Hur rengöra gjutjärnspanna?
Hej,
Behöver proffs hjälp här.
Hur rengör man en gjutjärnspanna, så den håller längre?
Hej,
Behöver proffs hjälp här.
Hur rengör man en gjutjärnspanna, så den håller längre?
Man ska diska ur den lite snabbt med hett vatten - absolut INGET diskmedel.
Efteråt kan man smörja in den med olja om den ser lite torr ut.
(Ger tips som jag inte fått att funka till 100%, jag tycker min panna vill rosta trots att jag följt råd på internet. Det som gör att pannan ser riktigt fin ut är om jag steker plättar i den, med mycket smör. Eller friterar, så den får koka med olja ett tag. Då blir den så svart och fin, tills nästa gång jag använder den i alla fall.)
Med bara hett vatten och så kan man olja in den ibland.
Men jag tog till rejäla metoder med en stekpanna jag provat allt med. Tog sandpapper till den och sandpapprade botten tills den var alldeles som ny. Sen hällde jag på en hel del olja och lät den stå på plattan i typ två dygn på låg värme.
Sen dess är den klockren igen. Efter lite inkörningsproblem och idag, tre månader senare är den fint svart igen
Lite rost gör inget, det blir bara mer järn i maten....... Spola ur med vatten som sagt och olja in om det känns bra men det är inget måste för funktionen.
Oljade den när den var ny och körde en dag i ugnen på låg värme, gjorde om det tre år senare då jag ibland slarvat och haft lite diskmedel i som torkade ut den. Diskar 90 % av ggr med endast varmt vatten och torkar den direkt på plattan.
Sitter det mycket i botten så skrapa med rakbladsskrapa. Täck boten med ett lager grovt salt och sätt på plattan hög värme i ca. 1 timme. Så gör man med stekbord på restaurang.
Koka upp vatten i den. Sedan lyfter du över den till diskbänken och rengör med diskborste och bara hett vatten. Sedan ställer du den på den varma plattan så vattenresterna får ånga bort (för att slippa rost). Smörj in med matolja då och då, när den ser lite torr ut.
Ska man efter diskning utan diskmedel ställa den på plattan på hög värme så all vatten avdunstar? Så det inte blir fukt och sedan rostig?
Förstör inte stålull pannan?
Vill du bli av med rost kan du låta den ligga i vatten+citronsyra, diska med diskmedel och sedan oljar du den in och ut tjockt laget olja låt gärna stå i ugnen några timmar i värme och suga i sig oljan. Detta är alltså inte vardagstvätt utan ifall den har MYCKET rost. Använde detta på ett gjutjärns strykjärn som såg helt sönderrostad ut tvådygn i citronsyrelösning, lite skrubbning , disk och sedan olja och det ser ut som nytt :). Till vardags kör jag hett vatten genast efte användning, stålull vid behov och torka på eftervärmen, och aldrig diskmedel. Ser den torr ut oljar jag in den och låter stå på varm platta och suga i sig
Pigglet: Gör det kanske 1-2ggr/år viktigt att man oljar noga efter. Vanligtvis skrapar jag bara o sen kokar ur med vatten ev stålboll (utan medel)