• Pokergirl

    Kvinnliga företagare - här är vår tråd

    Tänkte starta en tråd för oss kvinnliga företagare. Ett diskussionforum där allt som har med företagande att göra kan diskuteras.

    Moms, reklam, skatter, bokföring, marknadsföring, ekonomi, starta eget.... Här hjälps vi åt, företagande är inte lätt alla gånger!

  • Svar på tråden Kvinnliga företagare - här är vår tråd
  • skriva

    Annakay: det jag är rädd för med F-skattsedel är preliminärskatten. Den ska ju in varje månad oavsett hur mkt pengar man har tjänat. Jag har inga marginaler för att kunna betala in flera tusen om jag inte har fakturerat något just den månaden. Usch, det känns som ett jättestort hinder. Jag förstår ju varför folk tar lån för att starta företaget, men det ska ju också betalas av, och jag dras ju redan med CSN-inbetalningarna. Det känns osm att man måste vara säker på att tjäna så mycket, och ha stadiga kunder för att klara alla inbetalningar.

    Jag har bara tre stadiga kunder och det är småjobb som kommer varannan månad. Inget att byga verksamheten på. Resten är engångskunder.

  • Iroyg

    skriva:
    Jag angav att jag skulle tjäna 13000 kr första året, så jag betalar relativt lite varje månad. Man kan ange att man tjänar 0 kr om man vill. Jag sparar undan ungefär hälften av det jag får in för att kunna betala in till skattekontot senare. Man kan sätta vilket belopp man vill, huvudsaken är att man sätter undan skatten på det man får betalt så att man kan betala in det sen. Den summa man angett som beräknad inkomst när man söker F-skatt räknas liksom inte hos FK när de beräknar ens SGI när man är i uppstartfasen.

  • skriva

    Annakay: Aha!

    jag pratade nyss med skattemyndigheten och de sa samma sak som du om prel.skatten.

    Ska undersöka det där med SGI också.

    Tack!

  • Ralleröj

    skriva och annakay

    jag inser nu när jag fått hem mina papper att jag angett på tok för högt prel skatt!!!! jag fick panik och mailade min handläggare på skattemyndigheten som sa att jag skulle fylla i en prel självdeklaration så skulle det ändras.... kan jag fylla i 0 kr där tror ni?

  • carfer1

    Ninnsan! Tack, ska genast kolla webben efter info om detta program!

  • Iroyg

    Ralleröj:
    Det tror jag absolut, lägger de sig i så är det bara att säga att man inte räknar med att gå med vinst i början och tänker lämna in en ny preliminär deklaration när pengarna kommer in. Men bara för att man inte räknar med att gå med vinst så måste man väl fortfarande betala mellanskillnaden på in- och utgående moms (om det blir nån) va? Jag menar, betalar jag 100 kr i moms för en vara jag köper in och får in 150 kr i moms när jag säljer den så måste jag ju betala 50 kr till skattekontot vare sig jag går med vinst på den affären eller inte.

  • Ralleröj

    annakay.
    Ja det där med momsen kommer man inte ifrån. Efter att jag skrivit här ringde jag skatteverket och bad dem hjälpa mig fylla i den prel deklarationen. och jag skrev bara 10 000 i nettointäkter men momsen räknade jag ut ganska så exakt, jag frågade om de jämförde dessa två (tre) rutor och svar, men han sa att de inte gjorde det. För jag förklarade för honom att jag hällre skriver för lite och sen sätter undan pengar.. ja.. precis som ni skrev där uppe

  • Tummy

    Åhå, den här tråden har jag letat efter. Jag är egenföretagare sedan 2000 och har dessutom varit ensamförälder i några år. Nu ska jag och min nye make ha barn i maj, och det är ju verkligen inte lätt att få FK att förstå att mitt företag (som jag har av nödtvång, för ingen anställer filmöversättare och speakers, det finns bara frilansare)inte har gått superbra och jag inte är en sån där eldsjäl som kunnat lägga ner 90 timmar i veckan på att jobba, eftersom jag också försökt uppfostra ett barn.

  • Tummy

    Ralleröj - japp! Men jag kan ju meddela att en film tar några dagar att översätta. Så man ser sig rätt mätt på den.

Svar på tråden Kvinnliga företagare - här är vår tråd