Inlägg från: Anonym (sorg) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sorg)

    Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...

    Whitetrash86 skrev 2013-10-10 15:20:01 följande:
    Även om missfall är jobbigt.... så är det iaf för mig långt ifrån att förlora ett fött barn. Kanske om hon förlorat barnet när hon varit gravid i månad 6-7. Men vet inte ens om man även där skulle där kunna säga "samma sak".  Liknande men inte samma.

    Hoppas att hon tänker sig för innan hon kläcker ut sig något om sitt missfall till din kollega
     
    Man vet aldrig hur stor en annan människas sorg är. Även om man själv har ett barn som fötts och sen dött pga komplikationer så kan man inte säga att man har en större sorg än någon som fått missfall tidigt i graviditeten. Sorg går inte att mäta. Det hoppas jag att alla som verkligen sörjt på riktigt kan förstå.
  • Anonym (sorg)
    Anonym (m) skrev 2013-10-10 23:16:12 följande:
    v.5, då har man ju knappt hunnit få reda på att man är gravid så nej, det är inte samma sak. svårt läge för hon vill ju bara visa medkänsla givetvis men kanske vore bättre om nån av er andra kunde få henne att inte säga nåt?
    Hur kan du veta hur stor hennes sorg är jämfört med den andra kvinnans?
  • Anonym (sorg)
    Whitetrash86 skrev 2013-10-11 00:59:50 följande:
    Självklart är det så.
    Jag har gått igenom 2 missfall i v13 och jag har sörjt. Men jag skulle aldrig kunna sätta mig och säga att jag vet vad en person går igenom som har förlorat ett spädbarn.
    För jag har inte förlorat ett barn. 
    Vad spelar det för roll? Det är väl sorgen av att ha mist sitt barn som man delar?
  • Anonym (sorg)
    Anonym (Mfv8) skrev 2013-10-11 09:07:27 följande:
    Men ett 3-veckors embryo är inte ett barn.
    När har jag påstått det? Obestämd Jag pratade om den sorgen som faktiskt kan vara lika stor för tjejen som fick tidigt missfall som för hon som förlorade sitt för tidigt födda barn.
  • Anonym (sorg)
    Anonym (BM) skrev 2013-10-11 09:19:59 följande:
    Och just för att man inte mäta detta, så ska man inte sitta och jämföra med sin egen sorg och säga att man förstår vad den andre går igenom.
    Hur tänkte du nu? Obestämd Varför skulle man inte kunna förstå en annan människas sorg när man själv sörjt djupt? Var mäter man djupet på sorgen genom att säga att man förstår den andres känslor? Processen är densamma för alla. Sen hur kraftiga känslorna i processen är, varierar.
  • Anonym (sorg)
    Björnbärspaj skrev 2013-10-11 09:25:17 följande:
    Varför känner du ett behov av att berätta att du minsan förstår hur personen känner? Räcker det inte att beklaga, och säga att du finns där om det är något?
    Jag? Nu tror jag du blev förvirrad. Jag förklarade situationen.

    Varje människa uttrycker sina känslor olika och varje människa får använda de ord de behöver för att beskriva dem. Vem är du att förminska den där tjejens känslor?
  • Anonym (sorg)
    Björnbärspaj skrev 2013-10-11 09:25:17 följande:
    Varför känner du ett behov av att berätta att du minsan förstår hur personen känner? Räcker det inte att beklaga, och säga att du finns där om det är något?
    Vissa har mer empati än andra. Varför är det fel att man har det? Andra har enbart sympati, och det verkar du tycka är vad man ska visa. Varför?
  • Anonym (sorg)
    Anonym (m) skrev 2013-10-11 09:33:37 följande:
    jag skrev inte med ett enda ord att hon inte sörjde. Jag skrev att det inte är samma sak att förlora ett foster i v.5 som att föda fram ett barn som sedan dör. 
    jag har själv varit med om en missed abortion. Hade hunnit berätta för alla att vi väntade barn och sen hände det. Jag sörjde oerhört för vi hade relativt svårt att få barn. Hade kämpat i 1,5 år och hade bokat tid på fertilitetskliniken när det till slut tog sig ändå...och så blev det så här. Jag var oerhört nere och ledsen och sen tog det ett helt år igen innan jag blev gravid på nytt.  MEN...jag tycker ändå inte att jag har ett "änglabarn". Det ÄR skillnad på det TS skriver och min upplevelse...och utifrån det så tycker jag då inte heller att ett missfall i v,5 är ett "änglabarn". 

    Givetvis kan man sörja hur mycket som helst oavsett hur och när det hände. (och den som av nån anledning vill tala om för mig att 1,5 år inte är mycket om man har svårt att få barn...nej jag vet att andra kämpat mycket längre...)

    om nån talade om för mig "jag har ett änglabarn" skulle jag genast tro att det var ett barn som fötts ut och sedan dött eller möjligen dött i magen men väldigt sent i graviditeten. 
    Om kollegan ska visa sin stöttning på något sätt så tror jag kanske det är bättre att inte påtala sitt missfall i v.5 utan bara beklaga ändå

     
    Det är ju själva sorgen tjejen pratade om. Att hon förstod hur det kändes! Hon påstod väl inte att de varit med om exakt samma sak? Att hon är förvirrad, som så många andra unga tjejer, och kallar missfallet för änglabarn, är väl inget att gå igång på? Herregud så många betydligt äldre människor jag ofta träffar men som har svårt att använda ord korrekt. Inte går jag i taket för det, utan jag inser att de bara är mindre pålästa och har en egen tro om vad ord betyder.

    Nu var det väl främst att hon sa att hon visste hur det kändes, som Ts retade upp sig på?

    Ts skrev: "Jag kände instinktivt att det inte är samma sak och att som hon säga "jag förstår helt" är att nedvärdera min andra kollegas sorg. Den nya tjejen sa att hon skulle "dela med sig" men min kollega för att "vi har gått igenom samma sak" och jag var tvungen att bita mig i tungan för att inte kalla henne idiot. HUR kan man jämför ett missfall i vecka fem med att förlora sin 7-månader bebis?! Jag lyckades avstyra det hela tror jag men jag är orolig för att den här pantade bruden kommer att klampa in i min kollegas sorg i alla fall. Men allvarligt, hur dum får man vara?! "
  • Anonym (sorg)
    Björnbärspaj skrev 2013-10-11 09:41:55 följande:
    Jag har inte förminskat någons känslor. Jag anser dock att man inte behöver säga allt hela tiden.
    Menar du allvarligt talat att tjejens känslor blir förminskade av att hon säger: Jag beklagar, berätta om det är något jag kan göra för dig.
    Hur?
    Jag tycker att du gör det. Som jag skrev nedan så har alla olika sätt att visa empati (vissa saknar det) och sympati. Du verkar tycka att empati vid sorg är överflödigt. Den här tjejen verkar tycka att det är en fin sak att dela med sig av. Alla är olika.


  • Anonym (sorg)
    Anonym (BM) skrev 2013-10-11 09:44:52 följande:
    Om man inte mist ett levande barn, så tror jag inte att man vet hur det känns. Och att då dra upp något annat och säga att det är samma sak, det är grymt, tycker jag. Det är ingen tröst. För de som mist sitt levande barn tycker inte att ett missfall är samma sak, det väl åndå inte så svårt att förstå.
    Va? Hur kan du göra en sån jämförelse. Sorgen i sig är likadan, oavsett vad man sörjer. Sen, är den olika djup, beroende för de känslor man haft för den man sörjer. Att säga att man inte kan sörja ett missfall lika mycket som ett för tidigt fött barn låter känslolöst enligt mig. Allt beror på personens egna upplevelser.
Svar på tråden Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...