Inlägg från: Isola80 |Visa alla inlägg
  • Isola80

    Min man är 45 och jag vill ha fler barn...

    Det är 12 år mellan mig och maken. Första barnet kom när vi var 28 och 40, andra när vi var 30 och 42. Jag skulle vilja ha ett till barn då jag dels inte känner mig klar (vill så gärna göra en till förlossning :)) och dels så gärna vill vara föräldraledig en gång till då jag började jobba lite för tidigt efter 2an. Om sisådär 2 år vill jag ha en till bebis. Då är min man 47, jag 35. Han är väldigt ung för sin ålder, aktiv och en väldigt fin pappa. Vi har två väldigt enkla barn, inga garantier för att det blir så igen men...

    En sak till... Han har ett yrke där han är iväg och reser ett par nätter varannan vecka. Vi bor i en stad rätt långt från våra anhöriga. Så jag kommer vara helt själv med barnen när han är borta. Om det händer något finns det ingen jag kan vända  mig till.

    Era tankar kring detta? Ska jag lägga ner tankarna på att få hålla en liten igen?

  • Svar på tråden Min man är 45 och jag vill ha fler barn...
  • Isola80
    Jul skrev 2013-02-08 13:54:17 följande:
    Vill ni båda ha ett barn till och kan acceptera de risker som kommer med högre ålder så kör på.

    Vilka risker skulle det vara?
  • Isola80
    Jul skrev 2013-02-08 14:24:40 följande:
    I takt med att föräldrarnas ålder stiger så ökar riskerna för bl.a. mf, graviditetskomplikationer, svårare förlossning, adhd och schizofreni.


    Verkligen? Gäller det även pappan menar du? Jag är ju rätt ung ändå.
  • Isola80
    Jul skrev 2013-02-08 14:24:40 följande:
    I takt med att föräldrarnas ålder stiger så ökar riskerna för bl.a. mf, graviditetskomplikationer, svårare förlossning, adhd och schizofreni.


    Jag har ju två barn redan och har haft lätta graviditeter och smidiga förlossningar så min kropp är ju van. Kan int tänka mig att du har rätt ang detta bara för att jag blir två år äldre.

  • Isola80
    Jul skrev 2013-02-08 14:47:52 följande:
    Riskerna för graviditeten och även en ökad risk för kromosomavvikelser gäller din ålder och risken för adhd och schizofreni ökar med din mans ålder.
    Jag är en informationsjunkie. Jag tror på vikten av att informera sig. Läs på själva och bilda er en egen uppfattning om riskerna. Och när det är gjort så sätt er ner och prata om de här riskerna och dess konsekvenser är något ni kan leva med.



    Just riskerna var ingenting jag reflekterat över innan. Mer gått i tankarna, är han för gamal för att bli pappa igen för att orka, kommer jag orka en trea. Nä, det du skriver rör mig inte så mycket. jag är ju som sagt bara 35 när den i så fall skulle komma. Finns ju rätt många som får sitt första barn när de är 35 el äldre.
  • Isola80
    Natulcien skrev 2013-02-08 15:04:24 följande:
    Vad gäller era åldrar så tycker jag inte att det är så mycket att fundera på. Vill ni, så kör på!
    Däremot är det ju viktigt att ni verkligen vill båda två... Glad

    Självklart, maken är väl mer osäker än jag. Men kanske vill ingen eller båda när det väl gäller...
  • Isola80
    Jul skrev 2013-02-08 15:07:43 följande:
    Vissa risker ökar minimalt, andra lite kraftigare. För mig är det ändå viktigt att vara medveten om dom.

    Visst kan det gå som det gjorde för er också, det gör det ju för de allra flesta. Men inte för alla, och för mig är det viktigt att ha pratat igenom det innan.
    Vi har diskuterat alla risker som finns och hur vi ställer oss till dom. Och vi kommer göra det igen inför en eventuell ny graviditet eftersom riskerna konstant förändras.
    Däremot kommer vi troligtvis inte låta riskerna stoppa oss, men det kommer att vara ett informerat beslut.

    Jag förstår inte ditt resonemang. Ska man sätta sig ner och titta på statistik för kromosomavvikelser och sedan göra en bedömning om man bör skaffa sig en till eller inte. Alla människor är inte så inrutade att de måste göra en statistisk beräkning inför de försöker skaffa barn. När ska man sluta försöka tycker du?

    Det måste väl vara bättre att känna sin egen kropp, sin styrka och ork och därifrån komma fram till om man vill ta risken/arbetet med en till bebis.
  • Isola80
    Anghammarad skrev 2013-02-08 15:04:28 följande:
    Tråkigt att ständigt behöva läsa om dessa riskerna ökar när man blir så gammal. Ibland får man intrycket att somliga tror att om mna får barn efter en viss ålder så är det nästan garanterat att barnet kommer att ha någon kromosomavvikelse eller åtminstone någon psykisk sjukdom. Sanningen är ju den att även om risken möjligtvis kan öka med åldern så är sannolikheten får någon defekt ändå väldigt liten. Om risken fördubblas från en halv till en procent så innebär det ändå att det är 99% chans att barnet inte får den defekten

     


     


    Vill ni ha barn så kör på. Risken är väldigt liten att ni får ett sjukt barn.


    Jag håller med. Min 2a kom när jag var 32 och om min trea kommer när jag ä 35 så, bara för att det finns statistik på detta, göra någon slags riskbedömning. Vad ska jag sedan göra med den? Risken finns ju där men går ju inte att påverka ändå.
  • Isola80

    Jag hade inte för avsikt att diskutera några risker, jag är inte orolig för dem över huvudtaget. Jag undrade ju mer över min maken som nybliven pappa vid 47 och om jag kan vara själv med tre små emellanåt.

  • Isola80
    Jul skrev 2013-02-08 15:46:06 följande:
    Man ska sluta försöka när man inte kan acceptera riskerna.
    Nej man behöver inte sitta och stirra sig blind på siffror, men att göra en riskbedömning det borde alla göra innan de väljer att bli gravida.
    Orkar vi med om barnet får kolik? Klarar vi oss om vi blir arbetslösa? Om en av oss dör, kan den andra ta hand om alla barnen själv?
    Om barnet drabbas av sjukdom och behöver opereras, orkar vi det? Har vi råd med det?

    Att känna sin egen kropp, styrka och ork är givetvis en del av den riskbedömningen.
    Om man inte skaffar några barn alls är risken 0, vilket ju är helt riskfritt!
  • Isola80

    Jag tänker på familjen annorlunda, eller min mormors mor som hade 10 barn och då borde väl jag klara tre st.

  • Isola80
    Natulcien skrev 2013-02-08 15:49:05 följande:
    Precis. Du kan ju göra ett KUB-test dessutom. Jag gjorde ett sånt när jag var 40 och hade en risk på 1:9200 att föda ett barn med kromosomavvikelse. Bättre odds än många 20-åringar... Glad

    Verkligen, jag gjorde kub på min två också, mest för att jag är riskmedveten ;) och hade extremt låga odds. Om jag i mina tidigare graviditeter, förlossningar och barn har haft det väldigt bra borde jag ha en liten risk. Vad det nu är för risker vi diskuterar...
  • Isola80

    Jag har upprepat flera gånger att riskerna inte var något jag ville diskutera, just eftersom jag känner till dem mycket väl och vet hur små de är och att skillnaden mellan att vara 32 och 35 är ytterst liten. @jul

  • Isola80

    Jag är inte avskräckt. :)

    Jag har två barn. Det innebär att jag inte mindre än två gånger har tagit risker för: graviditetskomplikationer, förlossningsskador på mig och bebisen, kromosomfel eller andra fel, kolik, psd mm mm. Båda gångerna har inget av detta hänt. Jag anser därför att jag är en lågriskare och att jag går från 32 till 35 ökar min risk minimalt. Snarare känner jag mig väldigt säker på att inget kommer hända då jag har 100% goda erfarenheter och resultat till skillnad från en förstföderska som inte alls vet hur dens kropp reagerar vid en graviditet.

  • Isola80

    Ja, precis. Tror inte jag bryr mig om vad alla andra tycker. Min man ser väldigt ung ut så inget folk reagerar på.

    Mest är jag nog orolig för min egen ork och tålamod. Men en liten bebis till hade varit så mysigt.

Svar på tråden Min man är 45 och jag vill ha fler barn...