• Nape

    Snart fyraåring som behöver komma ner på jorden?

    Mina barn har en kusin som är väldigt vacker, så jo det finns barn som verkligen sticker ut ur mängden. Människor överallt behandlar henne..ja, annorlunda. Folk är extra hjälpsamma, hon får saker gratis (klubba i kiosken) medans mina "vardagliga" ungar är som vilka barn som helst. Hon har även fått spontana modellerbjudanden, från stora företag.

    Hon är idag i tidiga tonåren och är som vilket barn som helst. Otroligt vacker, men en bra kompis, hjälpsam, trevlig osv osv. Hon talar aldrig om sitt utseende utan har annat i tankarna.

    Om du själv inte fäster stor vikt vid utseende, vare sig på dig själv eller andra, kommer hon att släppa spegeln snart. Om folk har kommenterat utseendet, om det är det hon får beröm för- klart hon tror att det är det som är viktigt. Förskolan kommer att bli toppen! Där fokuserar man mer på hur alla är på insidan och ungarna springer runt, rufsiga i håret och med fläckar på kläderna- ingen bryr sig. *s*

  • Nape
    adaeze skrev 2013-03-07 11:44:54 följande:
    Tycker det känns lte hemskt att det ska vara ett problem att ett barn är nöjd mtt stt utseende. Så länge hon nte går och trycker ner andra så får hon väl tycka hon är fn om hon vll+ Jag tycker du ska vara glad som har en dotter som är så nöjd med sg själv ts!
    Tycker det är förskräckligt att barn nte ska få känna sg söta längre, för annat är "viktigare", kan man inte vara både söt och snäll? Vissa är, i allmänhetens ögon, sötare än andra, det är bara så det är. Är det inte bättre att lära barnen att man kan se ut på olika sätt och vara söt på olika sätt och vissa kanske anses sötare än andra, men att det bara är så det är och det spelar inte så stor roll för det är bara en medfödd egenskap, precis som intelligens och annat, alla är olika, man föds med olika styrkor och det är ok, det kanske finns barn som är sötare än ditt barn och det är också ok för ditt barn har andra egenskaper som inte alla barn tex. Är det inte bättre att lära barn att uppskatta varann och ge varandra komplimanger, att kunna erkänna någon som söt och vara glad för deras skull utan att vara avundsjuk, precis som om någon är snabb eller bra på att måla eller liknande. Min dotter s'ger att hon är fin ibland, men inte är hon något monster eller extremt utseendefixerad för det. igår sa hon till mig "vad fin du är mamma" och då blev jag jätteglad, men hon älskar mig lika mycket när jag inte är fin och hon brukar säga att jag är snäll också. Hon vet att fin är något man tycker, att hon kan tycka mina skor är fina och ibland kan jag tycka något är fint som inte hon tycker är fint och det är ok 

    Ett litet barn ska väl inte behöva "tas ner på jorden" för att hon är nöjd med sig själv??? 
    Älskar speciellt sista meningen.

    "Ett litet barn ska väl inte behöva "tas ner på jorden" för att hon är nöjd med sig själv?"

    Ja herregud, så vi vuxna ibland tänker. Det är ju vi som ska lyfta upp barnen, bygga upp deras självförtroende (självklart utan att sänka andra på kuppen). Tids nog kommer livet, och Jante, och raserar lite av det vi försökt bygga.

    Den där meningen ska jag skriva upp, så jag inte glömmer den.
  • Nape
    adaeze skrev 2013-03-07 11:57:26 följande:
    Och helt ärligt. Låter det inte rätt sjukt att någon för det första ska behöva se det som ett problem att dennes barn är nöjd med sitt utseende och för det andra att folk ska kommentera att det nog är hennes fel också? alltså vadå "fel"? Vad är fel i att ungen är nöjd? Jag fattar verkligen inte. Skulle det vara mer rätt om dottern tyckte hon var ful? Eller svarade "nej det är jag inte" när folk kallade henne fin?
    Fast det är det här som är charmen med fl, tycker jag. Att man kan skriva om sitt största "problem" eller sin oro. Ventilera. Få tips. Och, som i det här fallet, kanske ändra tankesätt.

    Man fastnar lätt i sina tankar och sin oro. Att få ta del av andras tankar, ur andra synvinklar, är guld. Nu kanske TS har fått råd hon kan ta till sig, och istället för att oroa sig- se fram emot förskolestarten och vad det kommer att innebära för dotterns utveckling.


Svar på tråden Snart fyraåring som behöver komma ner på jorden?