• Anonym (suck)

    Vilka är ni som inte ens har råd med frukt till barnen? (ang debatt "fruktkampen") Kan ni "fattiga" förklara för mig, tack!

    Jag är anonym för att jag vet att ämnet kan vara provocerande. Men såhär undrar/tycker jag:

    Det florerar lite FB-grupper(fruktkampen) där man har som mål att förbjuda fruktstunder eller utflykter där maten tas med hemifrån.

    Jag har oerhört svårt att tänka mig hur den problematiken kan uppstå i en familj. HUR lever man om man inte har råd att ge sitt barn en liten frukt i veckan, eller ett matsäcksmål några gånger om året?  Kan ni snälla förklara detta för mig. Jag vill helst nte ha spekulationer utan ren fakta. Så ni som anser er tillhöra den gruppen där ni inte har råd till en sådan fundamental sak som denna, HUR kan det vara möjligt??? HUR ser era liv ut, jag är verkligen nyfiken så snälla kan ni förklara!

    Kan tillägga att en del av "fruktkampen" består av att hjälpa familjer som har det tufft med att donera matkassaar och dyligt, vilket är ett mycket fint initiativ tycker jag. Det jag blir provocerad av är att samhället mer och mer verkar tycka att alla andra ska ta hand om en själv och ens barn, har vi inget individansvar längre? Skrämmande tycker jag! 

  • Svar på tråden Vilka är ni som inte ens har råd med frukt till barnen? (ang debatt "fruktkampen") Kan ni "fattiga" förklara för mig, tack!
  • Anonym (dubbelsuck)
    Kritik skrev 2013-12-01 21:25:53 följande:
    Men det är ju det här folk stör sig på!

    Din vän prioriterar alltså uppenbarligen sina cigaretter mer än att hennes barn ska kunna ha med sig frukt till skolan. Så himla dyrt är inte ett äpple, kostar kanske lika många kronor som en cigarett. Hon hade alltså inte ens behövt sluta röka för att ha råd med frukten, bara dra ner på nån enstaka cigg om dan. Men nej, det är lättare att sitta hemma och böla, tydligen.
    Frukt är inte dyrt.  Eller frukt är dyrt. Beroende på vad man jämför med. Så enkelt är det.
  • Anonym (dubbelsuck)
    leiapp skrev 2013-12-01 21:31:25 följande:
    Men du TS, grejen är ju att skolan i Sverige ska vara avgiftsfri. Det är vad fruktkampen handlar om. Detta sympatiserar jag med helt och hållet. I princip är det skitsamma om folk så eldar upp sina pengar och inte har några att köpa frukt för - enligt lagen ska skolan inte kosta!

    Sen är inte skolan gratis utan många gånger kostar det för föräldrarna. Då uppkommer frågan varför man inte har råd och många gånger är det kanske så att man prioriterar fel. Där håller jag med dig att man som förälder måste tänka om. 
    Ett bortskämt folk som tycker att allt skall vara gratis. Tragiskt.
  • Anonym (suck)
    LillGris skrev 2013-12-01 21:31:32 följande:


    Du skrev att man kan skita i att tvätta håret i två månader för att tjäna in en matsäck, jag säger att det är absurt.
    Jag använder schampo i dagsläget men hade jag inte haft råd hade jag inte haft problem att sluta. Det finns många som inte använder schampo, för att det är skonsammare mot håret (OCH som har råd att faktiskt köpa schampo). Vad sägs om att vara lite mer öppen i sinnet för lösningar utanför dina egna ramar?
  • Anonym (suck)
    Anonym (Vän) skrev 2013-12-01 21:30:40 följande:
    Ja? Det är ju det jag stör mig på också? Hur kan cigg vara viktigare än barnen? Förstår inte hur min vän tänker och har sagt det till henne. Men hon fattar inte att barnen skäms!
    Tragiskt! 
  • Lejonmamman01

    Såklart att alla föräldrar EGENTLIGEN skulle kunna lägga undan pengar till detta, med tanke på att vi har rätt till existensminimum i Sverige även om vi bara har socialbidrag, och även om vi betalar av på skulder till Kronofogden.

    Problemet är ju att inte alla bryr sig, eller inte orkar/klarar av att ha någon framförhållning. Och då är det BARNET det går ut över. Det är enormt pinsamt att komma till skolan och vara den enda som inte har matsäck (eller sämst matsäck), inte har finklänning på avslutningen, inte har egna skridskor, skidor eller baddräkt till friluftsdagen - eller vad det nu kan vara. Det finns människor som ältar sådant när de är 80... och kan återberätta precis vad de själva hade i matsäcksboxen, respektive vad storbondens barn hade.

    Och eftersom denna insikt FINNS nu, så borde vi eliminera de plågsamma situationerna för utsatta barn där det är möjligt. Precis som skolpersonal borde ha vett att inte låta eleverna välja varandra till brännbollslag, grupparbeten, laborationer eller bänkar som ska stå två-och-två. Men långt ifrån alla vuxna har vaknat ännu, tyvärr...

  • LillGris
    Anonym (suck) skrev 2013-12-01 21:26:22 följande:
    Tycker du verkligen att det skulle vara så konstigt att välja frukt framför en shampoflaska och jag var tvungen att välja bara en? Och då ha i åtanke att antingen sitter mitt barn på fruktstunden utan frukt eller så får jag lent och nytvättat hår i en månad? Tycker du jag är knäpp som väljer mitt barn före mitt hår? (Hade jag däremot valt mellan tandkräm och frukt hade det blivit tandkräm. det är mer av ett måste).



    Jag tycker att alla människor i ett i-land som sverige ska få tvätta håret utan att få slängt i ansiktet att de "prioriterar fel". Jag tycker man ska få använda tvål också.
  • Virriga Vera
    Anonym (D) skrev 2013-12-01 21:28:21 följande:
    Du måste acceptera att dessa människor visst har råd med frukt, men att pengarna försvinner eftersom de prioriterar fel.


    Det finns säkert de som prioriterar fel, men det finns de som faktiskt inte har råd.
  • ciann
    Anonym (suck) skrev 2013-12-01 21:27:47 följande:
    Fast saken är den att jag tror verkligen inte att de inte har råd med frukt. Och då vill jag gärna bli motbevisad. Jag tänker inte acceptera ett "rykte" som innebär att mina barn går miste om skolutflykter för att vissa föräldrar inte lärt sig prioritera. 
    Instämmer - sjukt tråkigt att barnen går miste om roliga utflykter för att vissa föräldrar inte kan prioritera.
    Eller måste skynda hem från utflykter för att hinna till lunchen. 

    Samtidigt som jag tycker jag att det skulle gå att beställa picnkicklunch från skolan vid utflykter.  

    Samtidigt som jag tycker jag att det har gått för långt i att skolan inte får kosta. Som förälder bidrar jag mer gärna ekonomiskt till skolverksamheten om det leder till att mitt barn får en bättre skolgång. För idag har skolan alldeles för lite resurser för att vara funktionell. 
  • Anonym (Jag)

    Jag har vuxit upp under dom förhållandena (är nu 18 år) och mina syskon 7 och 12 (min bror på 15 räknar jag inte in) lever fortfarande så vv. 


    När jag växte upp hade jag kanske med mig frukt 3ggr/termin om ens det, 6 dagar av 7 åt vi snabbmakaroner och kokt korv, vissa dagar fick vi klara oss med en smörgås och ett halvt glas mjölk. 


    Det var inte det att vi egentligen inte skulle ha råd (pappa fick ut ungefär 25 000 kr i månaden) men vi levde med en mamma som var spelberoende och arbetslös. Hon köpte mycket hellre cigg och spelade upp pengarna än att ge oss mat, kunde lämna in ett tips på en dag för närmare 2000 kr och spela upp tusentals kronor på poker. När det var matsäck som skulle med, ibland till flera av oss fick vi dra ner på maten under veckan för att kunna steka pannkakor som vi fick med oss, lite saft och kanske t.o.m en frukt. Ibland fick vi vara hemma eftersom mamma och pappa inte hade råd. 


    Mamma har alltid varit den typen som prioriterat helt galet, istället för att spendera tid med sina barn när man är "hemmafru" så sitter man och spelar poker, det är jag som har uppfostrat mina syskon, bytt blöjor, lärt dom gå och prata, gett dom mat. Inte mamma och jag tycker det är så fel. Hon har fortfarande inte lärt sig utan är USEL med ekonomi, aldrig haft ett jobb i hela sitt liv och sitter fortfarande mycket hellre med datorn i knät och frukt har mina syskon aldrig med sig när dom är där, knappt dom får mat när dom kommer hem från skolan och min minsta syster kan komma hit efter en vecka med smutsigt och tovigt hår samt kläder som luktar unket - INTE okej men det går inte in i hennes huvud, tyvärr.

  • Anonym (suck)
    LillGris skrev 2013-12-01 21:36:11 följande:


    Jag tycker att alla människor i ett i-land som sverige ska få tvätta håret utan att få slängt i ansiktet att de "prioriterar fel". Jag tycker man ska få använda tvål också.
    Så det är en rättighet helt plötsligt att ha få köpa schampo men inte en rättighet för barnen att få frukt? Skulle du själv valt schampo framför frukt till ditt barn?
Svar på tråden Vilka är ni som inte ens har råd med frukt till barnen? (ang debatt "fruktkampen") Kan ni "fattiga" förklara för mig, tack!