Inlägg från: Tuffen |Visa alla inlägg
  • Tuffen

    Utvecklingssamtal under skoltid eller bör en lärare erbjuda sen eftermiddagstider/kvällstider?

    Jag arbetar mellan 8-14, ca (någon dag längre p g a konferens). Under denna tid läggs utvecklingssamtalen. 

  • Tuffen
    gamma skrev 2013-02-23 21:33:45 följande:
    Några kommentarer:

    Självklart har jag försökt få reda på tiderna i förväg, men bara fått reda på vilken vecka det blir (ca en månad i förväg) , tiderna har sedan kommit upp 2-3 veckor innan. De senaste gångerna det tyvärr infallit på dagar då jag dels ansvarat för en hel utbildningsdag, dels haft stort ansvar på kliniken för att flera andra redan beviljats ledigt. Trots att jag då fått tid kl 8 har det varit omöjligt att gå på denna tid. Antagligen görs detaljplaneringen sent eftersom man (mycket bra iofs) har utvecklingssamtal med lärare + ansvarsperson på fritids samtidigt, och det är en knepig logistik att få till det 

    På mitt jobb har vi alltid flera månaders framförhållning i en slimmad organisation, privata ärenden såsom egna läkarbesök  förväntas man sköta på enstaka komplediga dagar. Pga samplaneringen med fritids enligt ovan har det varit svårt att få till utvecklingssamtalen sådana lediga dagar.

    Kvällsmottagning har vi på mitt jobb 3-4 gg/termin + en del kvällsmöten som i princip är obligatoriska. Arbetsgivaren har rätt att förlägga arbetstiden fram till kl 21, men i dessa fall får vi övertid, dvs jobbar enstaka 12-timmarsdagar. Detta för att vi har ett krav på oss att erbjuda god tillgänglighet för patienterna.

    Folktandvården hos oss har gott om morgon- och kvällstider, jag skall gå med dottern en kväll kl 18.15 om någon vecka.
    När vi lärare har löner i nivå med läkarnas kanske vi också kan tänka oss att jobba kvällar..... 
  • Tuffen
    Dina08 skrev 2013-02-28 19:47:39 följande:

    Wow! Ingen planering och rättning, vem sköter det?
    Vadå? Jag jobbar 80%. Jag har såväl lektioner som tid för dokumentation under denna tid. 
  • Tuffen
    LunaLunatic skrev 2013-03-03 23:20:16 följande:
    Jag misstänker att i de högre åldrarna skulle många föräldrar inte komma, om vi inte erbjöd kvällstider. Frågade faktiskt min mor nu ifall hon skulle tagit ledigt för utvecklingssamtal dagtid på högstadiet (pappa gick aldrig + att vi inte hade några alls på gymnasiet), och hon svarade nekande.
    Jag har aldrig mött någon som nekat att dyka upp på dagtid, men jag är alltid väldigt tydlig mot "mina" föräldrar. 
  • Tuffen
    Bellenellen09 skrev 2013-03-04 07:03:33 följande:
    Jag lägger samtalen som det passar mig och just nu passar det ibland att lägga samtal fram till 18. Vi har friheten på mitt jobb att lägga dem som vi vill. För några år sedan la jag många samtal mellan 7.00-8.00 för då passade det bättre av olika anledningar. Alla föräldrar kommer på den tilldelade tiden eller byter m varandra. Om nån inte kan så försöker jag hitta en annan tid. Det är ju dock så att skolan ska ERBJUDA samtal, det är inget som föräldrar måste gå på och vi lärare måste inte slå knut på oss själva för att hitta en tid.
    Nix, samtal ska HÅLLAS en gång per termin. Läs skollagen. 
     
  • Tuffen
    LunaLunatic skrev 2013-03-04 16:32:48 följande:
    Det är ju inte som föräldrar kan tvingas komma.
    Så är det förstås, men kan kan ta det per telefon. Man måste inte ses face to face, men samtal MÅSTE likväl hållas. Det är inte frivilligt. 
  • Tuffen
    hammarhajen skrev 2013-03-05 07:16:52 följande:
    Jodå, de flesta lägger timmar hemma/utanför arbetsplatsen även idag. Problemet är att man LAGT TILL möten, konferenser, teamarbete, dokumentation och elevvårt, UTAN att ta bort något. Lärare ska enligt avtal arbeta 35 timmar på arbetsplatsen (dvs vara där 37,5 h i veckan om man lägger till 30 minuters rast) och utöver det finns 10 timmar att förfoga fritt över. Problemet är att det arbetsplatsförlagda arbetet inte ryms inom de 35 timmarna. Sitter man på möten direkt efter lektionerna och ändå tills arbetstidens formella slut måste man ju stanna kvar om man ska hinna bedöma elevarbeten som inte går att ta hem, kopiera, ställa i ordning för morgondagens lektion, byta ett ord med specialpedagogen osv. Sådant är ju svårt att göra hemma. Många lärare arbetar alltså på skolan till 16-17-18 de flesta dagar, men inte "inom schemat" så att säga. Akut obetald övertid kanske man kan kalla det   Dvs inget man planerar med en månad i förväg men något som lik förbannat inträffar så fort det händer något man inte kunnat planera (barn som slåss, berättar om tråkliga hemförhållanden, sjuka kollegor,  barn som blir osams osv.)
    Kanske en parentes, men i det nya avtalet finns faktiskt inget som heter arbetsplatsförlagd tid. Det är tid som chefen förfogar över, men det är inte nödvändigtvis så att den ska utföras på arbetsplatsen. 
Svar på tråden Utvecklingssamtal under skoltid eller bör en lärare erbjuda sen eftermiddagstider/kvällstider?