Inlägg från: Anonym (erfarenhet) |Visa alla inlägg
  • Anonym (erfarenhet)

    Det där med att en socanmälan förstör liv

    TS, jag önskar dig innerligt en riktigt smaskig anonym anmälan till socialen och sedan ska vi se om du längre skriver några kaxiga och totalt empatilösa inlägg om de som råkat ut för anmälningar och som inte tyckte det var en piece of cake.
    Vi blev anmälda av en person som jag tydligen retat upp genom att vara inte dra en vals utan istället säga sanningen.
    Två dagar senare dök anmälan upp - så lägligt.
    Det spelar faktiskt ingen roll hur iq.-befriad en anmälan kan tyckas, socialen har skyldighet att följa upp alla anmälningar.
    Handläggaren på socialen var ingen idiot, men det känns inte det minsta roligt att sitta där och försvara sig mot helt grundlösa anklagelser. Att bli behandlad som mindre vetande och informerad om att man inte får aga sina barn - tack det vet jag redan. Våndan innan de beslutade sig om förundersökningen skulle leda till nedläggning eller utredning är ett helvete på jorden. Man är så liten och maktlös, och vill de gå vidare har du inget val än att se på när de dissekerar hela din tillvaro. Nu slapp vi det, allt lades ner då det inte fanns fog för det anmälan gällde.
    Många gånger har jag själv tänkt kontakta socialen och skicka dem på de som anmälde oss - men jag har besinnat mig och insett att så lågt ska jag inte sjunka.
    Men jag är rädd, för nu vet jag att det bara krävs en sjuk människas fantasier och önskan om att söndra för att slå sönder en familj om det vill sig illa.

  • Anonym (erfarenhet)
    Anonym (Ifrågasätter) skrev 2013-11-29 06:18:08 följande:
    Var någonstans har jag skrivit att det är en piece of cake? Varför är det så okej  för dig att önska mig en anmälan på mig och övertolka det jag skriver på ett sätt som inte speglar verkligheten?

    Jag blir illa berörd när andra skriver så hårt som du gör nu. Det är lite det jag menar i min trådstart. Man FÅR bli ledsen, arg, orolig, upprörd, stressad och så vidare. Självklart, det vore väl konstigt om man INTE blev det?? Jag har väl upprepade gånger skrivit att jag SJÄLVKLART FÖRSTÅR att man blir ledsen, kanske måste stanna hemma en vecka för att man är så upprörd, att man kanske knappt kan sova någon månad osv.

    Men fortfarande - är man mogen och ansvarsfull att uppfostra och vägleda ett barn utan stöd måste man väl också kunna hantera folk som gör dumma saker och ta sig igenom tunga perioder utan att HELT förlora fotfästet? Så elaka ord som många skriver om mig just nu (empatilös, sjuk i huvudet med mera) "bara" för en trådstart på ett forum som man inte håller med om... det känns läskigt. Du behöver inte hålla med, men varför använda en så hård ton och så elaka ord? Tänk om jag är en förvirrad 18-åring som skriver här för att inga vuxna finns att bolla tanka med? D¨får jag ingen trygg bild av vuxna, den saken är ju klar. Om man måste vara så hård mot mig på ett anonymt nätforum undrar jag lite hur man talar hemma (så barnen hör.)

    Förhoppningsvis tar man ut sin ilska på omvärlden här. 

    Varför?!
    Det är väldigt enkelt - av erfarenhet lär man sig. Det är tydligt att du har noll och ingen insikt i vad det innebär att få en anmälan på sig, att tvingas inför främmande människor bedyra sin oskuld i att gjort sina älskade barn illa och rädslan att kanske förlora dem om det går fe och det sker misstolkningarl. Därefter, lägg till, att om en till okynnesanmälan inkommer - så blir det utredning fastän den är lika grundlös. En utredning innebär dissekering av en hel familj och dess liv runtom hemmet. Alla kontaktas (barnomsorg, släktingar, grannar - alla!). Jag trodde jag visste hur jag skulle reagera i denna kris-situation som blev men nejdå det gjorde jag icket. Att tvingas inse fakta att ens rätt till sina egna barn och ens förmåga att ta hand om dem ifrågasätts och barnen kanske tas ifrån en, det får världen att gunga för de flesta kan jag tala om för dig.
    Jag lever än idag, år efter anmälan, med en skräck att få ett kuvert från kommunen med ordet orosanmälan då jag nu vet att det inte behöver finnas vett och sans i huvudet på den som anmäler. Att jag tar hand om mina barn på bästa sätt spelar ingen roll.
    Så, därför och av ingen annan orsak - så hoppas jag du får äta upp dina förmätna ord.

    (Avslutningsvis, det här är diskussionsforumet Familjeliv. Tål du inte mothugg och negativ respons så skulle jag inte rekommendera dig att posta trådar med så kontroversiella åsikter som dina är i detta fall.)

  • Anonym (erfarenhet)
    Anonym (vann i FR) skrev 2013-11-29 17:38:08 följande:
    Nja. Anmälningar kommer till mottagningsenheten, som sedan gör en bedömning om ärendet ska läggas ned eller utredas vidare (i alla fall i vissa kommuner, vet ej om det är så i alla). Om ärendet bedöms behöva utredas, går det vidare till utredningsenheten som t.ex. tar kontakt med förskolan, närstående. Ärenden som läggs ned journalföres inte, efter vad jag har förstått.

    Det jag personligen tycker är bakvänt, är att om socialsekreterarna på mottagningsenheten bedömer att en utredning ej behövs, måste de få tillstånd att lägga ned den av chefen. Om de ska utreda däremot, skickas ärendet direkt till utredningsenheten utan att behöva godkännas uppifrån.
    Nja, svaret att det blir utredning om en till orosanmälan inkommer på oss fick jag av handläggaren på socialen. De bör väl ändå veta rutinerna kan man tycka?
Svar på tråden Det där med att en socanmälan förstör liv