• Anonym (BM)

    Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...

    Anonym (sorg) skrev 2013-10-11 08:48:36 följande:
    Vad spelar det för roll? Det är väl sorgen av att ha mist sitt barn som man delar?
    Fast vid ett tidigt missfall så finns inget barn.

    Det är relativt vanligt att få tidiga missfall, och ingen jag känner som fått det har reagerat såsom de jag känner som mist sitt levande barn tidigt i livet.  Det är ganska naturligt att man har ett annat förhållande till ett barn som legat i ens mage i 9 månader och sedan fötts, än till ett foster som man veta att det funnits några veckor.


  • Anonym (BM)
    Anonym (sorg) skrev 2013-10-10 23:19:21 följande:
    Man vet aldrig hur stor en annan människas sorg är. Även om man själv har ett barn som fötts och sen dött pga komplikationer så kan man inte säga att man har en större sorg än någon som fått missfall tidigt i graviditeten. Sorg går inte att mäta. Det hoppas jag att alla som verkligen sörjt på riktigt kan förstå.
    Och just för att man inte mäta detta, så ska man inte sitta och jämföra med sin egen sorg och säga att man förstår vad den andre går igenom.
  • Anonym (BM)
    Anonym (sorg) skrev 2013-10-11 09:23:46 följande:
    Hur tänkte du nu? Obestämd Varför skulle man inte kunna förstå en annan människas sorg när man själv sörjt djupt? Var mäter man djupet på sorgen genom att säga att man förstår den andres känslor? Processen är densamma för alla. Sen hur kraftiga känslorna i processen är, varierar.
    Om man inte mist ett levande barn, så tror jag inte att man vet hur det känns. Och att då dra upp något annat och säga att det är samma sak, det är grymt, tycker jag. Det är ingen tröst. För de som mist sitt levande barn tycker inte att ett missfall är samma sak, det väl åndå inte så svårt att förstå.
  • Anonym (BM)
    Anonym (sorg) skrev 2013-10-11 09:48:33 följande:
    Va? Hur kan du göra en sån jämförelse. Sorgen i sig är likadan, oavsett vad man sörjer. Sen, är den olika djup, beroende för de känslor man haft för den man sörjer. Att säga att man inte kan sörja ett missfall lika mycket som ett för tidigt fött barn låter känslolöst enligt mig. Allt beror på personens egna upplevelser.
    Nej sorgen är inte likadan, det är bara du som tror det. Jag känner ingen som mist sitt levande barn, som säger att det var samma sak som när de fått missfall.

    Att få tidigt missfall är relativt vanligt och de flesta människor sörjer inte detta som om det vore ett levande barn som dött.  Så är det bara. Att mista någon man aldrig känt eller träffat är inte samma sak som att mista en levande människa. Att det är skillnad, tycks vara väldigt provocerande för dig.
  • Anonym (BM)
    Anonym (sorg) skrev 2013-10-11 12:14:25 följande:


    Måste sorg mätas? Kan man inte acceptera att även andra kan ha känt sorg och därför förstå hur man känner?
    Att känna sorg är inte samma sak som att förstå hur andra känner det. Just eftersom sorg känns och upplevs olika.

    Jag har också känt sorg, men det betyder inte att jag förstår hur det känns att förlora ett levande barn, för det har jag aldrig gjort. Ingen förstår hur det känns att förlora ett levande barn om de inte upplevt det själv, det är väl ändå ganska självklart.

    Så att dra upp sin egen sorg när någon mist ett barn känns ju ganska konstigt, tycker jag. Det har liksom inte med saken att göra. Det hjälper inte någon annan i sorg, det är ingen tröst.
  • Anonym (BM)
    Anonym (sorg) skrev 2013-10-11 15:51:47 följande:
    Nu svarade tjejen; "Jag förstår helt." efter att Ts förklarat varför kollegan var ledsen. Varför skulle inte tjejen kunna förstå varför kollegan var ledsen? Jag tycker att vissa skriver in mer i det hon sa, än vad hon verkligen gjorde.



     Varpå tjejen säger "jag förstår helt, jag har också ett änglabarn." Sen framkom det att hon fick missfall i vecka fem ... 

    Tjejen jämför sin sorg efter ett tidigt missfall med den andra kvinnan sorg efter ett levande barn. Vad kan tjejen förstå, hur det känns att förlora ett barn som man hållit i sin famn, snusat på, ammat, och tröstat?

    Nej, tjejen förstår inte och jag hoppas hon slipper förstå hur det känns. Jag hoppas alla föräldrar slipper se sina barn dö i förtid. 
  • Anonym (BM)
    Anonym (sorg) skrev 2013-10-11 16:54:54 följande:
    Nej. Dödsfall som dödsfall jämför jag nu. Du kan inte påstå annat.

    Och en som har förlorat sitt 7 månaders barn kan aldrig förstå en 7-årings enorma förlust när föräldrarna dör och hela tryggheten rämnar. Är vi överens?
    Fast enligt ditt eget resonemang borde de ju kunna det, för sorg är sorg. Oavsett vad man gått igenom.
  • Anonym (BM)
    Anonym (78) skrev 2013-10-11 16:55:32 följande:
    Men den här tjejen får ju faktiskt ha sina känslor. Ingen ska säga vad hon får eller ska känna trots missfall i femte veckan. Ibland låter det som om det vore nån tävling om vem som är värst och vem som får kalla sig det ena och det andra.
    Ingen har sagt att hon inte får ha sina känslor. Men hon ska inte jämföra sitt missfall med den andra kvinnans förlust.
  • Anonym (BM)
    Anonym (sorg) skrev 2013-10-11 17:01:30 följande:
    Ja, men jag frågar dig. Kan du inte svara?

    Asg Skrattande

    Ska vi vara noga så frågade du Furstinna.

    Naturligtvis kan de inte veta hur  7-åringen känner sig, om de inte varit i den situationen. Men du tycker annorlunda har jag förstått av dina inlägg här. 
  • Anonym (BM)
    Anonym (78) skrev 2013-10-11 17:05:16 följande:


    SKA inte? Och det bestämmer du? Hon har sina känslor och det kan ingen ta ifrån henne. Tjejen kanske aldrig mer kan få barn? Det kan vara en stor förlust för henne.
    Hon har rätt till sina känslor, vem har skrivit annat? Du hittar ju bara på.
  • Anonym (BM)
    Anonym (Agnes) skrev 2013-10-13 18:07:55 följande:
    Logiken som florerar här:

    A är med om en bilolycka.
    B ramlar av sin cykel.

    Människorna här inne blir upprörda när B i sin önskan att förstå och visa medmänsklighet jämför sin situation med A för det är inte samma sak. Det går inte att säga nog negativa saker om B den hemska människan.

    C ramlar av sin cykel men reser sig snabbt upp och cyklar därifrån utan några större blessyrer.
    D ramlar av sin cykel och har oturen att bryta ett ben i handleden, slår i huvudet och får hjärnskakning samt får styret i mjälten så att denne får rätt jobbiga komplikationer ett bra tag framåt.

    Människorna här inne hävdar bestämt att det är C och D varit med om exakt samma sak, båda jag har ju ramlat av sin cykel. När D försöker förklara hur det blev för denne när han/hon ramlade av sin cykel menar människorna här inne att alla har ju någon gång ramlat av sin cykel, det är inte är värre för D än för någon annan. Dessutom ska D hela tiden få berättat för sig att dennes upplevelse av att ramla av en cykel inte går att jämföra med A som varit med om en bilolycka - även när det inte är Ds syfte att jämföra utan bara berätta hur det kan gå om man har otur när man ramlar av sin cykel.
    Och du tror A är intresserad av vad som kan hända vid en cykelolycka, när A precis varit med om en bilolycka? 
  • Anonym (BM)
    Anonym (kram) skrev 2013-10-13 18:57:07 följande:

    Nej men många verkar jämföra sorger och det går inte eftersom det är individuellt
    Ingen jämför sorg, man jämför olika händelser (tidigt missfall mot att förlora ett levande barn). Och om det faktum att den som upplevt ett tidigt missfall har samma erfarenhet som den som upplevt att förlora ett levande barn har.Vissa tycker det är samma sak och att det kan jämställas, andra menar att det är stor skillnad.
Svar på tråden Vad är rätt att kalla "änglabarn"? Okänslig kollega...