• Cheeses

    Slapp efter förlossningen och mörkad journal

    Men hur är sexlivet för dig då? Du nämner bara din man?

  • Cheeses
    Anonym (En till) skrev 2013-09-20 10:06:55 följande:


    Säg att du vill ha perinealskydd, då slipper du iaf med största sannolikhet problem med rumpan efteråt. Och krysta inte för fort, se till att låta bebisen ligga och "tänja" lite på väg ut. Kan också nämna att min bebis var väldigt stor (huvudet var flera cm större än vad det brukar vara) så det bidrog säkert också. De allra flesta får ju inte såna här komplikationer så jag tycker inte du ska oroa dig.

    Tyvärr så stämmer det INTE att de allra flesta inte får sådana här bekymmer. Den senaste vetenskapliga rapporten som kom ut visar att så många som 40-50 % av alla kvinnor som fött vaginalt blir inkontinenta och/eller får framfall och/eller får bestående smärta vid samlag. Tyvärr är det VÄLDIGT vanligt!
  • Cheeses
    Anonym (ö) skrev 2013-10-02 17:41:20 följande:
    Hur vanligt är det att sånt här händer undrar jag, kan ju inte vara så vanligt att man inte får hjälp och att det inte löser sig :/

    Alltså kvinnokroppen är ju skapt så att ca 40-50 % av de som föder barn får bestående men på funktionen i underlivet efter en vaginal förlossning. Sjukvården kan ju inte fixa allt idag tyvärr. Sen är det ju så att en del kvinnor inte får hjälp med att fixa till, men det är ändå en stor del som inte sjukvården kan fixa till. Det går liksom inte att bota framfall, det går att operera för att kanske minska besvären, men återfallsrisken är väldigt hög. Analinkontinens är även det väldigt svårt att bota. Det är ju så att kvinnokroppen är rätt dålig på att föda fram ett barn med tanke på att så många får livslånga besvär efteråt-.
  • Cheeses
    Lillkossan skrev 2013-10-02 18:09:59 följande:
    Det är tyvärr vanligt. Min gynekolog sa att slidväggsframfall är så pass vanligt att hon inte nämner att patienterna har det om dom inte själva är medvetna om det. Enligt henne var det mer regel än undantag.

    Ja det har jag också hört... de flesta får ju faktiskt förslappade slidväggar av att föda vaginalt. De som räknas in i de 40-50 % som får bestående men på funktionen är de som har besvär av sina förslappade slidväggar. Läst någonstans att 70 % av de som föder vaginalt för förslappade slidväggar... man blir ju mörkrädd Förvånad
  • Cheeses
    kk kk skrev 2013-10-03 08:58:23 följande:
    fast dom siffrorna låter bra höga, med tanke på att ks inte existerade i praktiken under tiden för de tidiga babyboomarna under förra seklet. med de siffrorna borde ju samtliga kvinnor varit förstörda.

    var kommer siffrorna ifrån? 

    googla "förlossningsskador" och "framfall"
Svar på tråden Slapp efter förlossningen och mörkad journal