Inlägg från: fialott80 |Visa alla inlägg
  • fialott80

    Omskola sig till sjuksköterska och BM.Tacksam för hjälp kring många funderingar!

    Jag har under flera år funderat på att utbilda mig till sjuksköterska, funderade faktiskt redan på det då jag studerade till det jag arbetar med idag men slog tyvärr bort tanken då. Har aldrig riktigt fastnat för mitt arbete och de arbetsplatser som jag hitintills arbetat på, har jobbat 7 år sedan examen. Jag är idag personalvetare så jag arbetar med människor men vill ha en mer vårdande roll och slippa kontorsjobbet. Det jag trivs mest med i arbetet är att hjälpa och stötta, coacha och vägleda individer. Nu har jag varit föräldraledig och då har tankarna kring sjuksköterskestudier återkommit och intresset för att sedan vidareutbilda mig till barnmorska. Om detta skulle vara möjligt är beroende på hur vi skulle få ihop ekonomi och familjen om jag började studera. Jag har sedan tidigare studerat och tagit lån för 5 år vilket innebär att jag endast har 1 år kvar m CSN-lån och även bidrag antar jag? Lönemässigt skulle det innebära en stor skillnad mot idag men det är absolut viktigare att trivas men vi skulle inte alls kunna klara oss på bara en lön så den måste kompletteras på något vis.Jag är redan 33 år och känner lite oro för om det är sent att faktiskt göra detta. Tacksam för tips,råd, tankar kring mina funderingar och nedanstående frågor från er som omskolat er till sjuksköterska och ev. BM, alla som vill får gärna engagera sig :) Du som ev gjort samma resa som jag funderar över är du nöjd/ångrar du dig ? Berätta! Du som arbetar som BM idag vad är bäst/sämre med jobbet? 1. Det stora dilemmat är ekonomin, vi sitter på bostadslån idag och jag har studielån sedan tidigare. Jag har 1 års CSN lån kvar och då kommer 3,5 år saknas innan jag är färdig BM.Tar gärna emot tips på hur man kan få ihop ekonomin, annat lån, stipendie,jobb... 2.Kan sjuksköterskestudier kombineras med extrajobb och skulle isf distansstudier kunna möjliggöra detta ytterligare?Hur mycket styr man över sin tid? 3.Vi har en dotter på 1 år idag och planerar att utöka familjen,hur får man ihop studier och ev. jobb med små barn? 4.Vet någon hur möjligheten ser ut för att ev kunna göra ett studiebesök och prata lite mer med en BM, helst förlossning? 5. Vet någon om det finns specifika intagningsgrupper för de som jobbat ett tag då man söker till programmet? 6. Vet någon om det spelar stor roll vart man läst och om man läst på distans eller ej sen när man söker jobb? Väldigt tacksam för svar från er! Vet att det är många frågor men svar på något skulle vara guld värt!

  • Svar på tråden Omskola sig till sjuksköterska och BM.Tacksam för hjälp kring många funderingar!
  • fialott80
    Maria 79 skrev 2013-02-09 23:20:22 följande:
    Jag är sjuksköterska sedan 3,5 år tillbaka. Vill också bli BM men inte lyckats komma in på den vuben än då det är väääääldigt många sökande till BM och de som kommer in först är de som jobbat längst som ssk... 5 ggr har jag sökt. Du kan jobba extra vissa perioder när du läser ssk programmet, men när det är praktik så går det inte i princip att jobba också. Vore jag du skulle jag välja att ta studielån under praktik-perioderna och försöka jobba annars under kurserna.

    Omskolade du dig? Tror du det skulle gå att få ihop studier och extrajobb under veckorna och även ha tid för familj? Hur snart började du m praktik under utbildningen?
  • fialott80
    Elaifiknow skrev 2013-02-09 23:32:38 följande:
    Du skriver att du vill stötta, coacha och vägleda individer - varför då bli ssk och inte t ex beteendevetare eller socionom? Och arbeta som t ex kurator? Eller plugga till psykolog?

    Jag var otydlig där :) Jag menade att det är de bitarna jag gillar m mitt nuvarande jobb men känner att jag skulle vilja ha omvårdnad och jobba mer praktiskt kring detta.
  • fialott80
    Candy89 skrev 2013-02-09 22:31:49 följande:
    Sjuksköterskeprogrammet finns på distans Läste själv distans via Luleå Tekniska Universitet och vid distans så går det att arbeta en hel del extra, beroende på hur mycket man själv orkar. Tror inte det finns någon speciell intagningsgrupp för arbetslivserfarenhet, men är dock osäker på det. Vart du har läst, samt distans eller inte spelar INTE någon som helst roll när man säker jobb som nyfärdig. Enda som spelar roll är att man har sina 180hp och sitt sjuksköterske legitimation.

    Hur fungerar det m föreläsningarna på distans? Kan man ta del av dem när det passar en själv då? Hur fungerar tentor på distans?
  • fialott80
    Candy89 skrev 2013-02-09 22:31:49 följande:
    Sjuksköterskeprogrammet finns på distans Läste själv distans via Luleå Tekniska Universitet och vid distans så går det att arbeta en hel del extra, beroende på hur mycket man själv orkar. Tror inte det finns någon speciell intagningsgrupp för arbetslivserfarenhet, men är dock osäker på det. Vart du har läst, samt distans eller inte spelar INTE någon som helst roll när man säker jobb som nyfärdig. Enda som spelar roll är att man har sina 180hp och sitt sjuksköterske legitimation.

    En fråga till :) Hur fungerade det m praktiken, vart förläggs den? När har man praktik under utb? Mer i slutet?
  • fialott80
    Candy89 skrev 2013-02-10 14:18:03 följande:
    Där jag läste på LTU så var vissa föreläsningar som var inspelade och dessa kunde man se när det passade. Andra var direktsända under vissa tider. Seminerar över internet var alltid direktsända och sedan hade vi några seminarier och praktiska övningar under campusveckorna. Tentorna gjorde man på hemorten, då på något typ av lärcenter. Praktikerna gör spå hemorten. På LTU har man praktik i termin 2, 3 veckor på vårdcentral, termin 4, tre perioder på 5 veckor inom psykiatri, kirurgi eller medicin och vårdcentral/hemsjukvård eller boende. Och sedan i termin 6 har man 10 veckor inom kirurgi eller medicin, beroende på vad man hade i termin fyra. Är även fältstudier på 2-3 dagar i termin 1, termin 3 och termin 5 (enbart 1 dag med intervjuer), där termin 1 och 3 är på sin basplacering, dvs en avdelning under alla fältstudierna. .

    Hej igen! Läste om den utbildning du gått på LTU, det stod att 4-5 tillfällen är obligatoriskt att vara på plats på universitetet. Var detta många dagar/tillfälle?Det nämndes också att praktiken i första hand utförs i Norrbotten och ev kan utföras på hemorten. Du nämnde att du utförde den i din hemort, var det i Norrbotten eller bor du i en helt annan del av Sverige? Jag bor i Sthlm och undrar därför...
  • fialott80
    kurant skrev 2013-02-18 20:16:37 följande:
    Om jag får fråga TS, vad tjänar du brutto/netto som personalvetare? :) Jag ser just personalvetare som ett alternativ nu till hösten då jag ska plugga. 

    Ligger på 33' idag, har då jobbat 2 år inom nuvarande roll som är bred. Innan har jag jobbat mer som specialist inom några områden, bl.a. Rekrytering och rehab, låg då på 30'-32'.
  • fialott80
    Linnéa S skrev 2013-02-18 18:24:05 följande:
    Eftersom du redan har mycket högskolepoäng sedan tidigare så kommer du komma in på bm utb efter ett år som ssk. (Tror att alla utbildningsorter fortfarande kräver minst 1 års erfarenhet som ssk) Vi pratar altså om 5,5 år från skolstart tills du kan vara färdig bm + ev. något år för f-ledighet. Då är du fortfarande under 40 år när du är färdig bm och har minst 25 år kvar i arbetslivet. Kör på det tycker jag!  Jag är själv barnmorska på förlossningen och kan bara rekomendera yrket. Det bästa med jobbet är att det är ett  positivt yrke där man varje dag träffar nya människor som man ofta kommer riktigt nära. Det sämsta med yrket är den höga arbetsbelastningen som leder till att man ibland inte kan utföra yrket som man borde göra.  Hoppas du lyckas pussla ihop det rent ekonomiskt för det är väl egentligen det enda hindret. Svårt att studera heltid, jobba och ha ett fungerande familjeliv samtidigt. Det är inte värt att bränna ut sig under småbarnstiden. Lycka till. 

    Tack för din input och positiva ord! Jo,det ekonomiska är ju kruxet,måste väl spara riktigt bra nu så jag har extrapengar att dryga ut med varje månad framöver. Då behöver jag nye jobba lika mkt och de månader jag tar CSN kan drygas ut. Men då krävs väl ca 1 års sparande först... :( Visste du redan som ssk att du ville bli BM också eller hur kände du det? Jag tänker att om jag bara tar mig igenom de 3 åren och blir ssk så löser sig det andra sen. Många erbjuder ersättning vid specialisering eller att man kan plugga specialist i annan takt.
  • fialott80
    Vili skrev 2013-02-24 13:45:13 följande:
    En input är att sjuksköterskeutbildningen och arbetet är tufft och kräver att man är gediget intresserad för att inte gå under. Man kan inte bara tänka att detta ska jag stressa igenom för att bli barnmorska för då orkar man inte.. För mig har det dock fungerat fint att ha små barn och plugga/jobba samtidigt..dock är det mycket tufft under praktikperioder. /Madelene ssk (snart bm-studerande)



    Hej! Tack för ditt svar!Vad hade du för typ av extrajobb och i hur stor omfattning jobbade du? Tar gärna emot tips på hur du la upp det.
  • fialott80
    bohan85 skrev 2013-03-02 14:58:23 följande:
    Jag har gjort delvis samma resa som TS. Läste till farmacevt efter gymnasiet men kom på efter 3 års studier och 1,5 års arbete att jag ville bli barnmorska. Läste allt jag kunde hitta på nätet och tänkte att nej jag kan inte göra det. Det är 5,5 år tills jag blir färdig... Men jag kunde inte släppa det och jag började läsa till ssk på MDH. Jag jobbade massor under tiden, jag har lätt för att lära och vissa kurser kunde jag hoppa över r/t min tidigare utbildning. Under praktiken kan jag dock rekommendera att man inte planerar in jobb. Alla högskolor/Universitet i Sverige har som krav att ha jobbat 12 månaders heltid som sjuksköterska för att kunna antas till BM-programmet. Ang urvalet så tar en del in på antal högskolepoäng (alltså har du mycket högskolepoäng är det inga problem, du har ju redan en examen som personalvetare) och andra efter antal år som verksam sjuksköterska. KI tar in på antal år som ssk medan MDH tar in på antal högskolepoäng. Jag tog ssk examen 2011 och läser nu sedan januari -13 till Barnmorska på MDH. Så min resa börjar närma sig sitt slut. Jag tog inga lån under farmacevtutbildningen och inte heller till syrra eller nu till barnmorska. Jag jobbar när jag kan och jobbar alltid hela somrarna. Men så har vi bara ett mindre bostadslån, inga barn eller så. Min sambo tar stor del av den ekonomiska biten just nu skall jag väl säga. Dock så kan det vara värt att tänkta på att som ssk kommer du troligen/tyvärr inte tjäna lika mycket som personalvetare vilket kan vara bra att tänka på då ni hade bostadslån m.m. Men, följ din dröm!!! Det är allt jag kan säga! Fråga dig själv hur mycket du vill det här och gör en plan hur du kan få det att fungera. Lycka till!

    bohan85 skrev 2013-03-02 14:58:23 följande:
    Jag har gjort delvis samma resa som TS. Läste till farmacevt efter gymnasiet men kom på efter 3 års studier och 1,5 års arbete att jag ville bli barnmorska. Läste allt jag kunde hitta på nätet och tänkte att nej jag kan inte göra det. Det är 5,5 år tills jag blir färdig... Men jag kunde inte släppa det och jag började läsa till ssk på MDH. Jag jobbade massor under tiden, jag har lätt för att lära och vissa kurser kunde jag hoppa över r/t min tidigare utbildning. Under praktiken kan jag dock rekommendera att man inte planerar in jobb. Alla högskolor/Universitet i Sverige har som krav att ha jobbat 12 månaders heltid som sjuksköterska för att kunna antas till BM-programmet. Ang urvalet så tar en del in på antal högskolepoäng (alltså har du mycket högskolepoäng är det inga problem, du har ju redan en examen som personalvetare) och andra efter antal år som verksam sjuksköterska. KI tar in på antal år som ssk medan MDH tar in på antal högskolepoäng. Jag tog ssk examen 2011 och läser nu sedan januari -13 till Barnmorska på MDH. Så min resa börjar närma sig sitt slut. Jag tog inga lån under farmacevtutbildningen och inte heller till syrra eller nu till barnmorska. Jag jobbar när jag kan och jobbar alltid hela somrarna. Men så har vi bara ett mindre bostadslån, inga barn eller så. Min sambo tar stor del av den ekonomiska biten just nu skall jag väl säga. Dock så kan det vara värt att tänkta på att som ssk kommer du troligen/tyvärr inte tjäna lika mycket som personalvetare vilket kan vara bra att tänka på då ni hade bostadslån m.m. Men, följ din dröm!!! Det är allt jag kan säga! Fråga dig själv hur mycket du vill det här och gör en plan hur du kan få det att fungera. Lycka till!

    Hej! Kul att höra din historia! Vad jobbade du med vid sidan av och i vilken omfattning? Funderar på att börja med att försöka m 75% jobb på mitt nuv jobb och se hur det går, ta ledigt vid praktik...Jo,det blir stor ekonomisk skillnad...vilket ju innebär en stor uppoffring för övriga familjen. Jag vill detta mycket och kan det ju vara värt, man ska ju jobba ett tag till. :)
  • fialott80
    Vili skrev 2013-03-06 09:31:26 följande:
    fialott80 skrev 2013-02-27 21:40:40 följande:
    Hej! Tack för ditt svar!Vad hade du för typ av extrajobb och i hur stor omfattning jobbade du? Tar gärna emot tips på hur du la upp det.
    Jag har jobbat som undersköterska extra undrr ssk utbildningen..tufft på snudd på omöjligt under praktikperioder!
    Isak 090122 Viggo 120820

    Vili skrev 2013-03-06 09:31:26 följande:
    fialott80 skrev 2013-02-27 21:40:40 följande:
    Hej! Tack för ditt svar!Vad hade du för typ av extrajobb och i hur stor omfattning jobbade du? Tar gärna emot tips på hur du la upp det.
    Jag har jobbat som undersköterska extra undrr ssk utbildningen..tufft på snudd på omöjligt under praktikperioder!
    Isak 090122 Viggo 120820

    Hej igen! Förstår att det måste varit tufft under praktiken. Tog du inga lån alls? Hur mycket jobbade du ungefär från vecka till vecka när det inte var praktik?
  • fialott80
    bohan85 skrev 2013-03-03 10:27:14 följande:
    Jag arbetade som farmacevt på apotek bredvid studierna. Jobbade på fler apotek men bla på ett som ligger inne i ICA och de har ju öppet till 7-22 så ofta gick jag direkt från skolan till jobbet. Någon månad jobbade jag heltid men annars  varannan helg. Allt mellan 15-24 timmar. Om du endast jobbar dagtid kan det kanske vara svårt att jobba 75 % då det brukar vara en del seminarier och annat som kan vara obligatoriskt. Jag rekommenderar även att gå på föreläsningar. Men om du skall plugga på distans så kan du ju plugga när du vill!

    bohan85 skrev 2013-03-03 10:27:14 följande:
    Jag arbetade som farmacevt på apotek bredvid studierna. Jobbade på fler apotek men bla på ett som ligger inne i ICA och de har ju öppet till 7-22 så ofta gick jag direkt från skolan till jobbet. Någon månad jobbade jag heltid men annars  varannan helg. Allt mellan 15-24 timmar. Om du endast jobbar dagtid kan det kanske vara svårt att jobba 75 % då det brukar vara en del seminarier och annat som kan vara obligatoriskt. Jag rekommenderar även att gå på föreläsningar. Men om du skall plugga på distans så kan du ju plugga när du vill!

    Hej! Ja, distans lämnar ju lite mer möjligheter även om det är obligatoriska moment där också och de ligger ju dagtid. Men om jag har ett jobba som ger möjlighet till 2h obligatoriskt dagtid då och då samt att jag tar ledigt vid praktik och tenta så kanske det kan gå och jobba 75% ibörjan iaf 1 termin. Sen kanske jag behöver ha ett jobb på timme för mer flexibilitet. Har även sett att man får plugga distans och vara föräldraledig samtidigt vilket kan vara bra då vi planerar att bli fler om inte allt för länge.
  • fialott80

    Hej! Hur har det gått för er? Jag pluggade knappt en termin och testade på distans under min andra FL. Så kul det var! Nu har jag fått det bekräftat gäller att lösa det ekonomiska bara...Arbetar m HR idag vet inte om det är så enkelt att finna extrajobb på timma el i omf ex 60% under studierna. Det knepiga är väl praktiken där man ska kunna vara borta 5-6v. Någon som har idé kring hur det kan lösa sig?

Svar på tråden Omskola sig till sjuksköterska och BM.Tacksam för hjälp kring många funderingar!