Inlägg från: Anonym (vann i FR) |Visa alla inlägg
  • Anonym (vann i FR)

    Det där med att en socanmälan förstör liv

    Anonym (?!???) skrev 2013-11-28 08:37:25 följande:
    T.S. Du får ursäkta, men du låter som en fullkomligt vidrig människa med allvarliga empatiproblem och en sjuk människosyn. Ingen motsätter sig att barn som far illa får hjälp, eller att familjer, där man kan misstänka vanvård utreds på ett korrekt sätt. Men att du tycker att det faktum att de blir knäckta av en utredning och att de fråntas vårdnaden om sina barn, ska tas som ett ytterligare bevis på att de inte kan ta hand om sina barn är så oinsiktsfullt att jag blir äcklad. Jag beklagar verkligen att det finns människor som resonerar som du och som dessutom jobbar i det offentliga. Jag kan bara hoppas att socialtjänsten som utreder inte resonerar som du, för det skulle innebära att ganska många människors liv slogs i spillror i onödan, och att många människor skulle ses som oförmögna att ta hand om sina barn. Jag undrar om du har barn själv och vad det är som gör dig och andra som resonerar som du till de ni är. Vem gav er rätten att döma folk ni inte vet tillräckligt om?
  • Anonym (vann i FR)

    Det är inte själva anmälan som "knäckt" oss, utan det år av kränkningar från socialen, att bli ignorerad av både socialnämnd och domstol trots att vi hade konkreta bevis för att socialen undanhöll information, drog saker ur kontext och direkt ljög, frustrationen över att ingen lyssnade på barnen och maktlösheten en liten människa känner när ett par unga oerfarna tjejer på en myndighet bestämt att man är en dålig förälder.

    Jag brukar säga att jag förstår att soc tog allvarligt på anmälan, men det jag vänder mig emot var socialens agerande och hur vi och barnen behandlades. Det är faktiskt en väldig skillnad!

  • Anonym (vann i FR)
    Anonym (?!???) skrev 2013-11-29 12:52:31 följande:
    Det du inte verkar se är att dessa reaktioner hos dem som blir anmälda kanske inte beror på att de som personer är psykiskt labila från början och därmed enligt dig borde fråntas rätten att ha hand om sina egna barn, utan att det faktiskt skulle kunna hända de flesta människor att de hamnar i kris - och i detta fall kanske just pga av hur soc hanterar det hela. Och i de fall där det faktiskt rör sig om föräldrar som redan vid anmälan hade problem i kontakten med sina barn, så är det ändå viktigt att försöka stödja föräldrarna att ta han om barnen, istället för att döma dem för att de blir knäckta, arbetslösa och deprimerade. Ska långtidsarbetslösa och deprimerade föräldrar inte få vara föräldrar menar du?
    Att förlora ett barn är nog bland det värsta man kan råka ut för. Försök sätta er in i situationen där man är helt maktlös, att ingenting man gör eller säger gör någon skillnad, att man måste vara med om hjärtslitande umgängen och telefonsamtal där ens barn hysteriskt gråter efter att få följa med hem ("Jag lovar att vara snäll mamma, bara jag får komma hem igen."), att behöva läsa utredningar som är fulla av osanningar, ologiska uttalanden, feltänk, kontextuella fel och bli utmålad som om man är ett monster. Lägg till att detta sker upprepade gånger under en längre tid, och jag skulle gärna vilja veta om någon sedan verkligen anser att man "tagit saken onödigt hårt".

    Vi var en väl fungerande familj fram tills socialens ingripande (Detta tyckte även de socialsekreterare som gjorde en föräldrautbildning med oss. En insats de själva tyckte var helt onödig i vårt fall, men som utredarna krävde trots sina kollegors åsikt).De upprepade kränkningar vi utsattes för under ett års tid traumatiserade oss allihop. Jag lider nu av PTSD som en direkt följd av socialens agerande och jag var fullt psykiskt frisk innan. Barnen har psykologkontakt eftersom de fortfarande har separationsångest, låg självkänsla och känner sig inte helt trygga (vi "övergav" dem ju plötsligt, och två familjehem "ville inte heller ha dem", och ingen lyssnade på deras önskemål att få komma hem). Det är så hemskt att minnas de frimodiga, glada och trygga barnen och jämföra det med hur de mår idag.
  • Anonym (vann i FR)
    Anonym (r) skrev 2013-11-29 14:10:31 följande:
    jag kan hålla med dig helt!
    om jag skulle få en obefogad soc-anmälan skulle jag få sådan kraft och "djävlaranamma" att visa på att det är obefogad! inte skulle jag bli deppig eller ge upp som..:!
    Man orkar faktiskt inte kämpa hur länge som helst, speciellt när man märker att ingen, varken utredare, socialnämnd eller förvaltningsdomstolar, lyssnar på ens invändningar.

    Vi hade både expertutlåtanden (läkare, barnpsykolog), ljudinspelningar, andra socialsekreterare osv, på att socialen var ute och cyklade. Trots det lyssnade ingen. Den första tiden kände vi också "djävlar anamma", men det är uttröttande att slåss konstant, och dessutom samtidigt bli illa behandlad.
  • Anonym (vann i FR)
    Anonym (erfarenhet) skrev 2013-11-29 16:22:06 följande:

    Varför?!
    Det är väldigt enkelt - av erfarenhet lär man sig. Det är tydligt att du har noll och ingen insikt i vad det innebär att få en anmälan på sig, att tvingas inför främmande människor bedyra sin oskuld i att gjort sina älskade barn illa och rädslan att kanske förlora dem om det går fe och det sker misstolkningarl. Därefter, lägg till, att om en till okynnesanmälan inkommer - så blir det utredning fastän den är lika grundlös. En utredning innebär dissekering av en hel familj och dess liv runtom hemmet. Alla kontaktas (barnomsorg, släktingar, grannar - alla!). Jag trodde jag visste hur jag skulle reagera i denna kris-situation som blev men nejdå det gjorde jag icket. Att tvingas inse fakta att ens rätt till sina egna barn och ens förmåga att ta hand om dem ifrågasätts och barnen kanske tas ifrån en, det får världen att gunga för de flesta kan jag tala om för dig.
    Jag lever än idag, år efter anmälan, med en skräck att få ett kuvert från kommunen med ordet orosanmälan då jag nu vet att det inte behöver finnas vett och sans i huvudet på den som anmäler. Att jag tar hand om mina barn på bästa sätt spelar ingen roll.
    Så, därför och av ingen annan orsak - så hoppas jag du får äta upp dina förmätna ord.

    (Avslutningsvis, det här är diskussionsforumet Familjeliv. Tål du inte mothugg och negativ respons så skulle jag inte rekommendera dig att posta trådar med så kontroversiella åsikter som dina är i detta fall.)


    Nja. Anmälningar kommer till mottagningsenheten, som sedan gör en bedömning om ärendet ska läggas ned eller utredas vidare (i alla fall i vissa kommuner, vet ej om det är så i alla). Om ärendet bedöms behöva utredas, går det vidare till utredningsenheten som t.ex. tar kontakt med förskolan, närstående. Ärenden som läggs ned journalföres inte, efter vad jag har förstått.

    Det jag personligen tycker är bakvänt, är att om socialsekreterarna på mottagningsenheten bedömer att en utredning ej behövs, måste de få tillstånd att lägga ned den av chefen. Om de ska utreda däremot, skickas ärendet direkt till utredningsenheten utan att behöva godkännas uppifrån.
  • Anonym (vann i FR)
    Anonym (erfarenhet) skrev 2013-11-29 18:06:40 följande:
    Nja, svaret att det blir utredning om en till orosanmälan inkommer på oss fick jag av handläggaren på socialen. De bör väl ändå veta rutinerna kan man tycka?
    Okej, jag förstod inte att det handlade specifikt om er. Det är mycket möjligt att socialtjänsten i den kommun kommer att utreda alla anmälningar som handlar om din familj.

    Alla anmälningar leder däremot inte per automatik till en utredning. Socialtjänsten är skyldiga att granska och göra en bedömning för varje anmälan, men det är inte samma sak som att inleda en utredning.
  • Anonym (vann i FR)
    Anonym (been there) skrev 2013-11-29 20:43:06 följande:

    Du som träffar alla dessa kvinnor som stannar trots allt förnuft och alla gängse regler,  och till och med är en av dem  -  VAD  får  kvinnor att stanna i förhållanden där de blir slagna?  OCH  utsätta barn för en destruktiv hemmiljö!  I min bekantskapskrets finns inga sådana kvinnor.

    Rädsla för att leva ensam?

    Oförmåga att klara sin egen -  och eventuella barns försörjning på egen hand?

    En fallenhet för att leva som martyr?   Typ bekvämare att stanna,  och gnälla över sin belägenhet  än att gå vidare?

    Besatthet utanför allt förnuft i mannen i fråga??

    Kan det bero på att den  slagna kvinnan   fäst sig vid den gemensamma bostaden och inte är säker på att kunna bo kvar  som singel??
    Ofta föregår fysiskt våld psykiskt. I början av förhållandet manipulerar mannen kvinnan, gör så att hon tappar kontakten med sina vänner, tar i från henne hennes självkänsla, trycker ned, visar svartsjuka, jag gör allt för att göra kvinnan  beroende av honom. Han ska liksom vara hennes enda vän i världen.

    Efter detta börjar ofta det fysiska våldet, och då är kvinnan så  psykiskt nedtryckt att hon inte klarar av att protestera.


  • Anonym (vann i FR)
    Anonym (vann i FR) skrev 2013-11-29 20:57:30 följande:
    Ofta föregår fysiskt våld psykiskt. I början av förhållandet manipulerar mannen kvinnan, gör så att hon tappar kontakten med sina vänner, tar i från henne hennes självkänsla, trycker ned, visar svartsjuka, jag gör allt för att göra kvinnan  beroende av honom. Han ska liksom vara hennes enda vän i världen.

    Efter detta börjar ofta det fysiska våldet, och då är kvinnan så  psykiskt nedtryckt att hon inte klarar av att protestera.


    Tvärtom, ska det vara.
  • Anonym (vann i FR)
    Anonym (Ifrågasätter) skrev 2013-11-29 22:28:53 följande:
    Varför skulle jag vara ett troll?

    Jag har aldrig ifrågasatt att man kan må väldigt dåligt av en anmälan. Jag har ifrågasatt hur en anmälan kan förstöra livet för en psykiskt stabil person. Att en psykiskt instabil person kan uppleva att livet raseras har jag förståelse för, absolut. Men gäller det en psykiskt instabil person kan jag också känna att en anmälan kan vara riktig, för en person som mår så dåligt behöver ju hjälp och stöd om h*n ansvarar för barn. 

    Hjälp och stöd är inte samma sak som att barnen ska omhändertas. Jag har överhuvud taget inte skrivit om omhändertagande i något av mina inlägg.
    Att få sitt barn fråntagen sig kan mycket väl vara ett trauma. Även fullt psykiskt friska människor kan må dåligt av ett trauma. Ifrågasätter du också att fullt psykiskt friska människor kan må dåligt efter att ha blivit rånade, våldtagna eller varit mitt i en naturkatastrof?

    Trauma påverkar människor, även psykiskt stabila sådana.
  • Anonym (vann i FR)
    Anonym (Ifrågasätter) skrev 2013-11-29 22:28:53 följande:
    Varför skulle jag vara ett troll?

    Jag har aldrig ifrågasatt att man kan må väldigt dåligt av en anmälan. Jag har ifrågasatt hur en anmälan kan förstöra livet för en psykiskt stabil person. Att en psykiskt instabil person kan uppleva att livet raseras har jag förståelse för, absolut. Men gäller det en psykiskt instabil person kan jag också känna att en anmälan kan vara riktig, för en person som mår så dåligt behöver ju hjälp och stöd om h*n ansvarar för barn. 

    Hjälp och stöd är inte samma sak som att barnen ska omhändertas. Jag har överhuvud taget inte skrivit om omhändertagande i något av mina inlägg.
    Jag vet att du inte skrivit om omhändertagande. Jag skulle dock gärna vilja få länkar till dessa "flera inlägg" som du läst där personer hävdar att anmälan förstört deras liv, där anmälan inte ledde till några insatser från det sociala.
Svar på tråden Det där med att en socanmälan förstör liv