gavlemamma
    MaryCaroline skrev 2013-01-13 20:18:32 följande:
    Om du själv läser om vad som är tillåtet och inte tillåtet, dvs halal och haram, inom islam får du kanske en bättre uppfattning. Själv förstår jag inte varför du är så inne på shia...
    Men shia gör ju det och de är ju muslimer, de gör ju de för att de sörjer att profetens familj mördades och att det ignoreras. Det måste väl vara mer haram att mörda profetens familj?
    För att shia är intressant, varför har du så mycket emot shia? Tycker du inte alls att det är en religion värd att uppmärksammas?
  • gavlemamma
    MaryCaroline skrev 2013-01-13 20:21:35 följande:
    Sen om du läser lite historia om sunni och shia och islam förstår du kanske också lite mer :)
    Vad är det jag ska förstå?
  • gavlemamma
    MaryCaroline skrev 2013-01-13 20:27:53 följande:
    Det är haram att döda andra och sig själv och det är även haram att skada andra och sig själv. Detta ingår i "grunderna" till islam, ungefär som budorden inom kristendomen.

     
    Men shia har ju en annan syn på det, de anser vad jag förstått att det är viktigare att sörja profetens familj.
    Är du själv sunni? Du verkar ha väldigt starka åsikter kring detta?
    Jag förstår inte heller vad jag ska läsa mig till? Hur allt hänger ihop? Ska jag komma fram till att shia inte är muslimer? Varför är då de miljontals shiamuslimer just shiamuslimer om man enkelt kan läsa sig till att det är fel att vara det?
  • gavlemamma
    MaryCaroline skrev 2013-01-13 20:31:48 följande:
    Shia kom många år efter profetens död och hade även inslag och idéer som var främmande för det islam som redan var "etablerat". De tog idéer från andra religioner. Ungefär som att de skapade sig en egen religion och tog till sig av det de tyckte var rätt men bytte ut det andra och de har egna regler kring både det ena och det andra. Läser man historian bakom allt låter det som att sunni var först, om man ska diskutera vad som var det...
    Vad spelar det för roll vad som var först? Är det det som gör att du anser att shia är "värre"? Att de inte var först?

  • gavlemamma
    MaryCaroline skrev 2013-01-13 20:35:49 följande:
    Det är klart att man får sörja, men ska man straffa sig själv för det genom att skada sig så blodet rinner en gång om året? När det dessutom är haram?

    Jag är inte muslim överhuvudtaget. Jag är svensk icke-troende. Vad är du själv? Du verkar inte vilja ta till dig av vad islam står för, tex grunderna till islam och vad som räknas som halal och haram. Jag tror inte du heller är muslim, det kan jag aldrig tänka mig... 
    De anser ju att man ska det, de anser ju inte att det är haram.
    Jag är väl ingenting direkt, vadå inte vill ta till mig. Grunderna för islam är väl helt enkelt olika för shia och sunni?
    Men kan du förklara varför shia är värre?
  • gavlemamma
    MaryCaroline skrev 2013-01-13 20:37:56 följande:
    Nej, men du frågade ju vad som gör att det är sunni som gör att de "bestämmer reglerna för vad som är islam och vad som icke är islam"... Som du själv uttryckte det...
    Bestämmer man reglerna om man är först alltså? Varför måste man ens bestämma sånt? Det är det jag tycker är så trist med sunni, att de inte accepterar att andra muslimer inte tänker som dom.
  • gavlemamma
    MaryCaroline skrev 2013-01-13 21:16:00 följande:
    Jo men det är ju så. Båda grenarna hävdar att deras är den rätta och att den andra är fel. Det går egentligen inte att anklaga enbart den ena för att hävda det.

    Sen att shia är som de är... Titta var shia är som mest utbrett... Titta till exempel på Iran och hur Iran styrs. Många inom styret är shia och landet styrs av Sharialagar. Nu vet jag dock inte vad du vet om Iran, TS, men det var ett exempel alltså...
    Fast om man ska efter länder så är ju det wahabistiska Saudiarabien betydligt värre, där skändar dom ju gravar och förstör gamla kulturella platser oavsett ursprung på löpande band. Lägg till att wahabismen och saudiarabien verkar ha ett väldigt stort inflytande inom sunni över hela världen. Många moskeer i Sverige är ju sponsrade av Saudiarabien och drivs av människor som utbildats i Saudiarabien.
  • gavlemamma

    Kul att den hände lite i den här tråden :)
    Är det vanligt att shiiter är mer toleranta än sunni? Jag tycker att det verkar så.

Svar på tråden Sunni kontra Shia och suffism