• Strawliq

    Utbildning för att jobba på förlossning?

    Hej! Till hösten ska jag plugga upp lite betyg. Jag gick varken grundskolan eller gymnasiet i min ungdom då det var lite trassligt. Men nu när jag är 20 har jag tänkt ut vad jag vill i livet. Ända sen jag var liten har jag drömt om att jobba på en förlossning och tänker nu förfölja min dröm. Kommer läsa upp mina grundskole betyg i ett år nu innan jag läser en gymnasie linje. Men min fråga är nu: Vad ska man ha för utbildning för att jobba på en förlossning? Måste jag gå någon speciell gymnasie kurs på komvux eller folkhögskola? Efter det, vad ska jag gå för linje på högskola/universitet? Har försökt googla men hittar verkligen ingenting på hur man bär sig åt om man vill jobba på en förlossnings avdelning. Är det någon som har erfarenhet av detta eller kan hjälpa mig så jag kan börja planera lite?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-05-05 22:25
    Skriver från mobilen därför jag inte kan göra texten styckvis och därför allt ser lite konstigt ut!

  • Svar på tråden Utbildning för att jobba på förlossning?
  • Salsan

    Hur blir man barnmorska?


    För att få utbilda sig till barnmorska krävs att man har legitimation som sjuksköterska.


    Sjuksköterskeutbildning vid högskola/universitet 180 poäng (3 år) Legitimation av Socialstyrelsen - rätt att praktisera som sjuksköterska Barnmorskeutbildning vid högskola universitet / 90 poäng (1½ år) eventuellt magisterexamen Legitimation - rätt att praktisera som barnmorska
  • hhönan

    Undersköterska är en gymnasieutbildning
    Barnmorska = sjuksköterskeutbildning på högskolan 3 år, därefter jobba minst 1 år som sjuksköterska sedan vidareutbildning 1,5 år till barnmorska

  • Rani

    Barnmorska är det du ska bli om du vill hålla i förlossningen. Då ska du utbilda dig till sjuksköterska på höskola, jobba en viss tid och sedan vidareutbilda dig. Men där jobbar också undersköterskor som assisterar barnmorskan. Undersköterska blir man på gymnasiet/yrkeshöskolan/komvux. Sedan måste man nog ha ytterligare någon särskild kurs för att jobba på förlossningen men det låter jag vara osagt.

  • ScandinavianMom

    Du kan även bli doula. Då jobbar du med förlossningar och lär känna paren på ett helt annat sätt och du är med redan från början och helt till slutet.

    Jag läste till undersköterska för att jobba på förlossningen och jag jobbade där som sommarvikarie förra sommaren. Det är ett krävande jobb men jag kände att det svåraste med jobbet var hur sliten man är mellan kvinnorna. Jag ville hjälpa och stanna kvar och hjälpa till med andning och lugna ner kvinnor som var rädda men jag hade oftast inte tid att stanna kvar mer än 10 minuter. Jag var redan utbildad doula då och jag visste mycket om hur kroppen fungerar och vilka tekniker/positioner är bra att prova så jag kände att jag gjorde liten skillnad hos varje familj men inte nog.

    När mitt kontrakt gick ut så bestämde jag mig att bli doula på heltid och faktiskt njuta av att stötta gravida kvinnor och deras partner. Jag ångrar inte mitt beslut och jag känner att jag har bästa jobb i hela världen.

    www.doula.nu

  • riboflavin

    Om du vill jobba medicinskt på en förlossningsavdelning så finns ju alternativen undersköterska, sjuksköterska, barnmorska och obstetriker, i anslutning förlossningsavdelningen arbetar även gynekologer och läkare med exempelvis neonatalvård som specialistkompetens.  Även förlossningsavdelningar har ju administrativ personal så en väg att gå kan ju vara att bli medicinsk sekreterare eller liknande. 

    Undersköterska kan du läsa till redan på gymnasienivå, men som jag har förstått det så är tjänsterna på förlossningsavdelningar eftertraktade och konkurrensen är stor.
    Medicinsk sekreterare blir man enklast genom en YH-utbildning. Olika utbildningar har olika krav, men minst gymnasiekompetens och ofta krävs att man läst och blivit godkänd i vissa gymnasie kurser.
    De övriga yrkena kräver högskole- eller universitetsstudier som också de kräver att man först har fullgjort en gymnasieutbildning för att bli behörig till.

    Hoppas jag var till viss hjälp :) 


    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • Strawliq
    ScandinavianMom skrev 2013-05-05 22:32:53 följande:
    www.doula.nu

    Det där lät ju som en dröm! Läste lite på sidan men förstod inte riktigt utbildningen. Måste man alltså varit med på 3 förlossningar innan man kan blir det ? Så då måste jag alltså bli barnmorska så jag får förlossnings erfarenhet? Utbildningarna är ju bara i vissa städer men man man vara doula i alla städer eller hur fungerar det? Tack som fan !
  • ScandinavianMom
    Strawliq skrev 2013-05-05 23:01:58 följande:

    Det där lät ju som en dröm! Läste lite på sidan men förstod inte riktigt utbildningen. Måste man alltså varit med på 3 förlossningar innan man kan blir det ? Så då måste jag alltså bli barnmorska så jag får förlossnings erfarenhet? Utbildningarna är ju bara i vissa städer men man man vara doula i alla städer eller hur fungerar det? Tack som fan !
    Nej nej nej :) Du går doula utbildningen som är 2 hela helger med några veckors mellanrum. När du har smält all information och läst några böcker så kan du börja ta uppdrag (flesta behöver ett tag att tänka över allt som ingår i utbildningen men också för att bearbeta sin egen förlossningsupplevelse). När du har gått utbildningen så är du doula och kan börja jobba och ta uppdrag. Men det finns ett alternativ och det är att göra doulaprovet och sen skriva om 3 uppdrag som du har fått och då blir du en ODIS doula men det är inget krav för att du ska börja jobba!

    Jag gick utbildningen och sen efter att jag jobbade på förlossningen så började jag ta uppdrag och startade eget företag. Det är först nu några månader senare att jag blev ODIS doula.

    Du hittar dina första uppdrag oftast genom någon du känner eller så skriver du upp dig på listan över nya, förmånliga doulor och många får sina uppdrag från www.doula.nu. Du behöver alltså inte vara barnmorska :)

    Du bestämmer var du är doula men det är praktiskt att begränsa sig inom visst område för att du vill hinna till dina kunder när förlossningen börjar. Du hittar doulautbildning som är nära dig. Det finns utbildning i Stockholm, Göteborg och Lund just nu (av de jag vet om i alla fall). Du åker dit som är närmast och sen jobbar du och tar uppdrag på ditt område.

    En doula är stödperson för mamman och/eller paret som hjälper till med att förbereda dom fysiskt och psykiskt inför förlossningen och första tiden efter. Du träffar paret flera gånger under graviditeten och lär känna dom. Sen under förlossningen så ringer de till dig och du åker antingen hem till dom eller ni möts på sjukhuset, allt eftersom vad kvinnan vill göra. Du hjälper till med att vara emotionellt stöd, hjälper dom att behålla lugnet, vaktar deras "bubbla" och deras förlossningsplan, ser till att båda dricker, äter och går på toaletten, du hjälper till med att massera eller trycka eller bara att du är närvarande hjälper enormt. Bara att ha någon på plats som säger till paret att allt är normalt och allt går bra så lättar det och de kan fortsätta jobba tillsammans, en värk i taget.

    Doulor har inget medicinskt ansvar, gör inga undersökningar eller lyssnar eller känner på magen. Det är barnmorskans ansvar.
Svar på tråden Utbildning för att jobba på förlossning?