• k girl

    Varför saknar de flesta tjejer egna intressen?

    Jag tror att män per automatik tolkas som smalare eller mer intensiva i sina intressen än vad kvinnor generellt gör. Till exempel att en man som säger sig vara intresserad av musik till exempel tolkas som en skivsamlare medan kvinnan tolkas som att hon lyssnar på P3 och köper en skiva med skvalmusik då och då. Jag stötte på den uppfattningen ofta när jag var engagerad i indiescenen för dryga decenniet sedan. Trots att vi skrev fanzines, dj:ade, gjorde egen musik och så vidare.

    Jag tror förresten inte att jag var så specifik i mina intressen när jag hängde på dejtingsajter. Det kan till och med vara så att jag hade samma intressen listade som exemplifieras här ovan. Men för det första håller jag ju inte med om att det bara skulle vara konsumerande intressen (jag är intresserad av mat, men det innebär att jag är intresserad av matlagning, syltning och saftning och konservering, jag tillverkar korvar och pastejer, är ute i naturen och plockar bär och svamp, odlar potatis och grönsaker och bär, jagar etc). Jag är litteratur- och musikkritiker och tjänar således pengar på tre av mina intressen (att läsa, lyssna på musik och att skriva). Jag bloggar - initierat - om ett ganska smalt specialintresse och har gjort väldigt länge. Jag läser facklitteratur om kultur i allmänhet och kulturhistoria och postmodern teori i synnerhet. Jag älskar programmering! = en bråkdel av mina intressen.

    Jag är rätt övertygad om att om jag skrivit ner allt detta hade jag skrämt bort 98% av alla män som tittade på min profil. Jag var förresten 28 när jag och min man först började skriva åt varandra. Min man är förresten intresserad av posthistoria, det klämde han inte ur sig förrän vi flyttat ihop.

     

  • k girl
    Anonym (TS har rätt) skrev 2013-05-14 09:00:46 följande:
    Du har en bra poäng där! De tjejer som reggar sig på en dejtingsida är ju de som är singlar. Varför är de singlar, jo de har ju inget att göra, inga intressen där de kan träffa folk på ett naturligt sätt. Många människor som brinner för något (idrott, politik, föreningsliv etc) är tillsammans med någon som delar deras intresse, man har träffats genom intresset.
    Det här kan vara något av den ytligaste analys jag har stött på. Du har aldrig slagits av att människor kan vara intresserade av sådant de inte gör tillsammans med andra utan för sig själva? Eller möjligen av att den där kvinnan på andra sidan datorn är intresserad av just datorer, internet, sociala medier? Eller ska man hellre träffas på WoW-konvent?

    Men visst, lätt är det ju inte att hitta någon på ett bibliotek. Eller en skivmässa.
  • k girl

    Kan tillägga att jag hade skitroligt när jag var reggad på några dejtingsajter. Jag dejtade killar som var väldigt olika mig (och vi hade väldigt kul, om än det inte ledde till något annat än ett par dejter och i vissa fall vänskap), bland annat ett kortare förhållande med en doktorand i teknologi som gillade hårdrock och cross. Långt ifrån de kulturmänniskor, bokförläggare och musiker jag normalt umgås med och hänger med.

     Min exmake och jag hade vårt stora intresse gemensamt, och hur gick det? Åt pipsvängen. Jodå, det höll så länge vi bara ville ägna oss åt det intresset, men jag insåg att det inte var någon bra grund att bygga en familj på. Jag och min nuvarande man hade inledningsvis de "hushållsnära" och rätt generiska intressena gemensamt. Det är å andra sidan det vi umgås kring och det förtar inte det faktum att vi har intressen på skilda håll.

    Varför måste man vara så inskränkt? Vi har åtta år på nacken, och två barn. Fastän vi båda hade "mat, vin och resor" listade som intressen. 

  • k girl
    Anonym (TS har rätt) skrev 2013-05-14 09:25:20 följande:
    Men då kan de ju skriva vad de är intresserade av, inte allmänt svammel som mat och shopping. Alla gillar väl att äta och handla måste man om man ska kunna äta. Att resonera som vissa, att man skriver shopping för att man gillar heminredning, vilken jäkla karl har en spåkula och kan se det? Jag anser att ju mer svammel i profilen, lika mycket svammel irl. Profilen ska ju för fanken locka någon att bli intresserad.


    Tja, det är ju din och TS förlust om ni inte kan tänka er att se bortom det. Fast kanske lika bra för den potentiella dejten?
  • k girl
    Ascendere skrev 2013-05-14 09:36:48 följande:
    Det är klart de kan vara intresserade av sånt man gör ensam också, men frågan var varför så få tjejer på dejtingsidor har specifika intressen. 
    Nu förstår jag inte riktigt vad det är du argumenterar mot? Jag svarade på ett inlägg där inläggsskrivaren menade att kvinnor är registrerade på dejtingsajter för att de saknar intressen och därmed saknar mötesplatser där de kan träffa män (som är intresserade av samma sak). Får man inte bemöta sådant menar du?
  • k girl
    Anonym (kvinna 30) skrev 2013-05-14 10:23:40 följande:
    Mat: Tycker inte att det är ett "intresse" - alla äter ju?! Vissa är bättre på att laga mat än andra, men alla äter, så för mig låter det knäppt att nämna det som intresse. Då kan man lika gärna säga att man andas på fritiden!

    Vin: Har aldrig förstått det heller, vadå, betyder det att personen är alkis eller?

    Resor: Om man gillar att resa för att uppleva andra kulturer så är det väl ett intresse? Däremot om man bara reser charter för att ligga på stranden eller vid en pool, eller festa, då kanske man inte kan säga att det är ett intresse. Jag har för övrigt aldrig förstått varför folk åker utomlands för att festa? En bardisk ser likadan ut i alla länder, varför spendera flera tusen på att åka till ett annat land för att sitta i en annan bar. Då kan man lika gärna ta semester för att sitta hemma och supa.

    Shopping: Herregud, nej, det är inget intresse! Som någon skrev här så kanske man handlar kläder för att man är intresserad av mode, eller inredningsprylar för att man tycker om inredning, men då är det ju mode/inredning/etc som är huvudintresset, inte själva shoppingen.

    Träning: Kanske inte om man svensson-tränar på gym eller friskis,  men att träna något specifikt t ex karate eller fotboll är väl ett intresse? Det tycker jag i alla fall.
    Med lite fantasi går det ju faktiskt att räkna ut att där någon ser något "som alla gör, somliga lite bättre än andra" kan vara ett intresse. Man kan ju lika gärna säga att det är knäppt att musik är ett intresse, för "musik är väl något som alla gillar": det är något som sträcker sig från att lyssna på skvalradio till att samla på rara skivor och totalt grotta in sig i en obskyr label som gav ut postpunk under fyra års tid. Du samlar på skivor, varför skulle det vara ett intresse i högre grad än att samla på viner, åka på vinresor och gå på vinprovningar?

    Jag förstår i överhuvudtaget inte det här behovet av att klanka ner på och bedöma andras intressen, är det för att man vill känna sig lite bättre än andra? 
  • k girl
    Anonym (TS har rätt) skrev 2013-05-14 10:36:31 följande:
    Då kan man skriva vinprovning. Annars är risken stor att man tror att det betyder att dricka husets vin på diskot på lördagkvällen.
    Skulle du göra samma antagande om en man sade sig vara intresserad av whiskey?
  • k girl
    Anonym (kvinna 30) skrev 2013-05-14 11:20:48 följande:
    Jag har träffat folk som inte är särskilt intresserade av musik. Så musik är verkligen inte något alla gillar. Och om man sätter på radion i bakgrunden när man diskar, skulle du kalla det ett musikintresse? 

    Frågan som jag fetstilat får du väl ställa till någon som tycker så?

    Ang den andra frågan, jag vet inte, men det verkar inte spela så stor roll eftersom du redan bestämt dig.
    Nej, du har rätt. Musik är verkligen inte något alla gillar. Jag förde bara över ditt resonemang till ett annat exempel, om nu inte det framgick. 

    Nej, jag skulle inte kalla det ett musikintresse, lika lite som jag skulle kalla någon som är passionerat intresserad av mat - ta till exempel Edward Blom - som att sakna intresse för att "mat är något alla äter". 
  • k girl

    Lisa Förare-Winbladh är ytterligare ett sådant exempel på en person som har mat som sitt stora intresse. Hon lever på det också (som matskribent). Hujedamig! Mat är ju något man måste äta!

  • k girl
    Gweny skrev 2013-05-14 16:32:45 följande:
    Jag är en tjej som skiljer mig lite från mängden då. har lite mer ovanliga intressen som tex brädspel/rollspel och åka på medeltida arrangemang. Men även dataspel, scifi/fantasy-nörd och väldigt historia-intresserad, främst då medeltiden & krigshistoria. Sen är jag även hunduppfödare, med stort hundintresse såklart. så räkna inte ut oss alla.
    Vad är ett "vanligt" intresse och vad är ett "ovanligt" intresse? Jag tror att det är ett rätt ovanligt intresse med molekylär gastronomi, som ett par av mina vänner ägnar sig åt, för att nämna ett exempel på mat som intresse. I mina öron låter det inte ovanligt att vara intresserad av fantasy, roll- och brädspel eller historia. Om man nu inte är väldigt nischad.
Svar på tråden Varför saknar de flesta tjejer egna intressen?