• Guldtrollsmamman

    Aspergersföräldrar som vill utbyta tankar och erfarenheter

    Jag undrar om det finns några Föräldrar till barn med Aspergers här som vill utbyta tankar och erfarenheter? Om hur man får skolan och vardagen att fungera så bra som möjligt? Som kan ge stöd när man känner sig helt uppgiven av trötthet och omvärldens oförstående. Någon som också funderar på hur den älskade ungen ska klara sig i framtiden?

  • Svar på tråden Aspergersföräldrar som vill utbyta tankar och erfarenheter
  • Blixa
    Guldtrollsmamman skrev 2013-10-10 00:04:25 följande:

    Min dotter var väldigt svår med nagelklippning tills hon började klippa o fila själv. Numera klipper hon ofta ofta på egen hand pyttelite så det knappt syns varje gång. Har ditt barn försökt klippa själv, om inte kanske du kan försöka få honom att prova, eller bara fila?
    Tack för tipset, men det har jag provat. Han har inte motoriken till det ännu och vill inte! Hoppades att någon skulle ha en mirakellösning. ;)
    Äsch! Jag klipper när han sover. Det funkar.

    Resan vi gjorde var till ett all inclusive-hotell. Det underlättade enormt. Maten var t ex i samma lokal vid samma tid varje dag. Stor buffé så han kunde välja vad han ville, d v s bröd med smör, spagetti och köttfärssås, vaniljglass - varje dag! :)

    Han var också väldigt nöjd med att det fanns ett schema för hotellets aktiviteter, t ex minidisco varje kväll samma tid med samma låtar i samma ordning. :)

    Rekommenderas varmt!        
  • Liljan77

    Kikar in här.
    Har en son med as. Han är 7 år, blir 8 i jan, o fick sin diagnos dec-11, en månad innan han fyllde 6 år.
    Fast jag visste att det var något som inte *stämde* långt innan dess.
    Men jag fick bara höra att jag var en nervös o osäker första gångs mamma av bvc.
    Dagis tyckte redan från början då sonen började där vid 18 månaders ålder att han skiljde sig lite från jämnåriga,men det var först när han var runt 4 år som de tyckte det började bli lite problem.
    Så med uppmuntran o stöd från dagispersonal tog jag kontakt med hab.

    Än så länge har vi inte haft några större *problem* med sonen.Han har sällan utbrott då han blir jätteledsen o slår i saker/sig själv.
    Så länge vi inte stressar honom o han får följa sina mönster så flyter det på....för det mesta.
    Han är social,men vill/kan inte vara mitt i, utan håller sig utanför. 
    Som tex i skolan så står han gärna o tittar på när barnen leker,men är inte själv aktiv i leken.
    Dock har han nu börjat säga att han tycker det är tråkigt att vara ensam på rasterna så vi har pratat med lärarna o hoppas att det ska ändras.
    Det går inte så många barn i sonen klass. Det är fler barn som har diagnoser så de delade på klassen.

    Han tycker väldigt mycket om sång o dans.
    När han kommer hem från skolan går han direkt till datorn o selar spel på fb o lyssnar på samma bestämda sånger på youtube. Eller så stänger han på wii:et o dansar till samma sånger.
    Får han inte göra detta så blir han fruktansvärt ledsen o slår sig själv eller i väggarna.
    Att vilja göra sig själv illa har han börjat med nu de sista månaderna o det kunde jag inte riktigt hantera från början.

     

  • Kraftverk
    Blixa skrev 2013-10-09 15:39:42 följande:
    Vi är lyckligt lottade med sömn. Sonen somnar så fort han lägger huvudet på kudden. Däremot vaknar han till ganska många gånger per natt... Hoppas att ni snart får kontakt med hab. Kanske bolltäcke skulle kunna vara något för din kille?     

    Bolltäcke har jag faktiskt inte tänkt på, annars känns det som om vi har funderat och provat det mesta. Något att ta upp med hab etc framöver. Hans problem är att han har så otroligt svårt att somna i långa perioder, han är ofta vaken till framåt midnatt, vilket gör att han är jättetrött på morgonen och rutinerna som i vanliga fall är svåra och jobbiga att få till blir förstås ännu värre då. När han väl har somnat sover han däremot jättebra, han är näst intill okontaktbar fram tills den långa väckningsprocessen börjar.

    Just nu sover han faktiskt hos sin lillebror, vi flyttade in sängen i lillebrors rum för att se om det kanske kunde hjälpa honom att få ro. Att somna i samma rum som någon som redan ligger lugnt och sover. Man blir ju liksom desperat till slut och vill prova allt. :)   
  • Fatheya
    Blixa skrev 2013-10-10 09:43:34 följande:

    Sonen har ett helt extremt Minecraft-intresse. Fler som fastnat för det spelet?



    Japp, min son älskar det. Nästan lika mycket som han älskar lego.
    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Kraftverk

    Ja, Minecraft är stort här också - sonen har till och med sparat till en egen dator för att sätta upp en Minecraft-server... Intresset är stort även hos klasskompisar och andra jämnåriga, och det är roligt när aktiviteter som passar sonen för dem tillsammans. De får något att prata runt, samlas kring och göra som fungerar bra för honom. Ibland spelar de tillsammans vid en dator, ibland var och en på sitt håll men träffas i sin "värld". (Och jodå, ibland gör de andra saker än att sitta vid datorn också... Flört)

  • Blixa

    Fatheya skrev 2013-10-10 09:49:05 följande:

    Japp, min son älskar det. Nästan lika mycket som han älskar lego.

    Kraftverk skrev 2013-10-10 09:52:40 följande:
    Ja, Minecraft är stort här också - sonen har till och med sparat till en egen dator för att sätta upp en Minecraft-server... Intresset är stort även hos klasskompisar och andra jämnåriga, och det är roligt när aktiviteter som passar sonen för dem tillsammans. De får något att prata runt, samlas kring och göra som fungerar bra för honom. Ibland spelar de tillsammans vid en dator, ibland var och en på sitt håll men träffas i sin "värld". (Och jodå, ibland gör de andra saker än att sitta vid datorn också... Flört)
    Kul! Jag ser det också som positivt, eftersom det är ett ganska populärt spel bland normalstörda också. Ett gemensamt intresse underlättar ju socialt samspel.

    Sonen spelar även mycket med sin morbror som också är Minecraft-nörd. :)

    Dock tycker jag att han för tillfället snöat in lite väl mycket på enbart "bomberna" i spelet. Bygger enorma sprängladdningar och smäller dem...  
  • Fatheya

    Men då kanske ni kan hjälpa mig. Sonen vill gärna spela med andra men jag fattar bara inte hur man gör. Jag försökte för ett tag sedan men det gick inte bra, fast han har visserligen bara haft gratisversionen. Har nyss köpt betalversionen som han ska få på eid, som är på måndag tror jag.

    Skulle gärna vilja ha listat ut det till dess. 


    Son med asperger, adhd och tremor. Änka efter en lång kamp mot cancer.
  • Guldtrollsmamman
    Kraftverk skrev 2013-10-10 07:35:10 följande:
    Helt sant, däremot fanns den när första delen av utredningen gjordes, och utlåtandet blev därför precis så - högst sannolikt Asperger och ADHD. Men psykologen påpekade också att diagnosen kommer tas bort/byta namn, så därför kommer det inte kallas så när den definitiva diagnosen ställs. Känns det bättre nu? Vår utredning har som sagt tagit ganska lång tid, en första utredning gjordes av psykolog under hösten 2012, och vi förväntas få komma till habiliteringen och BUP för en slutlig diagnos och därefter mer hjälp i början av 2014. Det är lång tid för ett barn... Men vi har fått väldigt fin hjälp och bra stöd på vägen av psykologen som utredde sonen, och barnen förändras så mycket i den här åldern, det händer så mycket runt och med dem, så på sätt och vis kan jag känna att det är positivt att det får ta tid också. Hur fungerar det i skolan för era barn?   

    Tror också det är bra om utredningen får ta lite yid, borde bli bättre och större chans att det blir rätt då. Vet du vad som händer när diagnosen Aspergers försvinner? Kommer den bara att bytas ut mot autism utan utvecklingsstörning eller kommer alla aspiesar att anses som"friska"? Skolan är vårt stora problem. Dottern går i vanlig klass men har en resursperson. Det hjälper henne mycket med det sociala men eftersom hon är väldigt ljuskänslig och vantrivs i bråkig miljö där det är många människor som skriker, springer och knuffas så mår hon ändå dåligt av att vara där. Hur har ni andra det? Går era barn i vanliga klasser eller specialklasser och hur fungerar det för dem?
Svar på tråden Aspergersföräldrar som vill utbyta tankar och erfarenheter