Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling och annan viktig info som MVC - och förlossningspersonal brukar hoppa över

    myskatt skrev 2013-10-29 08:21:51 följande:
    Vi hade skrivit i förlossningsbrevet att vi ville ha sen avnavling. När sonen sedan kom med navelsträngen två varv runt halsen och fått hjälp med sugklocka då hjärtljuden gick ner till 50 velade de fram och tillbaka. Skulle de behöva ta med honom ut då han inte började göra ljud ifrån sig.

    De lät honom ligga kvar när de såg att han piggnade på sig. Vi fick vår sena avnavling.

    Hemsk tanke om han verkligen kommit ut helt livlös, strypt och de hade fått springa efter en sax!

    Hemska tanke om han hade blivit avnavlad!
      .


    Passar på att påminna om det här som avnavlingsforskaren Judith Mercer berättade om i en intervju  (min översättning)


     


     ”Jag hade en uppenbarelse vid en hemförlossning 1979. Ett barn som föddes mycket snabbt, med navelsträngen 2 ½ varv runt halsen, var vit som ett lakan, slapp och lealös och andades inte. Jag var riktigt rädd att jag inte skulle lyckas återuppliva honom. Jag placerade honom på sängen, virade omedelbart undan navelsträngen från halsen, torkade och stimulerade honom, men utan att han visade några livstecken. Pulsen var långt över 100 och navelsträngen pulserade kraftigt. Jag märkte att i takt med att blodet pulserade tillbaks till honom ändrades den blekvita färgen till rosa. Efter ca 1½ minut började han sträcka på armar och ben, öppnade ögonen och tog ett försiktigt andetag. Sen tittade han på oss som om han undrade "Varför denna uppståndelse?" Och han skrek inte. Eftersom jag på den tiden trodde att barn måste skrika försökte jag få honom att göra det, men utan att lyckas .


     Han ammade mycket bra, och när jag senast såg honom, vid ett års ålder,  var han ett helt normalt barn.   Jag visste att jag hade sett ett mirakel, ett som jag aldrig skulle fått uppleva på sjukhuset. Där skulle vi ha klippt navelsträngen och tagit iväg barnet för återupplivning. Därmed skulle vi ha förnekat honom just det han behövde - möjligheten att få ta emot det blod som under födelseprocessen pressats ut ur hans kropp och som p.g.a. den strama navelsträngen runt halsen inte kunde pulsera tillbaks till honom .  


     Detta kom att markera början till min forskarkarriär. Jag lovade att vid någon tidpunkt i mitt liv skulle jag forska på det jag nu hade sett men inte helt förstod. Det var alltså en personlig erfarenhet som kom att leda mig in i mitt forskningsområde. När jag började fråga kollegor om deras avnavlingsmetoder fann jag en stor variation i både utövande och uppfattningar. När jag sökte i litteraturen fann jag en allmän brist på evidensbaserade rekommendationer för avnavlingspraxis. Allt verkade vara bildat på personliga åsikter eller grundat på felaktiga eller inkonsekventa forskningsresultat. Men samtidigt märkte jag att etiologin (läran om orsakssamband ) gällande många problem som nyfödda drabbas av inte var känt, och fortfarande inte är känt. Symptomen är ofta motsatsen till vad som händer när man väntar med att klampa navelsträngen. Jag märkte också att dessa problem sällan uppstår i miljöer där barnet har en naturlig fysiologisk övergång. Så jag undrade om tidig avnavling kunde orsaka några av dessa problem. ”

  • abuelita
    Carniwhore skrev 2013-10-31 12:35:17 följande:
    En fråga som någon kanske kan svara på. Jag ska ha mitt andra barn vilken dag som helst. Nu sist när jag var hos bm och pratade om sen avnavling och så vidare och frågade om östra och Mölndals inställning till detta så berättade hon att de kör med detta nu. Dvs de klampar navelsträngen för att ta provet sedan väntar de med att klippa 3-4 minuter. Jag vill inte att de ska klampa navelsträngen för provet, går det att undvika? Tänker att om den en gång klampas så måste ju blodflödet hindras och saktas ner väldigt mycket även om de sedan släpper på klappningen igen, eller? Sedan låter 3-4 minuter inte som speciellt länge alls. Hur länge kan det ta tills navelsträngen pulserat färdigt?

    Du har din fulla rätt att säga nej till detta prov (och allt annat som du inte vill att de ska göra). Men det är viktigt att påminna personalen flera gånger innan barnet föds, och även skriva det i förlossningsbrevet.  Dessutom är PH-provet inte till någon nytta för barnet, utan det tas för personalens skull. .
    .


    Läs  #7605 i gamla tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-758.html


    .
     Läs även denna FL-tråd, som  handlar om ph-provet:


    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m64764427.html


     


    Carniwhore skrev 2013-10-31 12:37:45 följande:
    Hon berättade alltså att de klampar för att ta provet och sedan släpper de klampen och låter blodet pulsera innan de slutligen klipper.

     


    Följande är en kommentar av en bm ( danska, men verksam i Sverige) :
    .


    "Och på många ställen tas ett Ph-prov från navelsträngen direkt efter barnet född, då blir det hål och blödning. Och för att göra detta måste man klampa direkt med finger eller piang, sen kan man släppa igen, men navelsträngen är tryckt ihop och det blöder från det lilla hålet, fast man vänter med att klippa...och föräldrarna är lurade. Cirkulationen är strup eller ändrad och det är det som har betydelse”


     

  • abuelita
    Bisquit skrev 2013-11-01 08:56:37 följande:
    Så om man klampar en navelsträng går det inte att "klampa upp" den igen? Utan trycker man ihop den är den förstörd?


    Om man "klampar" tillfälligt med fingrarna kanske den inte blir förstörd? Jag vet faktiskt inte. Vad hon menade med "Cirkulationen är strup eller ändrad och det är det som har betydelse”, vet jag inte heller .    Men det blir ju ändå ett lite hål, som kan blöda, och  provtagningen  är förstås  ett onödigt störningsmoment i den så viktiga  och känsliga första bondingen.  Så eftersom barnet ändå inte har någon nytta av provet ........varför inte avstå?
    .
    Inte minst med tanke på  den här debattartikeln i Dagens Medicin, av bm-förbundets ordförande:
    .

    Överdiagnostik och skadliga rutiner i förlossningsvården


    "Många rutiner i svensk förlossningsvård, som att ta prov från nyföddas navelsträng samt ge livmodersammandragande läkemedel till nyförlösta mödrar, är onödiga och ibland direkt skadliga, skriver Ingela Wiklund."

    Läs mer.... 


     Och så här skrev redaktören för  Jordemodern ( bm-förbundets tidskrift) i sin artikel Fatta rodret och sätt ut kursen!   (Nr 7–8 • juli–augusti • 2012)     : 
    .
    " Vi avnavlar tidigt, ibland omedelbart, trots att vi vet att det påverkar barnet – ännu inte hur. Vi inför rutiner som blodprovstagning av ph och syrabas-status på alla friska barn, trots att ingen egentligen efterfrågar det. Vi gör det för att ha ryggen fri och för att bli duktiga på att ta prover. Vi kallar det kvalitetssäkring, ett mått på bra och säker vård. Detta är inte längre försvarbart. Det finns andra sätt att vårda friska gravida och födande kvinnor och deras barn. Det har vi evidens för. Barnmorskor måste konsumera forskning, vi måste läsa på. Vi har ett autonomt yrkesansvar, nu handlar det om att ta det.  " 
    (länken funkar inte för tillfället....eller inte längre? )
      

          
  • abuelita
    Elessario skrev 2013-11-01 10:33:23 följande:
    Måste ta upp detta innan förlossningen men behöver lite mer kött på benen känner jag.. Vad brukar argumenten för tidig avnavling vara? Och finns det någon fördel som är vetenskapligt bevisad? Och vad säger du om detta: www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyhete... Och ang. Cytotec... Detta säger ju mest att dosen är avgörande.. Om värkstimulerande skulle behövas vad tycker du ska göras/användas? www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-.../

    I den studien var det märkligt nog tidig avnavling i båda grupperna.
    .

    Argumenten för tidig avnavling brukar vara gulsot, blödningsrisk för mamman, barnet måste iväg till upplivningsbordet snabbt, barnet kan får "för mycket blod", etc , och vissa vill klampa snabbt för att ta pH-prov, . 
    .
    Men enligt seriös forskning finns det inga negativa effekter av sen avnavling, utan tvärt om.  


    Enligt den senaste Cochrane analysen är det ingen signifikant skillnad angående blödningsrisken för mamman om avnavlingen sker sent eller tidigt:  


    Effect of timing of umbilical cord clamping of term infants on maternal and neonatal outcomes.  Published Online: 11 JUL 2013
    .


    "Maternal outcomes:  .......There were no significant differences between early versus late cord clamping groups for the primary outcome of severe postpartum haemorrhage "
    .


    Men den här  brittiska studien visar att det är större risk för post partum blödning  om man föder på sjukhus  jämfört med  planerad hemförlossning:
    .


    Comparing the odds of postpartum haemorrhage in planned home birth against planned hospital birth: results of an observational study of over 500,000 maternities in the UK
    .


    "Conclusions
    Women and their partners should be advised that the risk of PPH is higher among births planned to take place in hospital compared to births planned to take place at home, but that further research is needed to understand (a) whether the same pattern applies to the more life-threatening categories of PPH, and (b) why hospital birth is associated with increased odds of PPH. If it is due to the way in which labour is managed in hospital, changes should be made to practices which compromise the safety of labouring women. "

    .


    Enligt ovan nämnda  Cochrane analys är det en ökad risk för gulsot vid sen avnavling, men enligt den svenska studien (vilken Cochrane märkligt nog uteslöt), som presenterades  2011,   stämmer inte det:


     " Man observerade inte någon ökad risk för gulsot eller andra komplikationer efter den sena avnavlingen."


    .


    Så här förklarar David Hutchon (brittisk obstetriker ) i sin artikel  EARLY VERSUS DELAYED CORD CLAMPING AT BIRTH; IN SICKNESS AND IN HEALTH  (funkar tyvärr inte att länka)  :
    .


    (jaundice= gulsot)
    .


     "CONCLUSION
      Early cord clamping is not necessary for active management of the third stage of labour, and in view of the clear evidence that it has a significantly harmful effect on the neonatal circulation, it cannot be justified to facilitate neonatal resuscitation, cord blood gases or cord blood banking. There is no evidence that early cord clamping  reduces the risk of neonatal jaundice or polycythemia. "


     


    "Jaundice


    Neonatal jaundice is common and mild jaundice is considered to be physiological. Phototherapy is advised when the bilirubin reaches a certain level. An increased need for phototherapy is commonly thought to be an adverse effect of a physiological transition from the Cochrane review (20). This aspect of the review, however, has been strongly criticised on the grounds that the result relied heavily on one unpublished trial in which the paediatricians were not blinded to the timing of cord clamping and the decision for phototherapy was not based on consistent bilirubin levels. A recent large randomised controlled trial, not included in the current Cochrane review, in which the paediatricians were blinded and there was a strict protocol for initiating phototherapy, showed slightly more use in babies after early cord clamping (17). "

    .


    Cytotec kan jag för lite om för att våga uttala mig,  eller komma ihåg vad som tidigare skrivits, men sök gärna  både i den här tråden och i den gamla.
    .


    Likaså gällande värkstimulerande dropp . 
    Se t.ex. tråden Värkstimulerande dropp! För er som ska föda vaginalt ta er tid att läsa detta.


    .
    Men värkstimulering behövs sällan eller aldrig  vid planerad hemförlossning, där mamman känner sig trygg och får styra över sin förlossning själv .   Så försök se till så det blir så lite störningsmoment som möjligt.... i en lugn trygg vrå, med dämpad belysning. Gärna musik (som du valt själv) . 
    .
    Eller stanna hemma.

    .
    Den här minst sagt "intressanta" artikeln kan faktiskt vara värd att ta sig en funderare  över:  The dreadful conspiracy ‘they’ don’t want you to know about    

  • abuelita
    Bisquit skrev 2013-11-04 08:47:39 följande:
    Jag är lite rädd för värkstimulerande dropp.

    Sist vr det på håret att jag skulle få det. Mina krystvärkar var korta och rätt så svaga. ( tror jag, jag kunde ex hålla emot utan direkt ansträngning )
    Detta resulterade i att dotterna fastnade med huvudet när hon var halvägs ute med huvudet. Det var ju bara att vänta på nästa krystvärk...

    Iofs så var det väl ingen större fara, hon var lite ramsne första dagarna bara...

    Jag vill verkligen inte bli pressad att barnet måste ut nu!! Och det tyckte jag inte att jag vart heller ( födde på mälarsjukhuset i eskilstuna )

    Men samtidigt var det läskigt att höra att hjärtljuden gick ner....

    Om man blir värksvag kan man få fart på oxytocinproduktionen med hjälp av beröring. Fotmassage t.ex.  Massera bröstvårtorna  då och då lär också vara effektivt.
    Viktigt att man får ha det så lugnt som möjligt i rummet, med dämpad belysning och musik  (som man själv valt ). Och förstås välja ställning själv. Då brukar man inte välja att ligga på rygg, eftersom den tunga livmodern  då trycker på mammans vena cava,  det kärl som transporterar blodet tillbaka till hjärtat. Blodflödet till båda mamman och barnet hindras alltså, vilket bl.a. innebär att mamman kan få  svimningskänslor och barnets hjärtljud går ner.


    Men tyvärr är det inte alla som jobbar på förlossningen som tar hänsyn till det här  (bl.a. för att de är underbemannade) , så det kan bli många onödiga störningsmoment , med både slammer och pladder och mycket spring. Och det är inte ovanligt att man blir nedtvingad på rygg.


    När man känner sig trygg med personerna som närvarar  gynnas den egna oxytocinproduktionen, och förlossningen förlöper då så mycket bättre.  En doula är verkligen att rekommenderar.  Doulan har  även en lugnande inverkan på partnern, vilket i sin tur gör att den födande kvinnan känner sig tryggare. .

  • abuelita

    Enligt denna studie; The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery ,  minskar behovet signifikant  av både igångsättning och värkstimulering om man äter 6 dadlar om dagen under de 4 sista veckorna av graviditeten. Dessutom ökar chanserna för en gynnsam  förlossning.



    PubMed: The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery.  Jordan University of Science and Technology
  • abuelita
    abuelita skrev 2013-11-04 18:27:25 följande:
    Enligt denna studie; The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery ,  minskar behovet signifikant  av både igångsättning och värkstimulering om man äter 6 dadlar om dagen under de 4 sista veckorna av graviditeten. Dessutom ökar chanserna för en gynnsam  förlossning.

    PubMed: The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery.  Jordan University of Science and Technology
    .

    Det här med dadlar är verkligen intressant!! 


    Det minskar tydligen post partum blödning också.
    .


    Comparing the Efficacy of Dates and Oxytocin in the Management of Postpartum Hemorrhage.


    .


    Preggies:   Eating dates helps you birth easier!

  • abuelita
    abuelita skrev 2013-11-05 00:26:02 följande:
    .

    Det här med dadlar är verkligen intressant!! 


    Det minskar tydligen post partum blödning också.
    .


    Comparing the Efficacy of Dates and Oxytocin in the Management of Postpartum Hemorrhage.


    .


    Preggies:   Eating dates helps you birth easier!



    Jungfru Maria under värkarbete vid en dadelpalm .


    "According to the Qur'an, the pains of labor took Mary to the trunk of a palm tree. The voice of Gabriel or Jesus consoled her and told her that God miraculously provides water to drink and dates to eat."

    Wikipedia
  • abuelita
    Bisquit skrev 2013-11-05 10:17:13 följande:

    Aj då, då ligger jag risigt till... *skratt*
    Ingen får röra mina fötter ( olycka när jag var liten ) och jag tål inte heller beröring av bröstvårtor...

    Jag valde faktiskt själv att ligga på rygg, jag fick inte till det med krystvärkarna på något annat sätt.
    Värkarna kom i ett utan paus, hade dessutom dubbelvärkar. Så jag orkade varken stå eller sitta. Kommer tom ihåg att jag tänkte, snälla bara 5 sekunders paus så jag får hämta andan / ta ett djupt andetag. Det vart lite panik-förlora-kontrollenkänslan. Hade jag bara fått en mikropaus hade jag säkert kunnat hantera smärtan bättre. 
     Det var Bm som till slut "tvingade" över mig på sidan och sen hjälpte mig med krystvärkarna med hjälp av handukstricket.
    Mycket bra trick, rekommenderar verkligen!!

    Ut kom ju bebisen iallafall, Även om det gick fort för att vara första gången. Får skynda mig in nästa gång så jag inte föder hemma i trappen...
    Glömde poängtera att man kan massera bröstvårtorna själv.  Men om man inte ens tål den egna beröringen kan det nog bli problem. Gissar att du då inte heller tänker amma? 
    .
       Vad tror du om dadlar då?  
     
Svar på tråden Sen avnavling och annan viktig info som MVC - och förlossningspersonal brukar hoppa över